Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. května 2018

nenechte_si_ujit
I koncem května můžete vyrazit na zajímavé literární akce, které se konají v různých částech naší země. Pokud máte rádi zvířata, stavte se na autogramiádu a křest nové knihy ředitele pražské zoo Miroslava Bobka.

V Praze se také uskuteční autogramiáda ke knize Terapie sdílením od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové. A ve Vsetíně na vás bude čekat ilustrátor a autor komiksů Pavel Čech.

úterý 22. května se podíváme do pražského Paláce knih Luxor, kde se od 17.00 uskuteční již zmíněná autogramiáda a křest knihy ředitele pražské zoo Miroslava Bobka. V knize nazvané Zoopisník popisuje nejen zákulisí pražské zoologické zahrady, ale také seznamuje čtenáře se zajímavými lidmi i zvířaty. Plno poutavých informací doplňuje unikátními fotografiemi. Na této akci tak získáte tip na skvělou knížku, ale také možná nápad na pěkný výlet.

úterý 22. května se podíváme i do Ostravy. Do Domu knihy dorazí rozhlasová novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová, která zde bude mít od 16.00 besedu a autogramiádu. Nedávno vydala novou knihu Příběhy z Mexika, kde vypráví své zážitky z této pro mnohé nebezpečné středoamerické země. Zaměřila se především na střet civilizací, kdy evropští mořeplavci začali tuto zemi objevovat. Pavla Jazairiová pracovala jako reportérka v Afgánistánu a v Iráku a informovala o  válkách na těchto územích. Beseda s ní tak bude určitě velice zajímavá.

A v úterý 22. května tu budeme mít ještě jednu akci. Do Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně přijede ilustrátor, autor komiksů, malíř a tvůrce knih Pavel Čech a bude zde mít besedu s návštěvníky. Tento autor má zcela nezaměnitelný rukopis, jsou pro něj typické tajemné uličky a zahrady. Dvakrát už za svoje komiksy získal cenu Muriel za nejlepší původní komiks – konkrétně za Tajemství ostrova za prkennou zahradou a za Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Za druhou jmenovanou pak získal i cenu Magnesia Litera. A o své tvorbě si bude autor povídat s návštěvníky vsetínské knihovny. Setkání začíná v 17.00.

Možná jste už na sociálních sítích zaznamenali projekt Terapie sdílením Ester Geislerové a Josefiny Bakošové. Nyní se tento „souhrn” rozchodových vět dočkal knižní podoby. Titul Terapie sdílením se bude křtít ve středu 23. květnapražském Paláci knih Luxor. Jak už jsme naznačili, v knize najdete tzv. rozchodové věty, tedy věty, pomocí kterých se lidé rozcházejí se svými partnery. Vše začalo tím, že autorky na svých sociálních sítích zveřejnili cynické věty, které slyšela jejich kamarádka při rozchodu. Lidé jim začali zcela spontánně posílat své zkušenosti a nyní už to vystačilo na samostatnou knížku. Ta je tak obrazem internetových chatů a messengerů, kde se dnes často konce vztahů odehrávají. Křest knihy začne v 17.00.

Vrátíme se do ostravského Domu knihy. Ve středu 23. května zde proběhne beseda a autogramiáda Lídy Engelové ke knize Sto růží v bidetu. Paní Engelová je jednou z prvních českých režisérek a ve své knize vzpomíná na svůj život v rozhlase, divadle a na divadelní cesty do Londýna a Sankt Petěrburgu. Rozhodně ale nevzpomíná jenom na sebe, ale i na dobu, která mnohé ovlivnila. Beseda vypukne v 16.00, rozhodně neváhejte a zúčastněte se.

Teď by měli zbystřit všichni milovníci poezie. Ve středu 23. května přivítá Městská knihovna v Praze básnířku Natálii Paterovou, která se zúčastní besedy s návštěvníky a moderátorkou večera Marií Štastnou. Natálie Paterová vydala sbírku básní Uvnitř kosti ducha a právě z ní bude během večera předčítat. Pokud vás bude cokoliv zajímat, rozhodně se nebojte zeptat, autorka vám i moderátorce ráda na vše odpoví. Beseda začíná v 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

Na závěr se podíváme do jihomoravského Vyškova. V Knihovně Karla Dvořáčka si na čtvrtek 24. května připravili přednášku o blozích a cestování. Mladí lidé v dnešní době stále častěji čtou různé blogy a pro mnohé z nich to je i cesta pro začátek umělecké kariéry. A cestování může být skvělým tématem, který přitáhne plno čtenářů. O svých zkušenostech bude vyprávět Veronika Gregušová, která si také píše blog. Akce je vhodná pro všechny od 11 let a začíná ve 14.00.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář