Ukázka z knihy Zimní škola v přírodě

Zuzana Pospisilova_Zimni skola v prirode
Nový zimní příběh Zuzany Pospíšilové je napínavý, tajuplný a vtipný. Pomůže začínajícím čtenářům zlepšit se ve čtení, a navíc ho zdobí veselé ilustrace Markéty Vydrové.

Přinášíme vám ukázku z knihy Zimní škola v přírodě,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

 

Malé překvapení

Robin se dnes do školy loudal více než obvykle. Do zvonění chybělo už jen pár minut, ale jemu to bylo fuk. Do školy se mu prostě nechtělo. Zrychlil až těsně před vchodem, kde na něj pan školník zahrozil prstem. V šatně si přezul boty, sundal bundu a co noha nohu mine kráčel směrem ke třídě. Do své lavice dorazil jen těsně před paní učitelkou.
„Dobrý den, posaďte se!“ pokynula dětem jako obvykle paní učitelka. Pak už ale nebylo nic jako obvykle. Nezačali hned číst, psát nebo počítat podle rozvrhu.
Paní učitelka si odkašlala. Chtěla si získat pozornost svých žáků. A potom oznámila: „Mám pro vás malé překvapení.“
Ve třídě to zašumělo. Každého hned něco napadlo, a tak si děti své postřehy začaly okamžitě vyměňovat. Někdo si myslel, že půjdou do kina. Jiného napadlo, že k nim přijde na návštěvu ředitel zoo a přivede s sebou tygra nebo lva.
„Jistě víte, že v zimním období naše město obtěžuje smog,“ začala paní učitelka zeširoka.
„Kdo je to ten smog?“ zeptal se Toník. Myslel si, že je to nějaký zlý pán.
„Ne kdo, ale co,“ opravila ho paní učitelka a pak přidala vysvětlení. „Smog, to jsou škodlivé látky, které se dostávají do ovzduší. Když je dýcháme, můžeme z toho být nemocní.“
„Já mám pořád kašel. Paní doktorka taky říkala, že za to může smog,“ potvrdila Janička.
„Přesně tak. A protože chceme, abyste byli zdraví, rozhodli jsme se s panem ředitelem, že pro vás uspořádáme školu v přírodě.“
„Cože?“ nechápal Lukáš.
„Odjedeme do hor. Ubytujeme se na nějaké horské chatě. Budeme tam dva týdny společně jíst i spát. Dopoledne se budeme učit, jako kdybychom byli ve škole, a odpoledne společně vymyslíme nějakou zábavu.“
„Jupí!“ radovaly se všechny děti. Dokonce i Robin, kterému se do školy nikdy nechtělo, se na školu v přírodě začal těšit.
„A kdy pojedeme?“ zeptala se Hanka. Chtěla mít vždycky ve všem jasno.
„Už za tři týdny. Kdo bude do té doby zlobit, toho s sebou nevezmeme,“ upozornila paní učitelka přísně. Teprve pak začalo vyučování jako v každý jiný den.

Zuzana Pospisilova_Zimni skola v prirode_ukazka1

Přípravy

Od tohoto dne se všichni snažili chovat vzorně. Nikdo nechtěl zůstat ve škole, zatímco si ostatní spolužáci budou užívat dobrodružství na horách. Kdo měl službu, ten vzorně umyl tabuli. O přestávce nedošlo k žádné rvačce ani hádce. A když vyučování skončilo, paní uklízečka nemohla na zemi najít ani jediný pohozený papírek.
Dokonce i Robin vycházel z domu o něco dřív, aby se mu nestalo, že zmešká začátek vyučování. Mohlo by se to brát jako zlobení, a on do školy v přírodě rozhodně jet chtěl.
„Otevřete si deníčky. Dám vám vytištěný vzkaz pro rodiče. Vy ho tam teď hezky nalepíte a ještě dnes jim ho dáte podepsat, ano?“ ujišťovala se paní učitelka.
Potom začala rozdávat lístečky, na kterých bylo napsáno, kdy odjíždějí, kdy se vracejí, kolik mají rodiče zaplatit peněz a co si vzít s sebou.
Když se děti po vyučování vracely ze školy domů, nemyslely na nic jiného než na vzkaz, který musí rodiče podepsat. I Robin nachystal svůj deníček a nechal ho otevřený na stole v obývacím pokoji. Nemusel čekat v družině, mohl už chodit do školy i ze školy sám. Měl to jen kousek a nikde nepřecházel žádnou silnici, tak se o něj maminka nebála. Odemknout dveře taky dokázal. Doma už pak čekal, až dorazí rodiče z práce.
Jako první přišla domů maminka. Robin jí hned ve dveřích hlásil tu radostnou novinu: „Pojedeme do školy v přírodě, abychom byli zdraví. Všechno je napsané v deníčku, tak to musíš podepsat.“
„Počkej chvilku, až si sundám aspoň boty a kabát,“ krotila ho maminka.
Robin doběhl pro deníček a donesl ho mamince do předsíně. Maminka měla v jedné ruce tašku s nákupem a do druhé si vzala Robinův deníček, aby si přečetla vzkaz.
„Už za tři týdny?“ podivila se. „A musíš mít teplé oblečení. To bychom měli zajet na nákup. Z těch oteplovacích kalhot, ve kterých jsi loni sáňkoval, už jsi nejspíš vyrostl,“ dělala si starosti maminka.

Zuzana Pospisilova_Zimni skola v prirode_ukazka2

—————————————–

Prolistujte si celou ukázku.

—————————————–

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Nezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádkyZáchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZimní škola v přírodě
Tajemné stopy

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář