Blondýnky na zabití

Indian-Hair-Blonde-Straight-Full-Lace-Wigs
Když se to v románu jen hemží krásnými blondýnkami, může to znamenat dvojí – buď budou hrdinkami díla plného lásky nebo nenávisti.

Když vezmete v potaz autora, světově proslulého pisatele detektivních románů Raymonda Chandlera (1888 – 1959), je už jasné, že půjde o druhou variantu. Snad jen rok jeho úmrtí může za to, že mladším čtenářům toto jméno mnoho neříká. Starší si však jistě vybaví i soukromého detektiva Phila Marlowa, kterého postavil do hlavní role svých sedmi nejproslulejších děl řazených do tzv. americké tvrdé školy.

Na sklonku roku 2012 opětovně vydalo nakladatelství Mladá fronta titul z roku 1943 Dáma v jezeře v překladu Josefa Škvoreckého. Jezero se jmenuje poeticky Kolouší a dáma v něm byla za života půvabnou blondýnou.

Úvod ale patří obchodníkovi Deracemu Kingsleymu, který si povolal soukromého detektiva Phila Marlowa, aby našel jeho ženu. Sice od ní přišel telegram, že se rozhodla od něj odejít s jiným mužem, ale ten sám tvrdí, že o ničem neví. Poslední její stopy vedou na pobřeží privátního jezírka. Marlow se tam setkává s hlídačem Billem Chessem, který již měsíc truchlí, protože ho opustila žena – také svůdná plavovláska. Při obchůzce okolí na ně z vody hledí rozmočený obličej utopené ženy. Která z těch dvou to je? Opravdu jde o Billovu manželku, která se utopila z žalu nad jeho záletnictvím? Nebo se snad všechno odehrálo jinak? Phil Marlow sleduje stopy a pro policii nalézá jednu mrtvolu za druhou. Že by šlo o sled nešťastných událostí, či o promyšlené mlžení stop? Marlow sám stojí na hraně zákona, dokonce i on se v jednu chvíli ocitá v cele za mřížemi. Předá pachatele spravedlnosti, nebo přijde v nebezpečné hře o život?

Raymond Chandler umí skvěle vyprávět příběh, vykreslovat atmosféru i charaktery jednotlivých postav. Dokonale mate čtenáře četným výskytem podobných hrdinek, aby netušil, která blondýnka je ta pravá. Pravda, milovníkovi severských detektivek či napínavých thrillerů bude možná připadat málo akční a nepříliš drsná, přesto potěší svým spádem a soustředěním se na hlavní děj. Nevypráví žádné nepodstatné detaily a neodbíhá do podružností. Protože vypravěčem je Phil Marlow sám, můžete sledovat každé jeho vnitřní hnutí. Poznáváte ho jako tvrdého, odvážného a čestného člověka, na něhož neplatí žádné zastrašování a pátrání nepřeruší, dokud ho nemůže uzavřít.

Pokud máte chuť na něco z americké klasické detektivky, určitě neuděláte chybu, když si pořídíte Dámu v jezeře. Zajisté oceníte i fundovaný překlad Josefa Škvoreckého, který skvěle vystihl jazykové nuance originálu. A místy vykouzlí na vaší tváři i mírný úsměv díky slovním hříčkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma v jezeře

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář