Dokonalý život

dokonala-pohadka
Lidé sní o dokonalém životě. Ale co se pod tímto pojmem vlastně skrývá? Co je dokonalé pro jednoho, zdaleka nemusí být dokonalé pro druhého…

Román o ženě, jejíž život mnozí považují za dokonalý, napsala Elísabet Benavent. Autorka vystudovala obory audiovizuální komunikace a komunikace a umění. Psaní se stalo její vášní. Prvního úspěchu dosáhla v roce 2013 se svou fenomenální sérií Saga Valeria a od té doby napsala již 22 románů. Dokonalá pohádka je jejím prvním románem přeloženým do češtiny. Pokud si myslíte, že jde o oddechový příběh, máte pravdu jen částečně. Pozorní čtenáři si totiž po pár přečtených stránkách všimnou, že do něj autorka ukryla mnoho hlubších myšlenek a důležitých ponaučení. Skvěle se jí podařilo zkombinovat pohádkové motivy s realitou: hlavní hrdinka Margot totiž zjistí, že o některé věci v životě se musí bojovat – bez ohledu na společenské postavení či materiální zajištění.

Margot, vlastním jménem Ana Margarita Ortega Ortiz de Zarate, si většinu svého života připadala jako princezna. Pochází totiž z „nóbl“ rodiny – jejích křtin se zúčastnili dokonce členové královské rodiny. Život jí nabízí příležitosti, o kterých se ostatním ani nesní. Nestrádá, má vše (alespoň z materiálního hlediska), co potřebuje. Myslíte, že to zní skvěle? Nenechte se zmást – rodiče mají na Margot vysoké nároky plynoucí z jejich společenského postavení. Očekávají, že dcera bude ve všech směrech dokonalá a že se dobře vdá. Nejprve to tak opravdu vypadá., jenže pak se Margot zamiluje. Do kluka, který nic nemá… Protože láska si prostě nevybírá…

Ve světě, ve kterém se zdá důležité jen to, co se třpytí (úspěch, krása, peníze), byla holka jako já, bez ohledu na to, kolik příjmení nosí, akorát podvodnicí. (str. 14)

Elísabet Benavent se ve svém vyprávění dotkla několika důležitých témat. Proč při hodnocení lidí hraje takovou roli jejich původ? Nejen o Margot si mnozí dělají obrázek ještě před tím, než ji skutečně poznají. Jen na základě toho, z jaké rodiny pochází… Ano, všichni jsou ovlivněni rodiči a jejich přístupem k výchově. Také zázemím, které v dětství mají. Ale každý může žít podle svých vlastních představ a vyznávat jiné hodnoty, než které mu rodiče vštěpovali v dětství.

Nesnaž se vyvracet něčí předsudky, protože dotyčný pravděpodobně vidí jen to, co vidět chce. (str. 15)

Autorka ve svém vyprávění zpracovala také vliv sociálních sítí na život lidí. Z profilů jedinců na sociálních sítích můžete získat mylný dojem, že vedou dokonalý život. Nezapomínejte, že ukazují jen střípky ze svého života. Nikoli běžnou realitu, ale často jen to, co v ostatních vzbudí právě dojem dokonalosti.

A pointa příběhu? Lidé mohou být ve skutečnosti nešťastní, i když zdánlivě mají vše, co si přejí. Vlastní byt, majetek, skvělou práci, bohatý společenský život i dokonalého partnera. Přesně jako Margot!

I když jsem měla tolik věcí…, převažoval děsivý pocit, že nemám vůbec nic. (str. 15)

Jaké změny bude muset Margot v životě provést, aby se cítila šťastná? Čeho se vzdá? A co získá? Vše se dozvíte.

Mě kniha zaujala především tématy, jimiž se zabývá (společenské rozdíly, tlak na dodržování společenských pravidel, vysoká očekávání a nároky a také komplikované rodinné vztahy), ale i zajímavými hlavními postavami, které se pokoušejí najít si v životě své místo. Román určitě potěší všechny milovnice pohádek, které stále čekají na svého prince na bílém koni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalá pohádka

Benavent, Elísabet

Knihy Dobrovský, 2023

Napsat komentář