To learn – učit se

JKJerome_VyberZPovidek
Jednou z nejúčinnějších metod studia cizího jazyka je bezesporu samostatná četba. Nakladatelství Fragment proto podporuje všechny zájemce o studium angličtiny svojí edicí dvojjazyčných textů. A jaké lepší texty zvolit, než díla světově nejuznávanějších autorů?

Nakladatelství Fragment představilo čtenářům v rámci edice dvojjazyčných textů již ve druhém vydání sbírku Selected Stories – Výběr z povídek Jerome Klapka Jeromeho. S dvacetiletým odstupem od prvního vydání vyšla útlá kniha 25. srpna 2014. O překlad se již v prvním vydání postarala Veronika Volhejnová.

Edice dvojjazyčných knih z nakladatelství Fragment má dlouhou tradici a její produkty mají sloužit hlavně zájemcům o studium jazyka. Knihy jsou koncipované tak, že na sudých stranách je text v původním jazyce, zatímco na lichých je čtenáři k dispozici český překlad. Zvláště atypická či pozoruhodná slovní spojení i samotná slova jsou pak v obou částech zvýrazněna tučným písmem a pro snazší orientaci označena pořadovým číslem na konkrétní stránce. V této edici vyšly například texty takových ikon, jakými jsou Mark Twain, Edgar Alan Poe či Gustav Meyrink, tedy samá věhlasná jména klasiků světové literatury.

Autor povídek této sbírky, Jerome Klapka Jerome, je anglický spisovatel známý v našich krajích hlavně díky svým dvěma dílům Tři muži ve člunu, o psu nemluvě  (Three Men in a Boat to Say Nothing of the Dog, 1889) a jejich volnému pokračování Tři muži na toulkách (Three Men on the Bummel, 1890), jejichž svěží humor dodnes překonává časovou propast větší než sto let, aniž pozbyl cokoli ze své inteligentní aktuálnosti. Jerome Klapka Jerome se narodil 2. května 1859 a zemřel na následky tragického úrazu 14. června 1927. Jeho publikační kariéra začala vydáním knihy Jalové myšlenky lenivého člověka (Idle Thoughts of an Idle Fellow, 1886) a jakoby příznačně skončila rok před autorovou smrtí vydáním autobiografie Můj život a doba (My Life and Times, 1926). Ačkoli J. K. Jerome prorazil jako humoristický a satirický autor, s blížící se první světovou válkou svůj styl zvážňoval, až definitivně žertovnou linii opustil a závěr své literární kariéry věnoval sociálním románům, jakými jsou třeba Všechny cesty vedou na Kalvárii (All Roads Lead to Calvary, 1920) či o dva roky později vydaný Anthony John (Anthony John, 1922).

Představená dvojjazyčná sbírka přináší na více než stovce stran sedm povídek z různých období autorovy tvorby. Zatímco první „Muž, který nevěřil ve štěstí“, příběh o nechtěném daru, je klasickou Jeromovskou formou ve stylu Tří mužů ve člunu, poslední „O tom, že není radno uposlechnout rady“, byť z počátku podobného ražení, působí ke konci již hodně filozoficky, i když stále nepostrádá bystrý humor. Povídka „Mají být ženy krásné?“ až bere dech poznáním, že metody inzerce různých zkrášlovacích přípravků a zásahů se za poslední více než století prakticky nezměnily. Zamyšlení s názvem „O přípravě a používání nápojů lásky“ se zabývá polemikou na téma výhod a nevýhod možnosti výběru z mnoha možností oproti limitované množině příležitostí. „Roztržitý člověk“ je přesně o tom, o čem hovoří název. Každý jistě máme ve svém okolí někoho, kdo soustavně zapomíná, plete si dohodnuté termíny a místa, zkrátka, je roztržitý. A tato povídka nám toho „našeho“ zcela jistě připomene. Podobně tomu může být u povídky „Okouzlující žena“, v příběhu o osobě schopné sběratelky informací, uvrhávající nejednoho muže do šílenství okouzlení. A konečně předposlední povídka „Měli bychom říkat, co si myslíme, nebo si myslet, co říkáme?“ je o křehké hranici mezi chováním uvedeným v jejím názvu. Opět jde o úvahu nad stále aktuálním dilematem, z něhož poslední století neubralo ani kousek důležitosti.

Ať už čtenáři sáhnou po textu v původním jazyce nebo v naší mateřštině, případně budou konfrontovat obě verze, naleznou jazykově dokonalé zpracování, hladící jemně duši milovníka krásné řeči a neotřelých slovních spojení a formulací. Mistrovství psaného slova dovedl Jerome Klapka Jerome do naprosté dokonalosti, jejíž úrovně od jeho časů dosáhla jen malá skupina světových autorů. Sbírka je vhodná nejenom ke studiu milovníkům angličtiny, ale i komukoli dalšímu, kdo jen touží spojit zkušenosti z každodenního života s humornou formou nesmrtelného autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýběr z povídek – Selected Stories

Jerome, Jerome Klapka

Fragment, 2014

Napsat komentář