Není důchod jako důchod

samotar-dawson
Odejít do důchodu z řad elitní špionážní organizace nemusí být dobrý nápad. Je-li v jejím čele ještě ke všemu „nahnilé jablko“, může se najednou z lišky stát lovec a z lovce prchající krysa. Samotář je nevypočitatelný soupeř.

V říjnu 2015 představilo nakladatelství Alpress ve své edici Klokan novinku na českém knižním trhu pocházející od Marka Dawsona s názvem Samotář. O překlad se postaral Jan Mrlík.

Mark Dawson je současný britský autor, známý především svými akčními romány. V roce 2001 vydal své dvě první knihy (Subpoena Colada a The Art of Falling Apart), pak se na dlouho odmlčel, aby od roku 2012 stihl vydat již téměř dvacítku titulů rozložených převážně do tří sérií. Nejznámější bude nejspíš zatím sedmidílná série o nájemném zabijáku Johnu Miltonovi, zahájená v roce 2013 titulem The Cleaner (Čistič), následovaným Saint Death (Svatá smrt). V roce 2014 následují The Driver (Řidič), Ghosts (česky Samotář, 2015), The Sword of God (Boží meč) a Salvation Row (Spasení). V letošním roce zatím v sérii o Johnu Miltonovi vyšli Headhunters (Lovci). K „miltonovkám“ vyšla i elektronická verze krátkého příběhu umístěného před první z Miltonových dobrodružství s názvem 1000 Yards. Početně stejně zastoupené jsou v Dawsonově díle dvě další série – tři tituly o Beatrix Rose, také nájemné atentátnici, In Cold Blood (Chladnokrevně), Blood Moon Rising (Východ krvavého Měsíce) a Blood and Roses (Krev a růže) a tři knihy ze série Soho Noir – příběhy Londýnského West Endu v letech 1940, 1945 a 1920, reprezentované tituly The Black Mile (Černá míle), Gaslight (Plynová lampa) a The Imposter (Podvodník). Kromě zmíněných sérií se ještě letos objevila první kniha z potenciálně nové série o Isabella Rose s názvem The Angel (Anděl).

Samotář, jak již bylo řečeno, je čtvrtou knihou v sérii o Johnu Miltonovi. Proč se u nás objevuje jako první překlad právě čtvrté knihy rozsáhlé série, je mi zatím záhadou, ale protože kniha je napsána tak, že dokáže vcelku bez problémů stát sama o sobě bez závislosti na předešlých dílech, nejspíš toto rozhodnutí ničemu nevadí. Jedním z možných důvodů by ovšem mohl být třeba fakt, že po boku Johna Miltona se objevuje i Beatix Roseová, stejně jako epizodně i její dcera Isabella (jako dítě) – je tedy možné, že si tak nakladatel připravuje cestu pro vydání Roseovských sérií. Příběh jako takový je v podstatě prostý a připomíná nejednu z akčních situací, známých od autorů jako jsou Eric van Lustbader, Lee Child nebo třeba Tom Clancy. Bývalý voják, John Milton, projde náročným sítem výběru a začlení se do supertajné skupiny britské rozvědky s názvem Patnáctka (přestože má vždy jen nejvíce dvanáct aktivních agentů plus svého řídícího). Miltonův poněkud naivní pokus odejít legálně do výslužby se v zápětí změní v útěk před likvidací. Ovšem vybrat si právě jeho za protivníka nebyl dobrý nápad, jak posléze pozná nejen jeho bývalý nadřízený, ale i vrcholný představitel ruské špionáže. Dvě stě sedmdesát stran dech beroucí četby je nerovnoměrně rozděleno do sedmi částí (Londýn před osmi lety, Texas současnost, Rusko, Hongkong, Londýn, znovu Rusko a konečně opět Londýn) o celkem padesáti kapitolách. Jak už názvy částí naznačují, děj zavede čtenáře na různá místa světa, od deštivého Londýna, přes hřejivý Texas až do zasněžené Moskvy a do prostor daleko od ní, do pravé ruské zimy.

Po vzoru všech dobrých akčních příběhů je i Samotář soubojem dobra a zla, v němž dobro převážně zvítězí a zlo je z velké části potrestáno. Do dnešní napjaté a na násilí a terorismus bohaté doby je nám takových příběhů, v nichž se dokonalý zabijácký výcvik nakonec obrací proti zlým a mocným, více než třeba.

Mark Dawson je rozhodně překvapením současnosti. Člověk, jenž dokáže během tří let vydat patnáct knih průměrného rozsahu, rozhodně stojí za pozornost, zvlášť když se viditelně nejedná o žádné nepromyšlené pohádky, ale publikace, za jejichž vznikem stojí i hodně studia. Samotář se hemží detailními popisy a specifikacemi ručních střelných zbraní, vozidel i dalšího vojenského vybavení. Domnívám se, že pokud by se Alpress rozhodl vydat celou stávající Miltonovskou sérii, padl by do noty mnoha českým čtenářům. Kdyby k tomu připojil i série obou děvčat Roseových (matky a dcery), určitě by nalákal i nejednu dychtivou čtenářku. Nezbývá tedy, než doufat, že se tímto směrem nakladatelství vydá. Pevně věřím, že Samotář bude tím prvotním stimulem, jehož prodejní úspěch u nás naváže na ten celosvětový. A čím víc o tom přemýšlím, tím více mi volba právě Samotáře ze všech dosud vydaných Dawsonových knih přijde jako nejlepší z možných – vždyť proplétá příběhy většiny Dawsonových hrdinů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSamotář

Dawson, Mark

Alpress, 2015

Napsat komentář