O teorii dějepisectví s Janem Horským

teorie_a_narace
Pro vážné zájemce o historii a především o dějepisectví (a nejen pro ně) vyšla v nakladatelství Argo nová kniha Jana Horského, zabývající se teorií poznání v rámci historické vědy a teorií kulturního vývoje.


Autorem knihy Teorie a narace s podtitulem K noetice historické vědy a teorii kulturního vývoje, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Argo v edici Historické myšlení, je historik Jan Horský. Jan Horský vystudoval roku 1989 obor historie na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy s bakalářskou prací pojednávající o vývoji českého agrárního dějepisectví v letech 1880 až 1920. Následně nastoupil na katedru historie Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem, kde působil do roku 1998. V rámci Karlovy univerzity přednášel na Katedře filosofie a dějin přírodních věd, Institutu základů vzdělanosti a Ústavu českých dějin. Horský se zaměřuje hlavně na dějiny vědy, historickou demografii, dějiny rodiny a na noetické otázky dějepisectví.

Titul Teorie a narace volně navazuje na Horského knihu Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním (vyšla s podtitulem Úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy v roce 2009), jež si klade otázku, zdali je dějepisectví schopné prokazovat proměnu kulturních obsahů a pokud ano, do jaké míry a za jakých podmínek tomu tak je. Dalo by se dokonce říci, že jde o její volné pokračování, upřesnění a doplnění. Autor se ve své práci zaobírá mimo jiné dvěma póly současné historiografie a prostorem mezi nimi. O jednom pólu hovoří jako o „příběhářském“ a do druhého řadí autory, kteří svou odbornou identitu zakládají na víře v možnost objektivního poznání.

Publikace se skládá z osmi dílčích studií, z nichž několik již vyšlo tiskem (například kapitola Smysl a význam, kultura a transcendence vyšla ve sborníku k šedesátinám Zdeňka Beneše a kapitola Teorie a narace (typy a zápletky) – příkré protiklady, nebo prostupující se kategorie? je rozšířenou verzí studie, vydané ve sborníku Narace a (živá) realita). Jelikož některé práce vznikly jako odpovědi na otázky a námitky vzešlé z diskuzí, je čtenář v nejedné kapitole knihy vhozen přímo do středu debat a sporů, jak ostatně sám autor přiznává. Nechybí však množství odkazů na původní texty, což čtenáři umožňuje relativně rychlou orientaci.

Jednotlivé studie jsou tematicky propojeny a tvoří tak kompaktní celek, jež spojuje pojem „teorie kultury“. Součástí knihy je obsáhlý poznámkový aparát, přinášející doplňující informace k jednotlivým statím. Nechybí ani soupis literatury, užitečný pro zájemce o další studium problematiky, a jmenný rejstřík, usnadňující orientaci v knize.

Práce Jana Horského Teorie a narace je čtení pro ty, kteří jsou obeznámeni s odbornými termíny z oblasti teorie dějepisectví. Mohu ji doporučit především těm čtenářům, kteří se o historii zajímají na odbornější úrovni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeorie a narace

Horský, Jan

Argo, 2015

Napsat komentář