Nevěstka, která dostala milost

RachabNahled
Nevěstka, prostitutka, žena lehkých mravů, ale i vulgárněji děvka, prodejná holka – tolik jmen má čeština pro ženy, které vykonávají tzv. nejstarší řemeslo na zemi. Byly, jsou a zřejmě i budou. Opovrhované, stojící na okraji společnosti a na hraně zákona. Bojující o přežití a lidskou důstojnost…

I biblická žena jménem Rachab byla jednou z nich. A její vyhlídka na budoucnost nebyla růžová. Až jednou uslyšela o zvláštních lidech, které prý jejich Bůh vyvedl zázračným způsobem z otroctví. A v jejím srdci vzklíčila nejprve naděje a později i víra, že svůj osud zamítané ženy může změnit.

Jak to asi bylo ve skutečnosti, se nám na základě dávného poselství z knihy Jozue snaží přiblížit ve svém románu Rachab – žena za hradbami americká autorka Francine Riversová (*1947). Z jejího cyklu věnovaného pěti biblickým ženám jde již o druhou knihu. První, v níž zpracovala osud Támar, jsme vám v naší recenzi představili v srpnu.

Rachab bydlela v dobře opevněném městě Jerichu. Bylo postavené nedaleko řeky Jordánu, která tvořila přirozenou hranici keneánské země. Z pohledu izraelitů to bylo první místo v Bohem zaslíbené zemi, které měli obsadit. Boží pokyny byly jasné – z původních obyvatel nesměli nikoho ušetřit. Nikdo neměl přežít. Pohanské obětování dětí, které tyto národy provozovaly, lebky předků, před nimiž se klaněly, to vše bylo příčinou tak přísného Božího soudu.

Nevěstka Rachab neměla ve svém životě žádnou naději. Její čest byla tak jako tak pošlapána, když si ji na nějaký čas vyhlédl sám panovník města. Cejch poznamenané ženy, která sice byla krásná, chytrá i bohatá, na ní ulpěl jako Kainovo znamení. Když slyšela pověsti o mocném Bohu Izraelců, uvěřila, že v Něm by mohla začít nový život. Vyhlížela ze svého okna na hradbách příchod zvědů, protože správně tušila, že přijdou. A když se objevili, zachránila jim život, dala dobré rady a vymínila si, že až jim Bůh vydá napospas město, nechají ji žít.

Chcete vědět, jak tento napínavý příběh dopadl? Není žádným tajemstvím, že opravdu dostala novou šanci a v Bibli dokonce najdeme její jméno zapsané v rodokmenu Ježíše, muže, který ovlivnil dějiny. Co se ale nedočtete v knize Jozue, to vám poodhalí Francine Riversová.

Líčí obtíže, které Rachab při své cestě za svobodou musela překonat. Protože chtěla zachránit celou svoji rodinu, musela všechny přesvědčit, aby přišli k ní domů. Oni neměli její víru, že Bůh je mocen rozbořit mohutné hradby bez beranidel, a tak musela vynaložit veškeré úsilí, aby je přesvědčila o své pravdě. Přestože slyšeli, nevěřili… Stejně tak musela prokázat svoji touhu po změně života i před vůdci Jozuem a Kálebem. Ani oni pohance příliš nedůvěřovali.

Jaké to je, začít skutečně nový život, i o tom vypráví ve své knize Rachab – žena za hradbami Francine Riversová, která vystudovala angličtinu a žurnalistiku na University of Nevada. Píše historické romány a knihy na křesťanská témata. Za své dílo již obdržela řadu ocenění (např. Rita Award, 1995, nominace na Gold Medallion, 1995). Ani českým čtenářům není její jméno neznámé. Romány Vykoupená láska, Šarlatová nit či Leotina zahrada vyšly v nakladatelství Ikar a získaly si oblibu.

Velkou šanci na to, že vás zaujmou, mají i její příběhy biblických žen, které postupně vydává nakladatelství Návrat domů. Autorka je totiž vypráví čtivým způsobem a vtahuje čtenáře do dávné historie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRachab
Žena za hradbami

Riversová, Francine

Návrat domů, 2013

Nevěstka, která dostala milost - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Lákají mě přečíst si všechny knihy z této série. Asi napíšu Ježíškovi :-)

Napsat komentář