Prostitutka, která našla lásku

vykupujici_laska_nahled
V osmi letech ji prodali do nevěstince, kde se naučila, že cítit k někomu náklonnost či dokonce lásku se nevyplácí. Ač za ni platili zlatem, neznala svoji skutečnou hodnotu. Jako jedinou cestu úniku viděla smrt…

Příběh nevěstky z období zlaté horečky v Kalifornii ve svém románu s názvem Vykupující láska vypráví známá americká autorka Francine Sandra Riversová (*1947). Vystudovaná novinářka píše historické romány převážně na biblická témata. V nakladatelství Návrat domů jí už vyšly celé série Biblických žen (Támar, Rachab, Rút, Bat-šeba, Marie) a Mužů víry (Áron, Ámos, Jonatan, Silas). V těchto nepříliš objemných knihách se snaží beletristicky pojmout zmínky o biblických postavách zaznamenaných v Bibli, dává jim i vnitřní rozměr a přibližuje dobu, v níž žili.

Román Vykupující láska je však zcela jiný. Neodehrává se v biblické době, ani hlavní postavy nejsou hrdiny víry zapsanými v Knize knih. Ale už letmý pohled na jména ústředních postav nenechá čtenáře na pochybách, kde si Francine Riversová vzala pro svůj příběh inspiraci – v prorocké knize Ozeáš.

Prostitutka Sára, známá ale pod jménem Angel, utekla z Anglie do Ameriky. Myslela si, že se jí podaří skoncovat s činností, k níž byla přinucena ještě jako dítě. Bohužel nic jiného neumí, a aby vůbec přežila, musí v tom pokračovat. Nenávidí muže, nevěří jim, ani v Boha, a své srdce zatvrdila před láskou, která přináší jen bolest. Farmář Michael Ozeáš je muž, který má víru v Boha na prvním místě. Dokonce se na Neviditelného spoléhá i v tom, že mu vybere manželku. Jaký je však jeho šok, když mu Bůh ukáže krásnou Angel. Polovinu svého zlata, které vydělal prodejem ovoce a zeleniny, investuje, aby se s ní mohl třikrát setkat, ale stejně ji nepřesvědčí, aby s ním odešla žít počestný život.

Sevřela rty. Neměla nic, než své jméno. Neprozradila je nikomu, ani Dukeovi. Jediný člověk, který ji nazýval jménem, byla maminka. Ale maminka byla mrtvá.

„Říkejte mi, jak chcete, pane. Nezáleží na tom.“ Jen proto, že nechtěl to, za co zaplatil, mu nehodlala dát něco jiného.

Pozorně si ji prohlížel. „Myslím, že by se k vám hodilo jméno Mara.“

„To je někdo, koho znáte?“

„Ne. Znamená to trpká.“ (str. 57)

Když se pro ni po čase vrátí, Angel má smrt na jazyku a takřka v bezvědomí mu řekne ano. Jenže společný život není jednoduchý ani pro jednoho z nich. Michael musí vynaložit veškeré úsilí, aby jí dokázal, že ji miluje přes všechno, co kdy udělala. Že skutečná láska odpouští a na poklesky druhého nevzpomíná. Ona se stále se cítí špinavá a od Michaela dokonce třikrát odejde…

Měla jsem zůstat s Michaelem. Proč jsem u něj nezůstala?

Nikdy by to nefungovalo, Angel. Ani za milion let.

Chvíli to fungovalo.

Než tě dostihl svět. Svět je nemilosrdný. Nezná slitování. Ty to, Angel, přece víš. Je to jen zoufalý sen. Utekla jsi právě včas. Začal by tě využívat. Teď jsi zpátky tam, kam patříš. A zase budeš dělat to, pro co ses narodila. (str. 170)

Francine Riversová se tentokrát o svoji biblickou předlohu opírá jen velmi zlehka. Dalo by se říci, že na motivy života proroka Ozeáše, jemuž Bůh přikázal, aby se oženil s prostitutkou, rozvíjí svůj vlastní originální příběh. Velký román o lásce, přijetí a odpuštění. Navíc v kulisách kalifornské zlaté horečky, období bouřlivého rozvoje (např. města San Francisko), velkých nadějí, ale i zmaru.

Vykupující láska je na první pohled romantickým čtením pro ženy, ale na ten druhý přináší i poznání o Bohu a Jeho lásce. Nevytahuje žádné doktríny, ale ukazuje obyčejný bohabojný život, víru v praxi. Jen na čtenáři však záleží, zda se jím nechá ovlivnit, či z knihy „vytěží“ jen zamilovaný příběh. To by se však ochudil o hluboký zážitek, který kniha jako celek přináší.

Víc než čtyři sta stran nabízí příležitost k rozbouření emocí. Musím se přiznat, že k dojetí u silných příběhů nemám nikdy daleko, ale tolik mokrých kapesníků jako po dočtení Vykupující lásky jsem snad ještě neměla. A také je nutno dodat, že poměrně obsáhlý text se velice dobře čte. Prakticky jsem se od něj nemohla odtrhnout, jakoby šlo o nějakou detektivku, jejímž rozuzlením však nebylo odhalení pachatele. Přestože se závěr dal předvídat, autorka tak zamotávala příběh a pohrávala si s city svých hrdinů, že jsem nakonec byla zviklaná, zda konec bude šťastný pro všechny hrdiny.

Pokud se tedy nebojíte podlehnout emocím a máte chuť vstoupit do historického milostného příběhu, pak určitě neuděláte chybu, když se do čtení knihy Vykupující láska, kterou vydalo nakladatelství Návrat domů, pustíte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVykupující láska

Riversová, Francine

Návrat domů, 2015

Napsat komentář