Čtvrtek nabízí samostudium na prázdniny

knihy
Patříte-li i vy mezi studenty a právě vám začínají dlouhé letní prázdniny, rozhodně neusínejte na vavřínech a raději si s sebou ven vezměte některou z těchto naučných knih! Do nového školního roku pak v září můžete vstoupit bohatší o řadu zajímavých informací.

Následující publikace vysvětluje rozsáhlé změny ve dvacátém století ve Francii a předkládá jejich dopad na tamější literaturu. Věnuje se hlavně postojům dvou uznávaných francouzských spisovatelů, Jeana Rouauda a Françoise Bona. Vydalo ji nakladatelství Host.

Modernita v otaznících

Tekutá modernita v textech Jeana Rouauda a Françoise Bona

Autor: Petr Dytrt

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 162×231

Přečtěte si víc o knize Modernita v otaznících a prolistujte si ukázku z ní 

V textu je zajímavým způsobem zpracován pohled na společensko-ekonomické změny, kterými prošla Francie během dvacátého století. U Jeana Rouauda je to zejména první polovina dvacátého století a její válečná traumata, ale i přerod Francie z rurální země tradice v moderní industriální společnost. U Françoise Bona je zase hlavní pozornost soustředěna na přechod od industriální společnosti k postindustriální.

Takřka pohádkový rozvoj vědecko-technického sektoru způsobil, že se člověk začal opájet myšlenkou na ovládnutí budoucnosti, aniž by si kladl otázku po tom, k čemu je to všechno dobré a jaký má tento rozvoj smysl. V dobách, kdy se obecně daří a kdy přítomnost netrpí nedostatkem sebedůvěry, se daří i ideji pokroku. Je to stav, kdy má člověk pocit, že drží přítomnost pevně ve svých rukou. Myšlenka pokroku je moderní romancí, která nutí člověka, aby neustále přetvářel svůj život, aby se stal „novým“ a „lepším“.

–––––––––––––––––––––––––

Jedinečný pohled na ty nejdůležitější současné technologické objevy vám nabídne kniha vydaná v edici Galileo nakladatelstvím Academia, která se snaží nalézt odpovědi na otázky, jež po staletí zaměstnávají mysl lidstva.

Matematika života

Odkrývání tajemství bytí

Autor: Ian Stewart

Počet stran: 394
Vazba: vázaná
Formát: 130×200

Přečtěte si víc o knize Matematika života 

Současné objevy v biologii kladou velké množství důležitých otázek a odpovědět na mnohé z nich často není možné bez významného přispění matematiky. Pestrost matematických teorií, které se dnes používají ve vědách o živých organismech, je ohromná, a tak potřeby biologie podnítily vznik zcela specifické oblasti hraničního výzkumu matematiky zaměřené na procesy živé přírody.

Je evoluce nahodilá? Jistě není předurčená – nemůžeme předpovědět, který králík přežije dnešní den, stejně tak jako nemůžeme předpovědět, zda Francie porazí Mexiko na mistrovství světa ve fotbale. Existují však jasné tendence, některé události jsou pravděpodobnější než jiné a tak dále. Dá se možná říci, že na molekulární úrovni jsou genetické změny nahodilé. Mutace, genetické změny, mohou být způsobeny chemikáliemi a kosmickými paprsky, které jsou v podstatě nahodilé.

–––––––––––––––––––––––––

Interpretace minulosti Mexika a jeho společnosti v minulém století se úspěšně zhostila česká filosofka Markéta Riebová. V titulu vydaném nakladatelstvím Host čtenáři přibližuje měnící se mexickou kulturu a zároveň se snaží upozornit na velké přesahy, které má Mexiko směrem k chápání historie jeho státu.

Mezi metaforou a ironií

Obraz mexické společnosti v díle Octavia Paze a Carlose Monsiváise

Autorka: Markéta Riebová

Počet stran: 190
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210

Přečtěte si víc o knize Mezi metaforou a ironií a prolistujte si ukázku z ní 

Dvě nepřehlédnutelné osobnosti mexického intelektuálního života – básník a esejista Paz a novinář a autor literárních kronik Monsiváis – svým dílem i veřejným vystupováním významně ovlivnily hispanoamerickou kulturu.. Tato komparativní studie vybraných textů obou autorů se snaží přiblížit mexickou společnost minulého století a zároveň upozornit na překvapivé přesahy směrem k chápání nedávné historie naší země.

Vedle konkrétních problémů literární reprezentace vyvstanou v závěru textu rovněž otázky obecnějšího rázu, jako je postavení a úloha intelektuála ve společnosti, které mají obzvláště v Mexiku a Latinské Americe velmi zajímavý vývoj a dalekosáhlý dopad. Kromě měnících se názorů na společenskou roli intelektuála a jeho nezávislost/angažovanost se začíná projevovat tendence patrná v celé hispanoamerické literatuře druhé poloviny 20. století.


Která kniha vás zaujala nejvíce? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Tyto knihy a mnohé další si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeModernita v otaznících
Tekutá modernita v textech Jeana Rouauda a Françoise Bona

Dytrt, Petr

Host, 2014

zobrazit info o knizeMezi metaforou a ironií
Obraz mexické společnosti v díle Octavia Paze a Carlose Monsiváise

Riebová, Markéta

Host, 2014

zobrazit info o knizeMatematika života
Odkrývání tajemství bytí

Stewart, Ian

Academia, 2014

Napsat komentář