Nezastupitelný vzor

Zandl_HusakuvDeda
Pamatujete si na své prarodiče? Dokážete si vybavit, co jste se od nich kdysi v těch radostných dětských letech naučili? Ať už na dobu strávenou s prarodiči vzpomínáte s úsměvem na rtech, nebo jste ji nikdy nezažili, je tady kniha, jež vám ve vzpomínání či představách může skvěle pomoci. Je tu Husákův děda.

Krátce před polovinou prázdnin, konkrétně 20. července 2015, vydalo nakladatelství Argo útlou knihu Patricka Zandla Husákův děda.

Patrick Zandl je čerstvý jedenačtyřicátník (narozen 26. srpna 1974). Je spoluzakladatelem serveru Mobil.cz, na jehož přípravě pracoval od roku 1996 (spuštěn v následujícím roce). Stojí i za dalšími internetovými projekty, mezi ty nejznámější patří jistě Stream.cz, či Marigold.cz. Kromě své nezměrné internetové publikační aktivity vydal třeba jako první v České republice knihu o bezdrátových sítích WiFi – Praktický průvodce (2003) nebo o devět let později knihu o úspěchu firmy Apple pod názvem Apple: cesta k mobilům (2012). V roce 2006 vyšla knižně i scifi Flotila Země, v roce 2008 pak výběr z výše zmíněného weblogu Marigoldí léta. Elektronického vydání se v roce 2011 dočkala Koncernová pětiletka a blízko k dnes představované knize má Příběh strýčka Martina z roku 2014. V současnosti se kromě psaní svého i nájemného (ghostwriting) zabývá třeba provozováním komerčního webu Energomonitor.cz zaměřeného hlavně na online měření spotřeby energie.

Husákův děda je pozoruhodná sbírka příběhů především z autorova dětství, jejichž společným jmenovatelem je postava jeho dědečka. Každá ze sedmnácti kapitol vytištěných na sto šedesáti pěti stránkách by mohla klidně stát samostatně. Spolu s úvodním slovem, jež vysvětluje volbu titulu knihy, a závěrečnou úvahou na téma komunistické vzory a viny, tvoří dohromady pozoruhodný pohled do autorova dětství a hlavně do osobnosti jednoho z mnoha neznámých hrdinů své doby, ztělesněného zde postavou jednoho z dědečků Patricka Zandla. Děda byl zaměstnancem pivovaru a typickým všeumělem. Pro dědu nebylo nic nemožné, a pokud si s daným problémem či situací neporadil osobně, dokázal funkce i práci delegovat takovým způsobem, že ve výsledku byl stejně tím, koho všichni považovali za řešitele a tvůrce. Děda disponoval dokonalým obchodním talentem a „znal ty správné lidi“. A co je ještě důležitější, „ti správní“ znali jeho. Děda byl skromným hrdinou, který nesnášel kariérismus. Děda byl zkrátka tím, koho by každý malý kluk či holka chtěli mít v tu správnou dobu po ruce.

Kniha Patricka Zandla jde ale mnohem dále za prosté vypravování místy humorných, místy přemýšlivých příběhů. Autor se prostě, leč hluboce zamýšlí nad úlohou vzorů a autorit v lidském životě. Přináší necenzurovaný a na dnešní dobu netypický pohled na nejedno ožehavé téma porevolučních Čech. Na rozdíl od tak oblíbeného souhrnného odmítání minulosti se neostýchá vyslovit to, co si beztak větší část národa myslí. Proč předstírat, že minulost neexistuje a proč paušalizovat viny a přehmaty? Revoluce nepřinesla přeci obrat o sto osmdesát stupňů. Jak by také mohla? V téhle zemi žijí stále ti samí lidé, byť dnes již o plnou generaci mladší, jací zde žili i před rokem osmdesát devět. Zvláště závěrečné zamyšlení Patricka Zandla nad těmito a souvisejícími tématy rozhodně stojí za přečtení. Jako, koneckonců, celá kniha. Protože každý z příběhů, ať kratší, či delší, v sobě skrývá trochu z nás všech.  A tak se dá říci, že Husákův děda je kniha o nás všech.  O nás samotných, o našich rodičích, prarodičích, ale hlavně o těch, kteří nás kdysi ovlivnili natolik, že se z nás stali ti dnešní lidé. Husákův děda je zkrátka kniha z našich životů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHusákův děda

Zandl, Patrick

Argo, 2015

Napsat komentář