Co jste ještě nevěděli o nacismu

Tipy_Zvirata v Hitlerove risi_Hitler v nas
Dnešní dva tipy jsou zaměřené na nacismus a nepříliš známé poznatky o něm. Napadlo vás například někdy, jaký význam měla pro nacisty zvířata? A co je vlastně nacismus?

Vztah nacistů ke zvířatům – možná okrajové, ale velmi zajímavé téma, které poutavým způsobem zpracoval Jan Mohnhaupt v knížce Zvířata v Hitlerově říši. Nacisté využívali zvířata různými způsoby, nejen k fyzické práci (tažní koně), ale také z ideologického hlediska. Jak? To už se dočtete v knize.

Zvířata v Hitlerově říši

Autor: Jan Mohnhaupt
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-807260-563-7
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Zvířata v Hitlerově říši vydalo nakladatelství Prostor.

O třetí říši byla již napsána celá řada knih. Málokterá se však zabývala vztahem nacistů ke zvířatům. Přitom tento vztah byl pro samotnou nacistickou ideologii jedním z ústředních témat, které pak dalekosáhle ovlivňovalo smýšlení i chování říšských Němců – od postoje k domácím mazlíčkům přes ochranu krajiny až po „očistu“ árijské rasy od Židů. Hmyz byl například součástí přípravy na válku, chov psů sloužil jako vzor pro rasovou mánii a jelen měl podpořit mýtus „pradávného německého lesa“. Jan Mohnhaupt s velkými sympatiemi ke zvířatům přibližuje speciální úlohu zvířat v nacionálním socialismu. Ve stylu historické reportáže se vydává po jejich stopách, od koní na východní frontě až po kočky v německých obývácích.

 

Ukázka z knihy

Uprostřed Německa, na severním úbočí jedné hory, leží ve stínu buků a dubů zoologická zahrada. Je úplně malá, ale kromě jezírka se zlatými rybkami, opičích klecí a ptačích voliér se v ní našlo místo dokonce i na výběh pro medvědy o rozměrech zhruba deset krát patnáct metrů. Kolem stojí lavice pro muže, kteří v zoo tráví polední pauzu. Několik z nich škádlí opice, další pozorují dva medvědy hnědé. Postavili se na zadní a se zdviženými předními tlapami se pokoušejí přecházet po výběhu. Malou zoo nechal zřídit Karl Koch, aby, jak sám napsal v oficiálním dopise, poskytl svým zaměstnancům „zábavu a rozptýlení“ a „předvedl zvířata v jejich kráse a osobitosti, již lze jinak ve volné přírodě pozorovat a poznávat pouze zřídka“.
Muži, kteří zoo vybudovali, jsou hned naproti, „za drátem“, jak říkal Koch tři metry vysokému a tři kilometry dlouhému elektrickému plotu. Širá krajina za ním strmě klesá. V létě je suchá a prašná, v zimě se po ní prohánějí ledové vichry. V nekonečných řadách se tu na sebe těsnají dřevěné baráky. (str. 13–14)

 

O autorovi

Jan Mohnhaupt se narodil v roce 1983 v Porúří. Jako nezávislý novinář píše pro přední německé časopisy, mj. pro Spiegel Online, Zeit Online a P. M. History. Jeho kniha Der Zoo der Anderen (Zoo těch druhých, 2017) o bizarním souboji mezi západoberlínskou a východoberlínskou zoologickou zahradou během studené války se setkala s mimořádným ohlasem a byla přeložena do několika jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

 

O nakladatelství Prostor

prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů. V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

————————————————

Mnohé ze závěrů myslitele a lékaře Maxe Picarda, o kterých se rozepsal v knize Hitler v nás, mají platnost i v současnosti, přestože své dílo vytvořil krátce poté, co světem otřásl dopad nacismu.

Hitler v nás

Autor: Max Picard
Přeložil: Václav A. Černý

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-319-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Hitler v nás vydalo nakladatelství Dauphin.

Rozbor nacismu coby vyvrcholení krize evropských hodnot. Picard nevidí v nacismu osamocený jev, ale symptom degenerace a deformace moderního člověka, kterého vnímá jako člověka naprosté diskontinuity, manipulovatelného každým, kdo této roztříštěnosti dá byť zkarikovanou jednotu. Stopuje nacismus v projevech, které s ním na první pohled nesouvisejí, ale při pozorném pohledu se objeví jejich vnitřní souvislost s hitlerismem. Ačkoli knížka o Hitlerovi v lidech byla napsána těsně poté, co dopad nacismu otřásl světem, neztratila dodnes platnost – je to nastavení zrcadla modernímu člověku.

 

Ukázka z knihy

Takhle vypadá nacismus, takový je, když se na něj pouze hledí, když se zapomene, co o něm bylo řečeno a napsáno: z propasti obrovitého nic cosi řve, ozývá se křik, a není jasné, je-li to křik utlačujících, nebo utlačovaných; zvedají se ruce, a není jasné, jde-li o ruce vrahů, nebo k obraně pozvednuté ruce ubíjených, katů, či jejich obětí – pak je chvíli ticho, ale není jisté, odkud pochází, stejně jako předtím nebo jisté, odkud pocházejí výkřiky. To řve samo nic a z něj vychází i to ticho, když spolkne vlastní řev. Pak se znovu vyvalí řev z té nicoty, pouhý řev: to samo doširoka zející nic se veřvává do všeho, nač narazí, například do rodiny, řevem povelu, který roztrhne od sebe muže, ženu a děti, anebo vpadne do celého národa, který roztrhne vedví.
Těmto vyřvávaným povelům, jimiž byli Švarcvaldští nebo Holanďané vyrváni ze své země a deportováni do Ruska jako osadníci a jimiž byli východní Němci štváni do Lotrinska, záleželo méně na tom, aby byl rozkaz vykonán, jako na tom, aby se prostě řvalo: nicota se roztrhla v řev a řevem dále trhala a ničila vše, nač narazila.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Max Picard (1888–1965) se narodil v Schopfheimu švýcarským rodičům. Studoval medicínu a stal se doktorem lékařství. Medicíny se vzdal a usadil se v kantonu, v Tessinu. V této době se stal volným spisovatelem. Plodem jeho medicínských, psychologických a fyziognomických studií jsou díla Tvář člověka (Das Menschengesicht) a Meze fyziognomiky (Die Grenzen der Physiognomik), první z nich, fyziognomický rozbor tváří řady významných osobností politického, vědeckého a uměleckého života z různých období světových dějin, v druhé hluboká konfrontace vnějšího výrazu a vnitřního života s vážnou výstrahou před příliš lehkomyslným úsudkem o jiných podle lidské tváře. Česky vyšla taktéž jeho konkrétní aplikace Hitler v nás. Z ostatních Picardových děl sluší se zaznamenat alespoň Nerozborné manželství (Die unerschütterliche Ehe), Svět mlčení (Die Welt des Schweigens) a vynikající „cestopis“ po Itálii: Zničený a nezničitelný svět (Zerstörte und unzerstörbare Welt). V roce 1952 byl Max Picard vyznamenán Hebelovou cenou. Jeho díla vycházejí (kupodivu!) nejen v nových a nových nákladech v mateřské řeči, ale též anglicky, francouzsky, italsky, ve švédštině, holandštině, dánštině, vlámštině a v japonštině – a jak napsala mnichovská Neubau, čtou se stejně v Indii jako na Sorbonně. Celé Picardovo dílo ve své podivuhodné sevřenosti, nádherném klidu a hlubokém veselí, ve své moudrosti, která k nám mluví ze staletí na staletí, si podmaňuje čtenáře na celém světě a vede k vážnému zamyšlení.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

 

O nakladatelství Dauphin

2_1_dauphinDauphin je nakladatelstvím kvalitní literatury. V jeho nabídce je próza, poezie, filozofie, komerční literatura, studie, ethno, surrealismus. Dauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini – určeno dauphinu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. Dauphin coby nakladatelství na tyto tradice navazuje – i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knihy přinášející zajímavé postřehy o nacismu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZvířata v Hitlerově říši

Mohnhaupt, Jan

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeHitler v nás

Picard, Max

Dauphin, 2023

Napsat komentář