Nadpřirozené bytosti ze světa Harryho Pottera ožívají v novém bestiáři

Bestiář
Zajímá vás, co skrývají mozkomoři pod svým rozedraným hábitem s kápí? Tušíte, jakou rybou se inspirovali návrháři při zpodobňování jezerních lidí? Chtěli byste vědět, o jakých dalších podobách oblíbeného domácího skřítka Dobbyho tvůrci filmových adaptací uvažovali? Nejen na tyto otázky vám odpoví obrazová encyklopedie Bestiář Harryho Pottera.

Přestože od vydání závěrečného dílu fantasy série o Harry Potterovi, i od premiéry jeho posledního filmového zpracování uplynulo již několik let, příběh brýlatého chlapce s jizvou na čele připomínající blesk nás stále nepřestává fascinovat. Důkazem toho je nejen neutuchající zájem o tuto heptalogii z řad nové generace čtenářů, ale i ustavičná touha skalních fanoušků vlastnit napodobeniny kouzelných předmětů zmíněných v potterovských knihách, či zažít kouzlo světa, jež vytvořila britská spisovatelka J. K. Rowlingová, na vlastní kůži v tematickém zábavním parku nebo ve filmových studiích společnosti Warner Bros.

Ukázka z knihy

Ukázka z knihy 1 (Zdroj: nakladatelství Slovart)

Není tedy ničím překvapivým, že k této veleúspěšné sedmidílné sáze vznikla řada dalších doprovodných titulů, ať už z pera samotné Rowlingové, jako je tomu v případě knih Bajky barda Beedleho, Famfrpál v průběhu věků a Fantastická zvířata a kde je najít, nebo z dílny jiných autorů.

Mezi tyto publikace se řadí i Bestiář Harryho Pottera od Jody Revensonové. Autorka v něm nejen popisuje nadpřirozené bytosti, jež ve filmových adaptacích sehrály významnou roli, ale poodhaluje také zákulisí jejich vzniku.

Autorka bestiář rozdělila do devíti kapitol, jež jednotlivé druhy třídí podle jejich přirozeného prostředí, charakteru nebo schopností. Proto například v kapitole nazvané „Obyvatelé lesa“ narazíte na kentaury, jednorožce, akromantuli, hipogryfa a testrála, zatímco v části pojmenované „Služebné bytosti“ se vám představí poštovní sovy, domácí skřítci, skřeti a Chloupek.

Ukázka z knihy

Ukázka z knihy 2 (Zdroj: Nakladatelství Slovart)

Revensonová nezapomněla ani na zvířecí kamarády našich hrdinů. A tak se mimo jiné dozvíte, proč se např. Ronův Papušík objevil až ve filmové adaptaci knihy Harry Potter a Princ dvojí krve, zatímco první zmínku o tomto „malém, šedivém opeřeném tenisovém míčku“ lze najít již ve čtvrtém románu Harry Potter a Ohnivý pohár.

A protože významnou roli v příbězích o střapatém čaroději sehrály i některé rostliny, dočkaly se rovněž své vlastní kapitoly prostě označené jako „Skleník“. Bestiář Harryho Pottera je doplněn také samostatným plakátem s portréty všech uvedených bytostí a katalogem Velkoprodejny Mžourov.

V každé části knihy autorka nejprve stručně popisuje klíč, podle kterého tvory v dané kapitole roztřídila, a pak už vás nechá unášet se krásnými skicami, náčrtky a kresbami, jež vytvořil umělecký tým filmové produkce. Obrazová část je doplněna texty, které osvětlují, podle jakých hledisek byli konkrétní tvorové designéry spodobněni, zda bylo k jejich uvedení na filmová plátna zapotřebí aquatronického modelu v životní velikosti, nebo jestli si tvůrci vystačili s maketou, s níž pak pracovali animátoři.  Kromě toho je u všech bytostí uvedena stručná vizitka, jež připomíná, ve kterém filmu se poprvé objevily, na jakém místě a jak je autorka knižní předlohy popisuje ve svých románech. U některých postav je ještě doplněna technická poznámka, jež prozrazuje překvapivé zajímavosti.

Ukázka z knihy

Ukázka z knihy 3 (Zdroj: nakladatelství Slovart)

Jestliže máte všechny knihy o Harrym Potterovi přečteny do posledního písmene a domníváte se, že vás již nic nemůže překvapit, věřte mi, že je pořád co objevovat. Víte, jaký je rozdíl mezi nemrtvými a klasickými zombíky? Tušíte, proč vypadaly filmové mandragory jako uřvané, ošklivé děti? Máte ponětí, kolik sov si zahrálo při slavné scéně ze Zobí ulice?

Možná vás některé poznámky přimějí k tomu, abyste si filmová zpracování slavné potterovské série ještě jednou prohlédli a povšimnuli si detailů, jež vám dříve unikly.

Pozornějšímu čtenáři možná neujde, že v tiráži knihy nakladatelství Slovart, které tuto publikaci vydalo, vzdává hold překladateli všech románů o Harry Potterovi Pavlu Medkovi, který zesnul krátce po dokončení redigování bestiáře.

Ukázka z knihy

Ukázka z knihy 4 (Zdroj: nakladatelství Slovart)

Kromě této umně zpracované encyklopedie publikovalo nakladatelství Slovart již dříve další jedinečný titul, jenž by neměl v knihovně fanouška potterovské série v žádném případě chybět. Jde o knihu Harry Potter – Filmová kouzla od Briana Sibleyho, která kromě popisu toho, jak se celá série natáčela, obsahuje navíc i spoustu zajímavých materiálů, jakými jsou např. Pobertův plánek nebo pozvánka na Vánoční ples.

Letos v květnu Jody Revensová vydala další bohatě ilustrovanou encyklopedii Harry Potter: Magical Places from the Films. Doufejme, že i tato encyklopedie brzy zavítá do našich knihkupectvích. Věřím, že by se po ní jen zaprášilo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBestiář Harryho Pottera

Slovart, 2015

Napsat komentář