Galerie ruských dějin

ObrazyZKulturnichDejinRuskeReligiozity
Rusko se dostalo do hledáčku celého světa kvůli krizové situaci na Krymu. Nová kniha literárního historika a kritika Martina C. Putny se prostřednictvím výkladu rozhodujících momentů z ruských dějin pouští do nákresu příčin současného stavu.

Publikace Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity, kterou počátkem roku 2015 vydalo nakladatelství Vyšehrad, je dílem českého literárního historika a kritika, moderátora a pedagoga Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martina C. Putny. Martin C. Putna vystudoval na Filosofické fakultě Karlovy Univerzity obor klasické filologie v kombinaci s rusistikou, dosáhl rovněž teologického vzdělání na Teologické fakultě v Českých Budějovicích. Roku 1995 získal doktorát a roku 1998 docenturu za monografii Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848-1918. Z jeho dalších knih lze jmenovat například tituly Obrazy z kulturních dějin americké religiozity, Rusko mimo Rusko, Řecké nebe nad námi aneb Antický košík anebo Václav Havel.

Martin C. Putna pojal svou publikaci jako souhrn těch nejdůležitějších momentů z ruských kulturních dějin, přičemž se zvládl pohybovat v časovém rámci ohraničeném založením řecké osady Chersonésos Taurský roku 422 na straně jedné a Solženicynovou výzvou k pokání adresovanou moskevskému patriarchovi z roku 1972 na straně druhé. Poutavým způsobem je tak čtenáři představeno celkem devatenáct různých dějinných obrazů, jež vysvětlují mnohé ze současného dění v Rusku.

Putna se ve svém výkladu vrací k samým kořenům Ruska a jeho politiky, což umožňuje vidět současné dění v tomto státě v hlubších souvislostech. Dokazuje, že nynější politické události na Krymu a východu Ukrajiny nevznikly z nějakého náhlého popudu, ale že souvisí se složitým kulturním a náboženským vývojem. Kromě tohoto osvětlení (respektive v jeho rámci) je kniha plná zajímavých faktů a poznatků. Čtenář se doví například to, jak souvisí tzv. jurodiví (v pravoslavném světě šlo o osoby, které se sice chovaly bláznivě a podezřele, ale o nichž se soudilo, že tak činí kvůli nějakému vyššímu významu, že jejich skutky jsou určeny Kristu) s ruskou feministickou punk rockovou protestní skupinou Pussy Riot, nebo proč kníže Vladimír přijal křesťanství a ne islám, na němž se mu líbila možnost mnohoženství.

Zajímavostí je fakt, že jeden výtisk svého díla přinesl profesor Martin C. Putna až na Pražský hrad, aby se prý současný český prezident Miloš Zeman, jehož častým kritikem Putna je, poučil o věcech, o nichž rád mluví.

Titul Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity jsou velmi erudovaným náhledem do ruských dějin, na nějž by měl zaměřit svou pozornost každý, kdo má zájem o hlubší pochopení stavu, ve kterém se Rusko nyní nachází. Zájemce o hlubší studium problematiky jistě potěší, že kniha obsahuje seznam použité literatury, z nějž lze čerpat inspiraci k další četbě. Pro lepší představu jsou součástí publikace rovněž mapy oblastí, jichž se výklad nejčastěji týká.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObrazy z kulturních dějin ruské religiozity

Putna, Martin C.

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář