Komiksová série hrající na morální strunu

saga_6
Již šesté pokračování světového komiksu Sága, ležícího na pomezí mezi fantasy a sci-fi žánrem, přináší nejen nové zápletky, ale i další originální náměty v komiksové malbě.

Komiks Sága 6 vydalo nakladatelství BB/art na konci roku 2017. Autorem scénáře je Brian K. Vaughan, o bravurní kresbu se postarala Fiona Staples. Komiksová kniha původně vyšla jako jednotlivá čísla 31 až 36 série Saga, souborné vydání vyšlo poprvé u Image Comics roku 2016. Na našem webu si na následujících odkazech můžete přečíst recenze na předchozí komiksové knihy této série: Sága, Sága 2, Sága 3, Sága 4 a Sága 5.

Šestý díl komiksové série překvapí čtenáře velkým časovým skokem. Z Hazel je najednou dítě mladšího školního věku postižené povinnou školní docházkou. Vzhledem k tomu, že její učitelkou je doslova kudlanka, nemá to v edukačním systému zrovna jednoduché. Ke všemu je zavřená na Pevnině, kam se její matka ani otec nedostanou. Oporu jí tak dělá jen babička Klara, jež je v tomto vězení s mírným režimem uvězněná společně s ní.

Důvodem, proč jsou Hazel a Klara izolovány od světa, je fakt, že je Pevnina chce využít ve válce proti Měsíčňanům jakožto rukojmí. Při životě je drží pouze fakt, že mají obě rohy. Pokud by však jejich věznitelé zjistili, že Hazel má coby míšenec i křídla, situaci by to podstatně zkomplikovalo. Zatímco se Hazel a Klara snaží vyrovnat se svou situací, Mark a Alana, rodiče malé Hazel, se znovu spojí, aby zachránili svou dceru.

saga_6d
Zajímavými postavami jsou staří známí z předchozích dílů Upsher a Doff, reportér a fotograf, kteří jsou nejen kolegové, ale i milenci. Jejich vztah ilustruje filosofii Ságy. Sága je nejen zajímavým sci-fi a fantasy příběhem, ale je zároveň jakousi metaforou na problémy našeho moderního světa. Sága předkládá myšlenku, že jednotlivé rasy, náboženské skupiny a podobně by mezi sebou neměly vést války, ale ideálně by měly žít v harmonii. Homosexualita, transsexualita, smíšená manželství a další skutečnosti, které jsou často v našem světě kritizovány, vyznívají v Sáze naprosto přirozeně a jaksi bezstarostně. Tím k nám autoři Ságy vysílají jasné poselství o empatii a toleranci.

Po velkém časovém skoku z pátého dílu série se v ději opětovně setkáme s postavami z předchozích komiksových knih, které se ocitly v diametrálně odlišné situaci. Nájemný zabiják Vůle je sice fyzicky zdráv (v páté knize byl na pokraji smrti), ale bojuje se silnou drogovou závislostí. Princ Robot IV. byl vyhnán vlastním rodem a na zapadlé planetě vychovává svého syna. Znovu se setkáme i s oblíbenou chůvou Izabelou, respektive s duchem zemřelé Izabely, který i přes jisté fyzické překážky vyniká v péči o děti.

saga_6c

Knihu Sága 6 lze doporučit fanouškům žánrově nevyhraněných komiksů s etickým a environmentálním podtextem. Právem jde o komiksovou sérii ověnčenou množstvím cen a vyzdvihovanou odborníky i běžnými čtenáři.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 6

Staples, Fiona – Vaughan, Brian K.

BB/art, 2017

Napsat komentář