Osud krále Davida očima ženy

Batseba
Znáte-li biblické příběhy, určitě také znáte jméno krále, který porazil Goliáše. Jednou z jeho žen byla dívka, jejíž osud není hodný závisti…

Jmenovala se Bat-šeba, a přestože v rodokmenu pána Ježíše nenajdeme přímo její jméno, je v něm zmíněna jako „žena Uriášova“. Její osud nám ve své čtvrté knize z cyklu Biblické ženy vypráví Francine Riversová. Díl s názvem Bat-šeba – žena zapovězená navazuje na příběhy Támar, Rachab a Rút.

Bat-šeba byla dcerou Elíama, Achítofel byl jejím dědečkem. V době, kdy David ještě nebyl králem a musel se ukrývat před pomstychtivým králem Saulem, patřili oba muži s celými svými rodinami k jeho družině. Achítofel byl váženým mužem, který nezřídka Davidovi radil, co má udělat. Už jako malá Bat-šeba milovala Davida a byla velmi zklamána, když se později, již v době Davidova kralování, musela vdát za Uriáše Chetejského. Byla však poslušna Zákona a svého muže ctila. Mrzelo ji, že mu nedala dítě, obzvlášť v oné nepokojné době, kdy hrozilo, že Uriáš padne rukou nepřítele v jedné z početných bitev.

David byl králem, na němž spočívala Boží ruka, ale měl početný harém. Sňatek byl výhodnou zárukou míru a stejně jako ve středověku se jím dalo připojit i nové území k říši. V osudu Bat-šeby však bylo psáno, že se stane jeho ženou prostě jen proto, že po ní zatouží. Uviděl ji při rituální koupeli v době, kdy většina mužů vytáhla do další války. David však seděl doma, nudil se a díval z okna. Povolal ji k sobě a zhřešil s ní. Použil dvorské intriky, aby zakryl svůj přestupek, a když to nevyšlo, nechal Uriáše zabít, aby si Bat-šebu mohl vzít za ženu. Jenže Davidův příběh tím nekončí…V následujících letech sklízel odplatu za svůj hřích a nic už nebylo takové jako před tím.

Bat-šeba byla velmi nešťastnou ženou. Toužila žít správně podle všech Božích nařízení, ale podlehla nátlaku a zhřešila. Celý zbytek života si nesla cejch „hříšnice“, a třebaže jí Bůh odpustil, což jí dokázal i tím, že právě ona se stala matkou Davidova následovníka a nástupce Šalomouna, lidé na ni stejně hleděli přes prsty. Její vlastní rodina se k ní už nehlásila, a dokonce se v kritické chvíli postavila proti Davidovi.

Kolikrát i my toužíme žít podle všech morálních zásad, ale podlehneme tlaku okolností? Kolik chyb už jsme v životě udělali a někdy už ani nevěříme v druhou šanci? Na osudu Bat-šeby se však můžeme poučit nejen o tom, že každá špatná setba jednoho dne vzejde a my ji sklidíme, ale i o tom, že Bůh je milosrdný, odpouštějící a mnohem shovívavější než leckterý člověk.

Francine Riversová se opět pustila se svými znalostmi doby a zvyklostí do poutavého vyprávění jednoho z osudů biblických žen. Ne vše je jednoznačně řečeno v Bibli – proč se Bat-šeba koupala na střeše, kde ji Davidovo oko mohlo vidět, proč se nekoupala někde v skrytu, jaké byly vztahy mezi Davidovými ženami a jak mezi sebe přijaly právě „hříšnici“ Bat-šebu – a na to se nám snaží autorka cyklu biblických žen dát svojí historickou rekonstrukcí odpověď. Možná není úplně přesná, ale určitě se blíží pravdě.

Jestliže se chceme dozvědět něco víc ze života starověkých lidí, než co je psáno v Knize knih, pak nám dílo americké spisovatelky Francine Riversové (*1947) dává jedinečnou možnost poodhalit život ukrytý mezi řádky biblických textů. Možná tak pochopíme víc než skrz sáhodlouhé historické přednášky a výklady. Její dílo určitě potěší nejen všechny věřící čtenáře, ale i ty, kteří prostě jen rádi čtou historické příběhy. Každý si totiž v jejích knihách najde to své.

Nakladatelství Návrat domů vydalo nejen knihu Bat-šeba – žena zapovězená, ale už poslalo na předvánoční pulty i závěrečný díl série s názvem Marie – žena statečná.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBat-šeba – žena zapovězená

Riversová, Francine

Návrat domů, 2014

Osud krále Davida očima ženy - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ivana Sáčková Ivana Sáčková napsal:

    Ano, je to román, mnoho věcí je zde prostě doplněno, aby bylo o čem psát. Takže vše musíme brát s rezervou.
    PS. Předchozí díly se mi líbily více. Tuto knihu bych si příště už nekoupila.

Napsat komentář