Ke kořenům moderní Evropy

barbarska_evropa1
Období raných Germánů představuje dobu, ze které vykrystalizovala moderní Evropa. Polský medievista Karol Modzelewski interpretuje tuto historickou epochu především ve světle barbarských zákoníků.

Autorem titulu Barbarská Evropa, který vydalo v edici Historické myšlení nakladatelství Argo, je polský medievista Karol Modzelewski, který přednáší středověké dějiny na Varšavské univerzitě a zároveň působí v Polské akademii věd. Specializuje se na polské dějiny mezi desátým a třináctým stoletím. K jeho nejvýznamnějším pracím patří monografie Organizacja gospodarcza państwa piastowskiego X–XIII wiek a Chłopi w społeczeństwie polskim.

V knize Barbarská Evropa Modzelewski představuje svůj pokus o vykreslení kořenů moderní Evropy, tedy období mezi šestým a jedenáctým stoletím. Autor připomíná, že klasická kultura, kterou považujeme za počátek genealogického stromu Evropy, nebyla homogenní. Naopak ji vedle řeckých a římských prvků utvářela i helénistická civilizace, která do pozdního římského císařství přenesla prvky despotických tradic starověkého Východu.

Evropu tedy nelze považovat pouze za „středomořské“ dědictví, ale je třeba brát v úvahu i její „barbarské“ kořeny, které byly vytvořeny keltskými, germánskými, slovanskými, ugrofinskými a baltskými kmeny. Modzelewski se pokouší o souhrnné uchopení společensko-politické problematiky germánských a západoslovanských kmenů. Tyto kmeny chápe jako společnosti, které fungovaly bez písma, ve kterých byla přítomna mytologie a bohatá kolektivní historická paměť a kde se právní normy předávaly ústně z generace na generaci.

Kniha Barbarská Evropa je rozdělena na sedm kapitol. V první kapitole se autor zabývá narativními prameny, poskytujícími svědectví o barbarských kmenech. V tomto kontextu zmiňuje především benediktinského mnicha Bedu Ctihodného. Následující kapitola se zabývá právy barbarů a přechodem od recitovaného práva k jeho kodifikaci. Další části práce shodně pojednávají o společenském uspořádání barbarských společenství a o politickém rozměru kmenů. Svůj výklad autor končí popisem konce světa barbarů.

Publikace Barbarská Evropa je vhodná především pro čtenáře, kteří se o historii zajímají hlouběji. Čtenáři, kteří budou ke knize přistupovat s představou, že se jim dostane dobrodružného vyprávění o dobách slávy barbarů, budou nejspíše zklamaní. Kniha se zabývá primárně barbarským právem a společenským uspořádáním kmenů, nikoli například atraktivními, ale v historické literatuře již stokrát probíranými vzájemnými šarvátkami jednotlivých společenství. Titul je vynikajícím zdrojem informací pro studenty historie či pro ty, kteří se chtějí dovědět o kořenech moderní Evropy více než jen povrchní informace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBarbarská Evropa

Modzelewski, Karol

Argo, 2017

Napsat komentář