Pohádková dobrodružství slavného dřevěného panáčka

Pinocchiova dobrodružství
Panáček Pinocchio je jistě známou pohádkovou postavičkou. Co o něm víte? Pravděpodobně se vám, stejně jako mně, vybaví dřevěná postavička s dlouhým nosem. Pamatujete si také na jeho dobrodružství?

Známý titul Pinocchiova dobrodružství má svého hlavního hrdinu – nikoho jiného než panáčka Pinocchia. Autorem publikace je Carlo Collodi.

Jak vlastně Pinocchio vznikl? Truhlář Třešnička nemohl při osekávání polena poslouchat, jak kus dřeva naříkal a plakal jako malé dítě. Daroval ho starému dobráku Geppettovi, který z něj vyřezal zázračného panáčka. Ten ožívá a dělá jednu neplechu za druhou. Pinocchio je v jádru hodný, ale naivní a natolik důvěřivý, že se nechává zlákat zápornými postavami, a několikrát se ocitá v ohrožení života. Moc si přeje, aby byl normálním chlapcem. Poslechne však špatné kamarády a utíká z domova. Touží po bezstarostném životě bez učení, a jakmile se mu začne oddávat, promění se v oslíka s dlouhýma ušima. Koupí ho ředitel cirkusu, který z něj chce udělat atrakci. Jednou se však oslík-Pinocchio zraní a stane se chromým. Ředitel cirkusu ho raději prodá… Zůstane Pinocchio nadosmrti oslíkem?  Setká se ještě někdy se svým tatínkem, kterého opustil? Smutný, místy až vyhrocený příběh o nepoučitelném panáčkovi se dobře čte. Zažijete s ním mnohá dobrodružství na souši i ve vodě.

Knihu Pinocchiova dobrodružství jsem měla původně nachystanou ke čtení se svými malými dětmi předškolního a mladšího školního věku. Jelikož děti v tomto věku osudy pohádkových hrdinů příliš prožívají, po několika stranách mi bylo jasné, že publikaci o dřevěném panáčkovi si přečteme později. Samotnou mě překvapilo, kolik „drastických scén“ se v ní odehrává. Jako příklady bych uvedla tyto:

Jednou si opřel nohy o ohřívadlo, aby mu oschly, a ony mu částečně uhořely. Pinocchio se dostal do loutkového divadla, kde ho chtěl loutkář použít jako palivo a dopéci na něm berana.

Najdete zde i surové přepadení, v němž je detailně popisováno, jak vzal loupežník velký nůž, pokusil se ho Pinocchiovi vrazit mezi zuby a vypáčit ústa jako dlátem. Pinocchio mu nezůstal nic dlužen – ukousl mu kus ruky, kterou vzápětí vyplivl. Jindy se chytil do pasti na kuny, hospodář ho hodil na zem, šlápl mu na krk a udělal z něj hlídacího psa, jelikož ten jeho pošel. Takovýchto scén je v knize celá řada, a pokud máte citlivé děti, tak bych vzhledem k množství násilných situací s četbou raději počkala. Titul je doporučen dětem od šesti let, mladším bych ho určitě nečetla.

Celá publikace je prostoupena nezaměnitelnými obrázky Heleny Zmatlíkové. Dodávají textu pohádkovou atmosféru. Knihu vydalo v roce 2013 nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media v Praze. Jedná se již o sedmé vydání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePinocchiova dobrodružství

Collodi, Carlo

Albatros, 2013

Napsat komentář