Silný příběh o lásce, rasových otázkách a identitě

Chimamanda Ngozi Adichieova_Amerikana
Ifemelu a Obinze nejsou v rodné Nigérii šťastní, rozhodnou se proto hledat úspěch v Americe. Zpočátku je spojuje zamilovanost, ale jejich cesty se rozdělí. Najdou po letech odvahu znovu se setkat?

Ifemelu a Obinze jsou mladí a zamilovaní, ale nespokojení se životem v Nigérii ovládané vojenskou diktaturou. Rozhodnou se proto hledat štěstí v cizině a jejich cesty se rozdělí. Sebejistá Ifemelu se vydává studovat do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela – rasové otázky. Tichý a přemýšlivý Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného života ilegálního imigranta v Londýně. O třináct let později je Obinze bohatý muž v čerstvě demokratické Nigérii a Ifemelu známá blogerka komentující americkou společnost a kulturu z pohledu africké černošky. Navzdory pracovnímu úspěchu a pohodlnému životu v Americe však Ifemelu pocítí touhu vrátit se do své vlasti. Najdou s Obinzem po tolika letech a změnách odvahu znovu se setkat tváří v tvář?

 

Amerikána

Autorka: Chimamanda Ngozi Adichieová
Přeložil: Petr Štádler

Počet stran: 550
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-7491-436-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Amerikána vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

V létě nebyl Princeton ničím cítit, a třebaže měla Ifemelu ráda i poklidnou svěžest četných stromů, čisté ulice a velkolepé rezidence, obchody s decentně nadsazenými cenami a tichou, neměnnou atmosféru vydobyté elegance, největší zalíbení nacházela právě v absenci pachu – snad proto, že všechna ostatní americká města, která dobře znala, svůj osobitý pach měla. Filadelfii prostupoval zatuchlý odér historie. New Haven páchl zanedbaností. Baltimore čpěl mořskou vodou a Brooklyn odpadky připékajícími se na slunci. Zato Princeton nebyl cítit ničím. Ráda se tu nadechovala zhluboka. Ráda pozorovala místní, jak s okázalou zdvořilostí jezdí ve svých nejnovějších modelech a odstavují je před prodejnou biopotravin na Nassau Street, před suši restauracemi, před cukrárnou s padesáti druhy zmrzliny včetně paprikové či před poštou, jejíž personál se pokaždé nadšeně hrnul uvítat je u vchodu. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Výjimečný počin vzkvétající imigrantské literatury poslední generace…  Jádrem knihy není snaha stát se Američankou ani hledání střední cesty, je to návrat domů.

The Washington Post

Adichieová píše excelentní dialogy přímo z úst svých lidí, s idiomy i hovorovými výrazy, nepoužívá žádnou omluvnou kurzivu… Směle a bez kompromisů vypráví o nigerijské subjektivitě, o životech v jejich úplnosti, překračuje lichotivé stereotypy o chudobě, konfliktech a korupci… Její záběr je neuvěřitelný – a přesto nikdy neztrácí ze zřetele nejhlubší psychologická hnutí svých postav.

The Times

Amerikána je jedním z nejsvěžejších beletristických kousků, které za poslední rok vyšly… strhující a všeobsahující čtení. Je to jednoznačně kniha o rase a africké identitě, ale v mnohých okamžicích tato témata překračuje… Silná stránka Adichieové se nachází na úrovni vět, v nichž dokáže vykreslit charakter postav s pomocí pár slov… Naprosto nezbytná kniha.

New York Observer

Adichieová vytvořila kaleidoskopické dílo nahlížející na rasu ze všech možných úhlů: s důmyslností chytře stylizuje své kunderovské mini-eseje, z nichž každý obohacuje tematický rámec příběhu, a její vlastní zkušenost černošky žijící v Americe je plná nových pohledů a velké moudrosti. Amerikána je naléhavá a důležitá kniha a potvrzuje, že její autorka má opravdický talent, který stále roste.

The Daily Telegraph

 

Chimamanda Ngozi Adichieová

Chimamanda Ngozi Adichieová (* 1977) pochází z Nigérie, vyrůstala v rodině vysokoškolského profesora. Zahájila studium medicíny a farmacie na Nigerijské univerzitě, ale po roce a půl se vydala do USA a studovala komunikační vědu, politologii a později tvůrčí psaní. Působila na několika amerických univerzitách, nyní žije střídavě ve Spojených státech a v Nigérii, je vdaná a má dceru. Svůj první román Purple Hibiscus (Purpurový ibišek, 2003) začala psát už během studií v USA a kritikové jej přijali s nadšením. Za druhý román Půl žlutého slunce (2006; česky BB art 2008) získala Orange Prize, v roce 2013 byl zfilmován. Amerikána se umístila v žebříčku deseti nejlepších knih roku 2013 magazínu The New York Times, získala ceny National Book Critics Circle 2013, The Chicago Tribune 2013 Heartland a byla nominována na Baileys Women’s Prize. Vychází ve více než dvaceti zemích, práva na film koupila držitelka Oscara Lupita Nyong’oová.

Informace o autorce byly čerpány z tiskové zprávy a stránek nakladatelství Host.

 

Úryvek z přednášky Nebezpečí jediného příběhu

[…] Později, když jsem opustila Nigérii, abych studovala na univerzitě v USA, jsem si na to vzpomněla. Bylo mi devatenáct. Moje americká spolubydlící mnou byla šokovaná. Ptala se mě, kde jsem se naučila tak dobře anglicky, a byla překvapená, když jsem jí řekla, že v Nigérii je angličtina jaksi oficiálním jazykem. Zeptala se, zda bych jí pustila něco, čemu říkala moje „kmenová hudba“, a byla dost zklamaná, když jsem pustila kazetu s Mariah Carey. Předpokládala, že nevím, jak používat sporák.
Došlo mi to: Litovala mě ještě dřív, než mě viděla. Její výchozí postoj vůči mně – Afričance – byla blahosklonná, dobře míněná lítost. Moje spolubydlící znala jediný příběh o Africe. Jediný příběh katastrofy. V tomhle jediném příběhu neexistovala možnost, že by jí Afričané byli jakkoliv podobní. Neexistovala možnost pocitů komplexnějších než lítost. Možnost spojení mezi dvěma rovnocennými lidskými bytostmi.
Musím přiznat, že dokud jsem neodjela do USA, nepřipadala jsem si vnitřně jako Afričanka. Ale v USA se na mě lidé obraceli, kdykoliv přišla řeč na Afriku. Nezáleželo na tom, že jsem nevěděla nic o místech, jako je Namibie. Ale postupně jsem se s touto novou identitou ztotožnila. A ve spoustě směrů se nyní cítím jako Afričanka.

Poslechněte si autorku.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerikána

Adichieová, Chimamanda Ngozi

Host, 2017

Napsat komentář