Pátý příběh inspektorky Malin Forsové

PateRocniObdobi
Když při procházce v lese najdete mrtvolu, je to určitě šokující zážitek. V případě nového románu Monse Kallentofta je z toho i nová záhada, která čeká na inspektorku Malin Forsovou!

Je začátek května a otec s dětmi při procházce lesem narazí na značně zohavené ženské tělo. Mrtvola je děsivě zachovalá a pokrytá zřetelnými stopami po mučení.

Inspektorka Malin Forsová si okamžitě dá vraždu do souvislostí s případem Marie Murvallové, mladé ženy, která byla před několika lety nalezena v lese znásilněná a brutálně zbitá. Oněmělá Marie poté skončila v psychiatrické léčebně, kde v tichosti přežívá pohroužena do svého traumatu. Malin se shodou okolností setká s lékařkou z jiné léčebny a ta jí řekne o podobném případu. Postupně vychází najevo, že Marie je jen malou součástí velké skládanky. Ale co může být tak strašné, že to nelze vyjádřit slovy?

Malin posedlá hledáním pravdy o hrůzách Mariiny minulosti je odhodlaná přijít případu na kloub bez ohledu na to, kam až ji může zavést.

Knihu vydalo nakladatelství Host.

 

Páté roční období

Autor: Mons Kallentoft

Překladatelka: Luisa Robovská
Počet stran: 456
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Páté roční období a prolistujte si ukázku

Ohlasy na knihu

Kriminalistka Malin Forsová z Linköpingu je zřejmě nejpodivuhodnější postavou švédského detektivního žánru. Tvrdohlavá abstinující alkoholička se sklony k sebemrskačství, s neuveřitelným tahem na branku, empatií hraničící s posedlostí a smnohými šrámy na duši. Malin Forsová je za všech okolností nepředvídatelná a zajímavá.

- Bo Lundin, Sydsvenskan

Jako vždy mistrovsky napsaná a velmi napínavá kniha. Chvílemi drsná a vzápětí tak jemná a smutná, že vám vhrknou slzy do očí.

– Anette Wiiková, Finnveden

 

Ukázka z knihy

PROLOG

ZAČÁTEK PROSINCE 2010
Nechápu proč.
Tělo mám v jednom ohni, zjizvené stovkami ran.
Klopýtám lesem.
Hořící chlad a ledová bolest.
To jsem já.
Stala jsem se bolestí.
Co následuje po ní?
Stromy jako tisícihlavé saně, sápou se po mně, chtějí mě roztrhat na kusy, uštknout svou jedovatou krví. Po stehně mi leze stonožka. Plazí se stále výš, proniká až dovnitř, rozpíná ve mně svá ďábelská chapadla.
Křičím.
Tak takhle vypadá konec?
Po čele mi stéká krev, klopýtám však dál, kořeny stromů vystupují z chladné země a omotávají mi kotníky, lýtka, stehna. Snaží se mě strhnout k zemi, otevřít mě pro ostnaté jazyky tisícihlavých saní.
Jak jsem se tu ocitla?
Kdo jsem?
Proč musím zemřít?
Jsem sama.
Nemám nikoho. Už ani sebe.
Cosi mě pronásleduje.
Co je to tam za šelmy?
Každičký kořen, každičká větev, každý závan chladného vzduchu mě chtějí roztrhat na kusy, touží koupat se v mé krvi, pozřít má střeva, ledviny, játra, srdce.

 

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft (nar. 1968) pracoval v reklamě a jako novinář. Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000) a za tuto knihu získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Napsal další dvě oceňované knihy a (prozatím) sedmidílnou románovou sérii o kriminální inspektorce Malin Forsové. V nakladatelství Host zatím vyšly knihy Zimní oběť (2007), Letní smrt (2008; obě česky 2011), Podzimní vražda (2009; česky 2012), Jarní mrtví (2010; česky 2013) a nyní také Páté roční období (2011). Dalšími díly série jsou romány Vattenänglar (Vodní andělé, 2012; připravujeme k českému vydání) a Vindsjälar (Větrné duše, 2013). V únoru vyšla v češtině také kniha Food Junkie – Posedlý jídlem (2013). Kallentoftových knih se v překladech po celém světě prodalo přes 620 tisíc výtisků. V současnosti píše osmý román o Malin Forsové, který ve Švédsku vyjde na podzim.
(Informace o autorovi a fotografie: nakladatelství Host)


 Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Takto uvedlo na český knižní trh například kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena, Henninga Mankella či Åsy Larssonové, které záhy obsadily přední místa žebříčků prodejnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePáté roční období

Kallentoft, Mons

Host, 2014

Napsat komentář