Svědectví o africkém hladomoru, nesvobodě a násilí

poust
Slavná topmodelka se touží podívat do míst, kde se narodila. Podaří se jí najít cestu zpět do nitra hladovějícího afrického kontinentu?

Svítání v poušti, volné pokračování bestselleru Květ pouště, není o nic méně fascinující a poutavé čtení než jeho „první část“. Prolínají se zde přítomný čas a africká minulost. Vzpomínky jsou dostačující pro pochopení situace, proto není nutné mít přečtenu první knihu. Prostřednictvím vyprávění hlavní hrdinky se dozvíte, jak vypadalo její dětství, když byla vychovávána v Africe. Vzepřela se svému otci a útěkem z domu se vyhnula sňatku se starším mužem. Bylo jí teprve třináct let.

Waris je nyní slavnou topmodelkou a plní přední stránky časopisů. Veřejně vystupuje proti mrzačení pohlavních orgánů žen, které sama musela v dětství podle tradice podstoupit. Důvod je prostý – aby byla čistá. Její somálský původ ji provází celým životem. Jméno Waris znamená v Somálsku květ pouště. S partnerem, jehož jméno Dana zní poněkud zvláštně, má syna. Když se s ní Dana seznámil, připadala mu jedinečná a exotická. Přestávají si však rozumět a po narození syna Alekího se konflikty začínají prohlubovat. Waris se potýká také s nepochopením jeho americké babičky, kterou navštěvují. Způsoby Danovy babičky se velmi liší od jejích. Waris syna učí pít ve dvou měsících z hrnečku, protože se to tak naučila, když byla malá. Nechápe, jak může někdo „odložit“ maličké děťátko do kočárku. Přivazuje si ho na záda. V Somálsku se nepoužívají papírové kojenecké plenky ani kojenecké láhve. Děti se nechávají běhat do tří let jen tak v tričku. Takovýchto rozporuplných výchovných metod je celá řada.

Waris se touží podívat za svou africkou rodinou do Somálska. V New Yorku ji od cesty všichni odrazují, varují, že je tam nebezpečno a válčí se. Waris se nenechává od cesty odradit. Syna nechává u svých příbuzných v Evropě a odjíždí, navzdory nebezpečím a politické situaci, která není zrovna příznivá, do rodného Somálska. Doprovází ji bratr Muhammad.

Většina knihy se odehrává v prostředí, odkud Waris pochází, u tradičního pouštního nomádského kmene. Myslím, že by mohla sloužit jako cestovatelská příručka pro nebojácné a náruživé cestovatele. Je v ní popsána strastiplná cesta, kterou musí absolvovat, než se dostane do nitra Somálska. Setkává se po více než dvaceti letech se svým nemocným otcem, s matkou i celou rozsáhlou rodinou. Způsob, jakým žijí lidé ve vesnici, je zcela primitivní. Svobodná matka s dítětem může být v Somálsku jen prostitutkou. Problém má i s fotografováním – někteří lidé v Somálsku dosud věří, že obrázek jim vezme duši. Neskutečná chudoba a víra lidí je v ostrém protikladu k našemu konzumnímu způsobu života. Způsob, jakým se chovají muži k ženám, je pro nás těžce představitelný. Někteří s ženou vůbec nejednají – obracejí se při rozhovoru pouze na muže. Musím přiznat, že jsem byla po přečtení knihy ráda, že žiji v Evropě.

Hlavní hrdinka svou zemi miluje. Touží změnit smýšlení somálských lidí, promlouvat k nim. Stála u zrodu neziskové organizace – nadace Waris Dirie Svítání na poušti. Má pomáhat všem, kteří sdílejí Warisinu vizi nového Somálska. Waris nyní pracuje jako vyslankyně OSN, snaží se bojovat proti ženské obřízce, hladomoru, nemocem a násilí.

Kniha Svítání v poušti, napsána samotnou Waris Dirie, vyšla v nakladatelství Ikar. O způsobu života v Somálsku se můžete dočíst také v knize Slzy v písku, vydané stejným nakladatelstvím. Když srovnávám oba bestsellery, tak Slzy v písku mi připadají podrobnější a obsáhlejší. Obě knihy stojí za přečtení a úvahu o tom, jak těžce se žije v jiných částech světa a jakou formou můžeme my sami pomoci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvítání na poušti

Dirie, Waris - D´Haem, Jeanne

Euromedia Group, 2011

Napsat komentář