Nechejte se rozesmát

Co život dal a vzal
Prožíváte těžké chvíle a máte pocit, že už se nemáte čemu smát? Pak je tu i pro vás klasika amerického humoru, která vám určitě procvičí bránici!

Jméno Betty MacDonaldové (1908–1958) je totiž již tři čtvrtě století zárukou dobré zábavy. Jestliže jste na tom jako já a spojujete si její jméno pouze s knihou Vejce a já (1948), v níž líčila s osobitým nadhledem své zážitky městské ženy na slepičí farmě, pak máte také nejvyšší čas rozšířit si své obzory.

Pokud nemáte čas na čtení, ale hodně času trávíte například v automobilu, je tu pro vás nyní snadné řešení. Audiokniha Co život dal a vzal z produkce nakladatelství Radioservis totiž zpřístupňuje hned všechny tři další biografické romány s názvy Kdokoli může dělat cokoli (1948), Morová rána (1950) a Dusím se ve vlastní šťávě (1955) a můžete si ji stáhnout i na webu audiotéka.cz. V podání tří příjemných ženských hlasů tak můžete v nekonečných kolonách postupně vstřebávat koňské dávky tolik potřebného humoru.

Část nazvanou Kdokoli může dělat cokoli načetla svým mladistvým hlasem Martina Hudečková. Kapitoly pojednávající o životě v období hospodářské krize po návratu Betty ze slepičí farmy určitě ulehčí všem, kdo právě hledají práci. Možná jim pomůže lehkomyslný přístup Bettyiny starší sestry Mary, jejíž heslo dalo dílu název. Propojení kapitol obstarávají swingové písničky – bohužel o mnoho hlasitější než čtené slovo.

Druhou knihu s názvem Morová rána interpretuje Taťjana Medvecká. Její příjemný hlas vypráví o asi nejtěžším období života Betty – o osmi měsících v tuberkulózní léčebně Borovice. Onemocněla tuberkulózou, když jejím dcerám Ance a Jance bylo devět a deset let. Bez růžových brýlí líčí těžké chvíle, v nichž se už už loučila se životem, chod léčebny a postupné uzdravování. Většinu prostoru však věnuje svým spolupacientkám – vždyť právě nejdůležitější jsou ti, s nimiž člověk tráví většinu času na pokoji. Zda z nich sálá příjemný optimismus nebo totální odevzdanost nemoci. Celou neveselou anabázi provází i stylová hudba, která se mi tentokrát, co se hlasitosti týče, zdála dobře vyvážená.

Třetí knihou je román Dusím se ve vlastní šťávě v podání Vilmy Cibulkové. Líčí období života Betty po svatbě s Donaldem MacDonaldem, kdy našli bydlení ve velkém domě na ostrově Vashon a děvčata překonávala pubertu. I v této části mi přišla předělová hudba velmi hlasitá a měla jsem tendence ji ztlumovat.

Ale pokud pominu nepříjemnosti s ohlušujícími předěly, pak musím říct, že se audiokniha velmi vydařila. Všechny tři interpretky mě dokonale přesvědčily, že vypráví zrovna o tom svém životě. Pokud máte obavy, že život první poloviny dvacátého století vám nemá co sdělit, pak se hluboce mýlíte. Postřehy, které Betty MacDonaldová zachytila ve svých knihách, jsou totiž nadčasové a starosti tenkrát a dnes se v mnohém podobají. Hledání zaměstnání, boj se zákeřnou nemocí, shánění slušného bydlení či zápas s pubertálními potomky je totiž stejný včera i dnes.

Právě proto bych audioknihu Co život dal a vzal doporučila všem, kteří upadají do smutků a pocitu, že nic, ale vůbec nic nezvládají a že celý svět včetně jejich potomků stojí proti nim v opozici. Betty MacDonaldová totiž ukazuje, jak to vše přežít a nezbláznit se. Její postřehy jsou trefné a humor přiléhavý, takže velmi snadno vlévá optimismus do žil. Škoda jen, že zemřela brzy, a tak nevíme, jak by se poprala například se stárnutím…

Forma audioknihy je pro dnešní přetížené ženy, ale i muže, velkým požehnáním a dobrým způsobem, jak číst ušima, když se oči musí soustředit na něco jiného. A audiokniha plná humoru a ironie nesmrtelné Betty MacDonaldové, to je úplně ta nejlepší volba. Hotový lék proti stresu!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo život dal a vzal [Audio na CD]

MacDonaldová, Betty

Radioservis, 2015

Napsat komentář