Starověký písař Silas

silas
V Bibli se jeho jméno vyskytuje jen 12x (9x jako Silas, 3x jako Silvánus). Na první pohled možná přehlédnutelná postava ale získává díky Francine Riversové nový prostor a plasticitu. Jakým mužem Silas byl a jaké hodnoty vyznával?

Americká autorka Francine Riversová napsala již cyklus Biblické ženy věnovaný pěti biblickým ženám (přinesli jsme vám recenze všech knih – Támar, Rachab, Rút, Bat-šeba a Marie), ale nezapomněla ani na muže Starého i Nového zákona (Árona, Ámose a Jónatana). Její sérii Muži víry vydává nakladatelství Návrat domů a celý cyklus (v němž dosud chybí české vydání knihy Káleb) zakončuje kniha Silas – starověký písař.

Francine Riversová ve svých knihách převyprávěla biblické příběhy, domyslela životopisy postav, vložila jim nová slova do úst. Četla jsem několik knih z cyklu věnovaného biblickým ženám a ve srovnání s nimi Silas vybočuje z řady. Nejedná se totiž o beletrizovaný životopis v er formě, autorka zvolila jinou formu. Silas byl písařem, který zaznamenával slova Pavla (Saula z Tarsu), doslova se tak nabízelo využít tento fakt při psaní románu.

Vyčerpaný a pronásledovaný Silas přichází do domu křesťanů, aby tam hledal odpočinek a také se pokusil obnovit svou umírající víru. Na přání hostitelů začne sepisovat svůj životní příběh – vždyť těch, kteří znali Ježíše a chodili s Pavlem a Petrem, kvůli pronásledování a popravám již mnoho nezbylo. Silasův beletrizovaný příběh psaný er formou je tak prokládán jeho v ich-formě psanými vzpomínkami na počátky vzniku církve.

Značnou část knihy tvoří převyprávěné události po Ježíšově ukřižování, zmrtvýchvstání a nanebevzetí. Silas popisuje vznik raných církví v mnoha městech a šíření křesťanství díky misijnímu úsilí Petra, Pavla i dalších. Jedná se vlastně o převyprávěnou knihu skutků, psanou z pohledu očitého svědka.

Kniha má silný misijní podtext, zdůrazňuje to, co v Silasově době bylo důležité – aby Ježíše jako svého Pána a Božího syna přijal co největší počet lidí. Kniha Silas je mnohem méně beletrizovaný biblický příběh než například Támar. Časté opakování, že Ježíš byl ukřižován za naše hříchy, za tři dny byl vzkříšen a po dalších čtyřiceti dnech vzat na nebe, může být některým nevěřícím čtenářům nepříjemné. Vzhledem k tomu se domnívám, že kniha nemá příliš velký potenciál zaujmout i je.

I přesto se jedná o čtivý, dobře napsaný příběh, který si věřící jistě rádi přečtou. Autorka totiž předkládá skutky apoštolů z jiného úhlu, srovnává Petra a Pavla (prostý rybář versus učenec) a jejich způsob kázání, popisuje misijní cesty, dodává biblickým postavám plasticitu. A nechybí ani milostná zápletka… Krátce – pěkné zakončení série o biblických Mužích víry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSilas
Starověký písař

Riversová, Francine

Návrat domů, 2015

Napsat komentář