Laskavá komedie o smutných věcech

Muz-jmenem-Ove
Pojďte s námi dnes nahlédnout do života devětapadesátiletého muže, který se rozhodl skoncovat se svým životem. Kniha Muž jménem Ove skrývá příběh o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi humorně ztvárňuje řadu situací, které jsou nám důvěrně známé. Je to kniha, jež má svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako román Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem. Knihu vydalo nakladatelství Host.

 

Muž jménem Ove

Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety – což on sám považuje za převrat –, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.

Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí – začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.

Muž jménem Ove kupuje počítač, který vlastně žádný počítač není

Ovemu je padesát devět let. Jezdí saabem. Patří k chlapům, kteří míří prstem na lidi, co mu nesednou, jako by to byli lupiči a jeho ukazováček policejní hlídka. Teď stojí před pultem v obchodě, kam si majiteé japonských aut chodí kupovat bílé kabely do uší. Ove hodně dlouho sleduje prodavače a pak před ním zamává středně velikou vílou krabicí.
„No prosím. Takže tohle má bejt ajpet?“ dožaduje se informace.
Prodavač, mladík, jehož BMI, jedy index tělesné hmotnosti, obsáhne jednociferné číslo, vypadá vyvedený z míry. Očividně bojuje s potřebou okamžitě Ovemu krabici vyrvat z rukou.
„Přesně tak, iPad. Ale bylo by vážně super, kdybyste s tím netřásl…“
Ove se na krabici zahledí, jako by se v ní skrývalo něco nanejvýš podezřelého. Jako kdyby krabice řídila skútr oblečená do tepláků, oslovovala Oveho „kámo“ a pokoušela se mu prodat hodinky.
„No prosim. Ale je to počítač, že jo?“
Prodavač kývne. Pak se znejistí a prudce zavrtí hlavou.

 

Autor: Fredrik Backman

Překlad: Jitka Herčíková
Počet stran: 336
Formát: 142×205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Muž jménem Ove

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

 

Ohlasy

Kniha Muž jménem Ove s humorem vrhá světlo na témata stárnutí, přátelství, smutku, chuti do života a neustále se měnícího významu toho, co znamená být člověkem. Tento román není ani uhlazený, ani zdrženlivý. Je vtipnou a dojemnou prvotinou, která ohlašuje zrod nového velkého humoristického autora.

Svenska Dagbladet

Asi jsem se do Oveho trochu zamilovala. Při četbě Backmanovy knihy se ve mně mísí různé pocity. Jsem naštvaná, šťastná, uroním pár slz. Je v ní všechno. A jazyk plyne jako proud. Každý si tu najde něco pro sebe.

P4

Povzbudivý příběh, který vás rozpláče i rozesměje.

Allas

O autorovi

Fredrik Backman (nar. 1981) pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. V roce 2012 mu vyšel román Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o  světě) a jeho nejnovější knihou je Min mormor hälsar och säger förlĺt (Babička pozdravuje a omlouvá se, 2013). Román Muž jménem Ove se připravuje k vydání v dvaceti pěti zemích, jen ve Švédsku se dosud prodalo přes 600 000 výtisků. Chystá se rovněž jeho filmové zpracování.

(Foto a informace o autorovi:  nakladatelství Host)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž jménem Ove

Backman, Fredrik

Host, 2014

Napsat komentář