Jenom tak roztáhnout křídla

LeGuinova_Kridlocky
Toužili jste někdy létat? Nemyslím v letadle. Mám na mysli létat jako ptáci, vlastními silami. Pěkně si protáhnout křídla, zaplachtit si, pak křídly mávnout a stoupat k obloze jako bájný Ikarus? Samozřejmě bez obavy ze slunečních paprsků. Co kdyby to vážně šlo?

Těsně před vánočními svátky roku 2023 se podařilo nakladatelství Gnóm! dostat na knižní trh roztomilý titul Ursuly K. Le Guinové Křídločky (Catwings Collection, 1999). Jak už je u Gnóm!u zvykem, o překlad se postaral Jakub Němeček.

Kdo sleduje mé recenze dlouhodobě, nejspíš postřehl, že pohádky už pár let nepatří ke mnou preferovanému žánru. Na druhou stranu jsem se ale nikdy netajil svým pozitivním vztahem jak k autorce dnes představovaného titulu, tak k jeho vydavateli. S jedinou výjimkou se pro vás snažím mapovat produkci drobného nakladatelství Gnóm! už od roku 2018, kdy jsem také zároveň dohnal dvouletý skluz a po recenzích knih Hleď, prázdnota (Behold the Void, 2017) Philipa Fracassiho a Město, nedlouho poté (The City, Not Long After, 1989) od Pat Murphyové konečně představil i první publikaci Gnóm!u z roku 2016, povídkovou sbírku Plameňák na konci léta. Ostatně hned druhá kniha vydaná Gnóm!em také v roce 2016 nese název Vyprávění (The Telling, 2000) a její autorkou není nikdo jiný než právě Ursula K. Le Guinová. V osmém roce svého působení má za sebou Gnóm! už šestnáct skvělých titulů (a některé v reedicích), z nichž donedávna poslední jsme si představovali na sklonku loňského roku. Šlo o povídkovou knihu Briana Evensona Píseň, kterou se objasňuje svět (Song for the Unraveling of the World, 2019).

Křídločky? Ne, nemýlíte se, skutečně jde o kočky s křídly. Proč přesně se kočce paní Jany Mourkové narodila koťata, která ke svým čtyřem packám získala i pár křídel, není úplně jasné. Ale také to není důležité. Mohlo to být, sousedovými slovy, pro přelétavost jejich otce. Nebo, jak se zdálo jejich mamince, šlo o důsledek snu o pláchnutí z domovské čtvrti. Tak či onak, čtyři létající koťátka jsou na světě. Co takové křídly vybavené kočky dělají? Přesně to, co všechny ostatní. Jen k tomu ještě dokážou odlepit packy od země a přenést se daleko, předaleko od domova.

Ursula K. Le Guinová napsala o dobrodružstvích okřídlených kočiček hned čtyři knihy. První vyšla v roce 1988 (KřídločkyCatwings), druhá o rok později (Křídločky se vracíCatwings Return), třetí si na svou premiéru ale počkala až do roku 1994 (Úžasný Alexandr a křídločkyWonderful Alexander and the Catwings) a konečně jako poslední se po dalších pěti letech v roce 1999 představil titul Jana je už velká (Jane on Her Own). Charakterem jednoduchý styl vhodný i pro ty nejmladší čtenáře (možná spíš posluchače) doplnily líbivé ilustrace S. D. Schindlera. Celá čtveřice pak vyšla i jako soubor pod názvem The Catwings Collection v roce 1999 a právě tak ji uchopil i Jakub Němeček v dnes představované knize Křídločky. Gnóm! navíc, podobně jako v několika předchozích případech, připravil hned dvě verze obálky – lesní a modrou.

Křídločky jsou sice apriori dětskou knihou, ale zcela jistě neurazí ani dospělé čtenáře. Co víc, vzhledem k autorčině literární minulosti je poměrně pravděpodobné, že kromě pobavení přinesou i příležitost k zamyšlení. Nad hodnotami a nad životy, jaké žijeme (abych si vypůjčil motto z dnes již dávno kultovního českého filmu). Ať je vám tedy šest, nebo už trávíte své dny zaslouženým odpočinkem v důchodovém věku, dostáváte do rukou příběhy, které nabídnou látku k rozjímání nad povrchností slávy a hodnotami přátelství, svobody i věrnosti. Nicméně nebojte se – nechcete-li filozofovat, nemusíte. Prostě si jen užijte tu jízdu. Roztáhněte křídla a skočte do Křídlokoček po hlavě…


Knihu Křídločky je možné objednat třeba přímo u nakladatele zde: Křídločky (modrá obálka), případně Křídločky (lesní obálka)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKřídločky

Guinová , K. Le

Nakladatelství Gnóm!, 2024

Jenom tak roztáhnout křídla - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Z důvodu dovolené upozorňuji dražitele v našich aukcích, že nebudou rozesílány příští týden maily s informacemi, ani balíky. Na vše dojde až po návratu z dovolené! Děkuji za pochopení!

Napsat komentář