Škola vaření pro celou rodinu

Škola vaření
Britské ostrovy neoplývají dobrou pověstí, co se kulinářského světa týče, a bohužel dnes asi nejznámějšími anglickými jídly jsou fish&chips a indické kari. Naučit vařit (nejen) Brity se nepokouší v posledních letech jen Jamie Oliver či Nigella Lawson, ale několik desetiletí rovněž i Mary Berry.

Mary Berry, britská kuchařka a nositelka Řádu britského impéria, a její kuchařská kniha Škola vaření pro celou rodinu (v originále Mary Berry´s Complete Cookbook) se po dlouhých 17 letech dočkaly i českého vydání.

Co můžete od kuchařky očekávat? Tisíc receptů, které jsou rozčleněny do 13 kapitol – horké a studené polévky, první chody, vejce a sýry, ryby a plody moře, drůbež a zvěřina, pokrmy z masa, vegetariánská jídla, těstoviny a rýže, zelenina a saláty, kynuté pečivo, koláče a teplé moučníky, chlazené dezerty a zákusky a čajové pečivo.

Jako velkou přednost vítám to, že každá kapitola začíná souhrnem všech připravovaných jídel rozdělených podle časové náročnosti, a tak již dopředu víte, z jakých jídel můžete vybírat, když máte na vaření třeba pouhých 30 minut, nebo naopak co uvařit, když máte celé dopoledne na přípravu svátečního oběda a velkou chuť vařit.

Recepty jsou psány jasně, stručně, pochopí je i člověk vařením nepolíbený. Čtenář se nemusí bát ani nástrah typu přidejte vývar, přidejte samokypřící mouku, rozpusťte želatinu, zahustěte polévku, vykostěte kuře a další. Všechny tyto záludnosti a jejich postupy jsou tu totiž podrobně vysvětleny krok za krokem, a to vždy na začátku určené kapitoly, nebo je případně čtenář odkázán na stránku s vysvětlením.

Líbí se mi i to, že u všech receptů je psáno množství i bylinek či koření, a tudíž i absolutní začátečník se má od čeho odpíchnout. Jediné, co zůstává čistě na kuchaři, je množství soli a pepře, ale to bych nebrala jako nedostatek. Nechybí ani uvedená doba potřebná na přípravu, vaření či pečení. Recepty jsou zakončeny tipy na servírování, zdobení či skladování.

I přesto, že se jedná primárně o kuchařku pro britské čtenáře, většina surovin je lehce sehnatelná i v Česku.

Jediný menší nedostatek spatřuji v tom, že ne všechny recepty jsou doprovázeny fotografií výsledného pokrmu, což může být pro mnohé i hlavním důvodem k nevyzkoušení jinak lákavě znějícího receptu.

I přes tuto malou výtku, knihu doporučuji ke koupi. Výborným typem na vánoční dárek bude zejména pro mladé kuchaře/kuchařky, kteří zatím nemají vyhrazený svůj styl vaření a cestu k plotně teprve hledají. Kuchařka bude nejen pro ně, ale i pro ostatní ucelenou „biblí“ a průřezem ze všech kulinárských zákoutí.

Nejlépe se kuchařka hodnotí podle toho, jak se podle ní vaří, proto jsem i já „Školu vaření“ vyzkoušela a pustila jsem se do domácích těstovin a na nedělní oběd jsem uvařila ravioli se špenátem a ricottou (str. 306) a rovněž jsem se pustila do přípravy tradičního anglického vánočního ovocného koláče (str. 468).

Moje zkušenosti s domácí přípravou těstovin zatím nejsou nijak velké, proto jsem měla trochu obavy. Ty se ale vzápětí rozplynuly a výsledkem byl vynikající oběd. Postup výroby těsta i následných raviol byl podle předpisu snadný a na všechny možné nesnáze jsem našla v knize odpověď. A že se mi recept opravdu povedl, o tom se můžete přesvědčit z přiložené fotografie… :)

Vánoční koláč je plný sušeného ovoce, vánočního koření a alkoholu. Připravuje se tradičně i 3 měsíce před Vánoci a Mary Berry neopomněla zdůraznit i tradici průběžného „dokrmování“ koláče alkoholem, kdy se občas pečlivě zabalený koláč zakápne lžící brandy a opět uloží do chladna. Na výslednou chuť si musím počkat do Vánoc, ale jelikož tento koláč znám a každoročně peču, musím potvrdit, že se jedná o lahůdku. Pokud milujete chuť rozinek, kandované pomerančové kůry, brandy a perníkového koření, určitě tento recept letos vyzkoušejte . Hlavní rada zní – s brandy nešetřete a dospělé členy rodiny letos překvapte anglickou klasickou třeba místo každoroční vánočky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkola vaření pro celou rodinu

Berry, Mary

Ikar, 2013

Napsat komentář