Hledání svatého grálu v novém

Duchovny_KravaNebeska
Snad každý z nás někdy přemýšlel nad tím, na jakém místě na světě by mu bylo lépe. Co si takhle najít zemi, ve které bychom byli nedotknutelní a ujali se role místních božstev? Odpověď je možná na dosah ruky – možná ji pro nás má Kráva nebeská.

Nakladatelství Knižní klub jako část Euromedia Group vydalo v březnu 2016 knihu Davida Duchovného Kráva nebeská (Holly Cow, 2015). Překlad pochází z dílny Jany Jašové.

David Duchovny (narozený 1960) je na poli literatury nováčkem. Až dosud byl tento americký rodák známý hlavně díky své filmové a televizní tvorbě, ať už jako herec nebo jako scénárista a režisér. Zmiňovat seriál Akta X, v němž až do roku 2002 působil v jedné z hlavních rolí, by bylo jistě nošením dříví do lesa. Na tomto jeho úspěchu je snad nejzajímavější fakt, že ze seriálu odešel dobrovolně a po zralé úvaze sám, aby se uvolnil pro jiné projekty.

Kráva nebeská je tedy Duchovného spisovatelskou premiérou. Zařadit tuto útlou knihu žánrově není tak snadné, jak by se po předčtení podtitulu „Pohádka pro dospělé“ mohlo zdát. Člověk by očekával, že tím prohlášením je jasně vymezena, vše je však trochu složitější. Pravda, příběh je vyprávěn jednou mladou jalovicí, krávou jménem Elsie Bovaryová, a pravda, většina zvířat zmíněných v příběhu disponuje vyšší než nadprůměrnou inteligencí a je nositeli znalostí výrazně přesahujících rozhled běžného lidského tvora, takže by se dalo předpokládat, že výraz pohádka je na místě. Leč právě s poukazem na všeobecný rozhled a schopnosti hlavních zvířecích protagonistů se nabízí i označení filozofický traktát. Autorův bakalářský titul z Princetonu a magisterský z Yale, oba v oboru anglické literatury, o sobě dávají vědět na každé stránce. Sto osmdesát čtyři stránky, čtyřicet osm kapitol a jedna krátká „Poznámka spoluautora“, jež v sobě skrývá reakce na nejspíš nejčastější námitky čtenářů, přináší na světlo světa knihu, jakých mnoho nevídáme. Její styl i obsah jsou na jedné straně její největší předností, na druhé ji vymezují pro spíše užší okruh příznivců a to právě pro svůj silně filozofický obsah. Na pozadí příběhu o hledání osobní svaté země se David Duchovny pouští do rozboru základních společenských principů přírody i (stále) aktuální mezinárodní situace. Vysněnou destinací přitom je pro krávu Elsie Indie, zatímco pro její společníky, prase Jerryho, jež přijme jméno Šalom, je jí Izrael a pro krocana Karla je pak zemí zaslíbenou Turecko (vycházeje z předpokladu, že anglický výraz Turkey pro krocana je shodný s anglickým pojmenováním této země a tudíž to je vlastně Karlova země). Naši tři hrdinové vyrážejí za svým snem a cestou zjišťují, nakolik byly jejich původní předpoklady a sny splnitelné a nakolik se svět venku od toho v jejich představách liší.

Kráva nebeská má na mnoha místech znaky scénáře a nejde jistě o náhodu. Publikace totiž původně scénářem byla, jen se ji Davidu Duchovnému nepodařilo u žádného producenta prosadit, tak ji nakonec konvertoval ve svůj knižní debut. Upřímně, nedovedu si příliš představit, jak by takové filmové zpracování mohlo fungovat, leda snad jako animovaný projekt.

Čtenáři Krávy nebeské by se měli připravit na různá překvapení a být neustále ve střehu, odkud jaká moudrost dorazí. Na vzdělaného nebo alespoň léty protřelého čtenáře mohou některé z úvah působit poněkud očekávatelně, ale díky své neochvějné pravdivosti to nejspíš tolik nevadí. Rozhodně je pěkné, že se na pulty knihkupectví (kamenných i virtuálních) dostal komprimovaný soubor základních úvah o životních hodnotách, absurditách některých neodolatelných přání, i o odvaze a moudrosti – to všechno lze v dobrodružstvích krávy Elsie najít. A pochopitelně i řadu dalších konstatování, jež možná znáte, jen jste o nich třeba zatím neuvažovali ve stejných souvislostech. A tak snad Davidu Duchovnému prominete i základní premisu dojení jalovice, za niž se koneckonců v již zmiňované „Poznámce spoluautora“ svým způsobem omlouvá. Na druhou stranu připomíná, že v pohádce akceptujeme mluvící zvířata, nevadí nám, že se převlékají za lidi, aniž si toho lidé všimnou, létají v letadlech jako pasažéři i jako piloti, tak proč se pozastavovat právě nad zkresleným životním cyklem domácího skotu? A nakonec je tu ta úplně nejzákladnější otázka: opravdu je Kráva nebeská příběhem o zvířatech nebo jde spíše o rafinovanou symboliku? Odpověď na ni je už na každém z nás.

Jak se zdá, Davidu Duchovnému se v jeho pětapadesáti ve spisovatelském řemesle zalíbilo. Proto také měla v dubnu tohoto roku svoji premiéru jeho další kniha s názvem Bucky F*cking Dent (Zatracený Bucky Dent). Tentokrát jde o příběh zaměřený na rodinné hodnoty a vztahy. Jak úspěšný bude, to se snad i naši domácí čtenáři dozvědí brzy. Doufejme. Z prvotiny Davida Duchovného soudě, mohlo by jít o další pozoruhodnou knihu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKráva nebeská
Pohádka pro dospělé

Duchovny, David

Knižní klub, 2016

Napsat komentář