Zaměřeno na nejmenší

čtoucí dítě - ilustrační
Jako téměř každou středu přinášíme pravidelnou dávku knižních tipů pro děti a mládež. Tentokrát se jedná o knihy určené nejmenším čtenářům, které kromě příběhů zaujmou krásnými doprovodnými ilustracemi.

Hned první knihu zajisté ocení maminky malých dětí. Tvoří ji hravé říkanky, které se věnují jednomu tématu, a to kakání. Sama autorka je matkou dvou „makaků“, díky kterým čerpá inspiraci.

Každá maminka si po narození dítěte projde téměř nekonečným koloběhem přebalování, umývání zadečku, zkoumání stolice, čůrání, posazování na nočník… A co teprve až dítě začne mluvit a mezi jeho nejoblíbenější slova se na první místo zařadí „kakat“ a „hovínko“! Buď matka zavalena pokakanými plenkami propadne depresi, nebo vezme tuhle životní etapu s humorem, stejně jako autorka knihy Makak kaká. Hravé říkanky spojuje víceméně jediné téma – téma, které se sice tváří jako tabu (ve slušné společnosti se přece nekaká!), ale malé makaky tuze zajímá a umí je spolehlivě rozesmát. Knížka je určena také jejich nezestárlým rodičům – neotřelou formou si mohou připomenout dětské říkanky, pohádky, ale také zabrousit do světa výtvarného umění, hudby či naší historie.

Ukázka z knihy

Makak kaka

Podívejte se na další říkanky, které doprovází ilustrace.

Makak kaká

Autorka: Tereza Kodlová
Ilustroval: Martin Kelbl

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 150×182 mm
ISBN: 978-80-7363-863-4
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Makak kaká vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorce

Tereza Kodlová vystudovala estetiku a bohemistiku na Univerzitě Karlově v Praze. Společně se dvěma dětmi a mužem žije a kaká v Liboci.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Terry Jones se inspiroval Monty Pythonem a pro své čtenáře připravil originální příběhy, které kombinují neslučitelné klasické náměty a objevují se v nich zvířata a pohádkové bytosti. Kromě pobavení nabídnou i poučení.

Originální příběhy postavené na poetické grotesce, nonsensu a nezvyklých kontrastech starého a nového neotřelým způsobem zpracovávají klasické náměty. V neočekávaných kombinacích se objevují zvířata i pohádkové bytosti, vymyšlené a skutečné postavičky, jejichž chování dovádí do důsledku známé motivy a mnohdy připomíná bláznivé skeče, ale nabízí také poučení. Jejich světu vládne montypythonovská fantazie, díky níž je možné všechno.

Pohádky k neuvěřen (audiokniha)

Autor: Terry Jones
Přeložil: Petr Matoušek
Interpret: Jan Vlasák

Počet stran: 4 hodiny 33 minut
Vazba: CD
ISBN: 8594169481746
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Pohádky k neuvěření vydalo nakladatelství OneHotBook. A nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

Terry JonesV roce 1969 se Terry Jones stal členem legendární skupiny Monty Pythonův Létající cirkus, která v letech 1969–1974 natáčela půlhodinové skeče pro BBC. Na nich se podílel nejenom jako herec a scenárista, ale i jako autor hudby a režisér. Režíroval celovečerní filmy Monty Python a Svatý grál (1975), Monty Python: Život Briana (1979) a Monty Pythonův smysl života (1983), v nichž také hrál. Když se skupina v roce 1983 odmlčela,  věnoval se především tvorbě pro děti – napsal scénář k filmu Labyrint (1986) a podle vlastní knihy natočil snímek Erik Viking (1989). Dále režíroval komedii Osobní služby (1987) a napsal scénář k satiře Sžíravá vášeň (1988). V roce 1996 se spojil se třemi bývalými členy skupiny při natáčení poetického přepisu vyprávění Žabákova dobrodružství (1996). Pravidelně přispíval do deníku The Guardian a v titulu Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše (Mladá fronta, 2008) nabízí nevšední pohled na historii, kterou vystudoval. Je rovněž autorem dvou knih pro děti – Pohádky k neuvěření (Knižní klub, 2014) a Bajky z divokých vajec (Knižní klub, 2016).

O interpretovi

Jan Vlasák se narodil v Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době je členem souboru Městských divadel pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové, PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory).

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

————————————————

K další knize se vám budou hodit pastelky a pohodlné křeslo. Vybarvěte si krásné omalovánky, které popisují biblický příběh o zrození Ježíše Krista a podněcují fantazii.

V klidu se usaďte, popusťte uzdu své fantazii a vybarvěte si půvabné vánoční vymalovánky. Připomenete si tím biblický příběh o narození Ježíše Krista a krásně si odpočinete v Boží přítomnosti. Vhodný dárek pro všechny Boží děti od 5 do 105 let.

Vymalovánky o narození Ježíše

Autorka: Antonia Jacksonová
Přeložila: Veronika Kreslová
Ilustrovala: Felicity Frenchová

Počet stran: 32
Vazba: brožovaná
Formát: 200×215 mm
ISBN: 978-80-7566-047-3
Doporučená cena: 119 Kč

Knihu Vymalovánky o narození Ježíše vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorce

Antonia Jacksonová se vždy těšila z krásy slov. Studovala jazyky a lingvistiku a téměř deset let pracovala jako redaktorka knížek pro děti, než se odhodlala sama začít psát. Pro nakladatelství Lion Children´s Books napsala ještě několik dalších knih.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

O ilustrátorce

Felicity Frenchová vystudovala obor ilustrace na umělecké vysoké škole v Bournemouth. Od té doby pracuje na volné noze jako ilustrátorka vymalovánek a pohlednic.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Kniha Největší přání vznikla s jedním poselstvím, a to seznámit děti s vybranými globálními tématy. Hlavní hrdina, modrý plyšový koník, putuje z Asie až do Evropy, aby nalezl někoho, kdo ho bude mít rád a stane se jeho přítelem.

Plyšový koník putuje přes moře z daleké Asie až do velkého města v srdci Evropy. Cesta je dlouhá, plná nezvyklých setkání. Modrý plyšák doufá, že na jejím konci najde někoho, kdo ho bude mít rád, kdo se stane jeho přítelem. Dočká se?
Kniha Největší přání, kterou napsala oceňovaná autorka a logopedka Ester Stará a ilustrovala přední slovenská výtvarnice Daniela Olejníková, vznikla ve spolupráci s organizací Člověk v tísni s jasným záměrem – seznámit děti s vybranými globálními tématy a podnítit diskusi o současném světě.
Učitelé a každý, kdo se s dětmi vydá za hranice příběhu, ocení také metodiku s odborně zpracovanými aktivitami navazujícími na etapy koníkova putování, která je volně ke stažení na www.varianty.cz/nejvetsiprani.

Ukázka z knihy

Nejvetsi prani
A nevynechejte ani video ke knize:

Největší přání

Autorka: Ester Stará
Ilustrovala: Daniela Olejníková

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 290×240 mm
ISBN: 978-80-875-0697-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Největší přání vydalo nakladatelství 65. pole, na jehož stránkách naleznete i další ukázky z knihy.

O autorce

foto EsterEster Stará píše knihy pro děti. Pohádky A pak se to stalo! (naše recenze) získaly od Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově ocenění White Raven, titul Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem (naše recenze) byl oceněn Zlatou stuhou. Pracuje jako speciální pedagožka a logopedka a zkušenosti z praxe využívá i při psaní knih zaměřených na komunikační dovednosti dětí, např. Mařenka už říká Ř! (naše recenze). A nezapomeňte na náš rozhovor s autorkou.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství 65. pole

————————————————

Kdopak by neznal Hurvínka?!? Nyní máte šanci si poslechnout jeho dobrodružství. A co dané povídky spojuje? Za jejich autorstvím stojí František Nepil a namluvení se zhostili Miloš Kirschner a Helena Štáchová.

Několik neznámých Hurvínkových příběhů z rozhlasového archivu (ze sedmdesátých a osmdesátých let), které spojuje autorství Františka Nepila a interpretační umění Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové.

Hurvínkovy příhody (audiokniha)

Autor: František Nepil
Interpreti: Miloš Kirschner a Helena Štáchová

Vazba: CD
ISBN: 8590236095625
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Hurvínkovy příhody vydalo nakladatelství Radioservis.

————————————————

Pomozte hlavním hrdinům odkrýt tajemství, které se skrývá za obrovitými šlápotami ve sněhu a sáňkami, které samy jezdí po svahu. Napínavý a vtipný příběh doprovází ilustrace Markéty Vydrové.

Vydejte se po tajemných stopách a zlepšete se ve čtení! Když Robin, Jenda, Vojta a Ondra zjistí, že se na kopci za horskou chatou objevují obrovité šlápoty ve sněhu a sáňky se zničehonic samy prohánějí po svahu, je jasné, že se na zasněženém obzoru rýsuje velká záhada… Větší, než si kluci vůbec dokážou představit.
Napínavý a vtipně ilustrovaný zimní příběh je určen začínajícím čtenářům.

Ukázka z knihy

Zimni pribeh

Podívejte se na další ukázku.

Zimní škola v přírodě

Tajemné stopy
Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0136-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Zimní škola v přírodě vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na naši ukázku.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Nezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádkyZáchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMakak kaká

Kodlová, Tereza

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizePohádky k neuvěření
Audiokniha

Jones, Terry

OneHotBook, 2017

zobrazit info o knizeVymalovánky o narození Ježíše

Jacksonová, Antonia

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeNejvětší přání

Stará, Ester

65. pole, 2017

zobrazit info o knizeHurvínkovy příhody

Nepil, František

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeZimní škola v přírodě
Tajemné stopy

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář