Zasoutěžte si o paměti normalizačního politika

Az-po-me-smrti-perex
Paměti slovenského komunistického politika a normalizátora vycházejí několik měsíců po smrti jejich autora, přesně jak si to sám přál. Jak přemýšlel a nahlížel na svůj život Vasil Biľak? To si můžete přečíst právě nyní.

Přiznání, náznaky a neobjasněná tajemství

Zemřel jeden z kdysi nejmocnějších a přiznejme si, že také jeden z nejobávanějších normalizačních politiků Vasil Biľak.
Zanechal po sobě dlouho skrývané písemné svědectví. Patřil mezi ty, kteří k nám pozvali sovětské tanky v roce 1968? Měl vystřídat Dubčeka v čele strany po ustavení tzv. Dělnicko-rolnické vlády? Vasil Biľak ve svých pamětech leccos naznačuje, leccos skrývá, nicméně v textu, který dopsal po roce 1989, přiznává, že byl jedním z těch, kteří požádali sovětskou stranu o pomoc, což v minulosti odmítal. V každém případě je to však mimořádně cenný dokument, který nakladatel v zájmu objektivity doplnil podrobnou analýzou renomovaného historika PhDr. Vladimíra Čermáka. Poněkud bizarní titul vlastně vystihuje téma. Biľak si totiž vymínil, že paměti mohou vyjít až po jeho smrti.

 

Až po mé smrti

Autor: Vasil Biľak

Vydává: nakladatelství BVD
Počet stran: 350
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 3/2014
ISBN: 978-80-87090-81-7

Přečtěte si více o knize Až po mé smrti, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Naše dělnická třída pod vedením svého předvoje, Komunistické strany Československa, dobyla politickou moc. Nejlepší představitele ze svého středu poslala na všechna rozhodující místa politického systému. Bylo třeba se za pochodu učit řídit stát, národní hospodářství, armádu, bezpečnost, zahraniční politiku. Kolik posměšků, ironických poznámek, anekdot se vymýšlelo na prostého člověka. Vzdělání se uznávalo jen tzv. klasické. Vše, co bylo za buržoazní republiky, mělo jakousi vyšší úroveň a hodnotu. Lékaři, právníci, filozofové, profesoři, učitelé, kteří získali vysokoškolské vzdělání za socialismu, měli mít pocit, že se nevyrovnají těm, kteří získali vzdělání v buržoazní škole. A úroveň toho, kdo měl ještě k tomu původ dělnický a rolnický, byla řazena na ještě nižší stupeň. Vědomě se to živilo a znásobovalo.
Toho, kdo získal vzdělání na sovětské vysoké škole, i když byla uznávána její vysoká úroveň, posuzovali ještě kritičtěji. Byl to určitý druh opozice proti socialismu. Vytvořila se atmosféra, že nemalá část vzdělaných lidí ztrácela jistotu, styděla se, že pochází z proletářských rodin. Aby si zasloužili uznání tohoto zatrpklého antisocialismu, začali podlézat „starým kádrům“, špinit stranu, kritizovat socialistický řád, revoluční zákony, bez kterých nebylo možné upevnit moc pracujícího lidu.
Když KSČ přistoupila k nápravě některých chyb a omylů z padesátých let, a to, bohužel, i tragických omylů, právě v době, kdy strana byla ideově oslabená, odzbrojená, antisocialistické síly, které se už před lednem 1968 dostaly do ÚV KSČ a postupně i do předsednictva, pohotově využily daného momentu a též se „přidaly k nápravě chyb“, ale ze svých pozic, se snahou oslabit socialismus. Nešlo jim o nějakou nápravu chyb. Základní chybou pro ně bylo to, že se v Československu buduje socialismus. Odstranit, napravit chyby, znamenalo podle nich zrušit vše, co za socialismu lid získal. (str. 8 )

 

Vyhrajte knihu Až po mé smrti

Přiznání, potvrzení domnělých skutečností i vyvrácení nesmyslných tvrzení najdete v knize politika Vasila Biľaka. Protože se jedná o faktografickou biografii, jejíž obsah nemusí každý čtenář zkousnout, měl autor podmínku, že paměti mohou být vydány až po jeho smrti. Co myslíte, udělal dobře?

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Až po mé smrti vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Až po mé smrti
probíhá od 12. května do 25. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 paměti Vasila Biľaka Až po mé smrti

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAž po mé smrti

Biľak, Vasil

BVD, 2014

Napsat komentář