250 milníků v dějinách matematiky

dokoran
Matematická kniha odhaluje magii a mystéria, jež se ukrývají za vybranými milníky ve vývoji matematiky, od druhohor až do počátku 21. století. Přehled převratných matematických konceptů, významných událostí i slavných vzorců, který kniha přináší, je doprovázen zajímavými fakty ze života jejich autorů a často až bizarními příklady využití těchto myšlenek.

Clifford A. Pickover: Matematická kniha

Od Pythagora po 57. dimenzi: 250 milníků v dějinách matematiky

Kdy uvázal člověk svůj první uzel? Jaké byly významné matematičky a proč první z nich zlynčoval dav? Lze stejnoměrně učesat chlupatou kouli?
Je hra Tetris efektivně řešitelná?

Tyto otázky jsou jen ochutnávkou z nesmírného bohatství matematických témat, které nám přináší bohatě ilustrovaná kniha zkušeného autora mnoha populárně naučných knih o matematice, Clifforda A. Pickovera. Odhaluje nám magii a mystéria, jež se ukrývají za vybranými milníky ve vývoji matematiky, od druhohor až do počátku 21. století. Matematika během této doby pronikla do všech oborů poznání a umožnila nám pochopit vše, co je přístupné racionální analýze, od barvy mraků, architektury mozku či tvaru škeblí až po kvantové fluktuace a chování galaxií, a to vše s nepochopitelnou přesností a efektivností. Přehled převratných matematických konceptů, významných událostí i slavných vzorců, který vám tato kniha přináší, je doprovázen zajímavými fakty ze života jejich autorů a často až bizarními příklady využití těchto myšlenek. Všech 250 kapitol je uspořádáno chronologicky a ke každému datu zde najdeme celostránkovou barevnou ilustraci, která buď osvětluje koncept sám, nebo je v nějakém smyslu výtvarným ztvárněním jeho podstaty, myšlenkového odrazu či praktického použití.

 

Matematická kniha

Autor: Clifford A. Pickover
Překlad: Petr Holčák
Počet stran: 544
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 165 x 235 mm
Edice: Zip
Doporučená cena: 699 Kč
ISBN: 978-80-7363-368-4
Vydáno: 30.10.2012
Vydání: první

 

Knihu Matematická kniha vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Více o knize se dočtete zde.

 

O autorovi

Clifford Alan Pickover (* 1957) je autorem téměř 50 populárně naučných knih, které se převážně zabývají matematikou a přírodními vědami, k jeho tématům však patří i biologie, umění, náboženství, sociální psychologie, mimozemské civilizace, historie a další. Kromě psaní knih pracuje mimo jiné i pro IBM, CNN či Wired Magazine. Je také držitelem více než 40 amerických patentů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatematická kniha
Od Pythagora po 57. dimenzi: 250 milníků v dějinách matematiky

Pickover, Clifford A.

Dokořán, 2012

Napsat komentář