Hrábni do strun, majzni do kamenů

Pratchett_TezkeMelodicno_audio
Hudba má obohacovat. Rozvíjet. A pak je tu taková, která boří. Mýty, staré zvyky, ale i očekávání. Jenže když se nakonec objeví zcela nový žánr, může se stát cokoli. Propadne, protože zůstane nepochopen. Anebo založí novou legendu. Tak jako Hudba z kamení!

Závěr dubna 2023 byl u vydavatelství OneHotBook ve znamení vydání dalšího z příběhů Úžasné Zeměplochy stvořené Terrym Pratchettem. Tentokrát šlo o titul Těžké melodično (Soul Music, 1994, česky prvně 1998). Audioknihu podle překladu Jana Kantůrka načetl Jan Vondráček.

S dílem Terryho Pratcheta se rozhodně nesetkáváme poprvé. Na jaře 2023 jsme si dokonce povídali o životopisné publikaci, kterou pod názvem Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou (Terry Pratchett: A Life With Footnotes: The Official Biography, 2022) připravil Rob Wilkins. Recenzi minulého zeměplošského příběhu z produkce vydavatelství OneHotBook jsme přinesli před více než rokem. Tehdy šlo o Janem Zadražilem namluvenou audioknihu Hrrr na ně! (Jingo, 1997, česky prvně 1999). Ve zmíněném příspěvku pak lze najít odkazy i na předchozí u OneHotBook vydané zvukové knihy Terryho Pratchetta.

Už volba dnešního interpreta dává zasvěceným tušit, že šestnáctý příspěvek zeměplošské ságy bude pracovat se Smrtěm jako s jednou z hlavních postav. Právě Jan Vondráček se stal hlasem bloku zaměřeného na Smrťovy příhody. Jako první z této sady jsme si na začátku léta 2020 představili titul Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996), který na seznamu světa Úžasné Zeměplochy zaujímá krásné jedenácté místo. Příští vydaná Smrťova audiokniha by klidně mohl být v pořadí dvacátý Otec prasátek (Hogfather, 1996, česky prvně 1998), v němž se kromě Smrtě samotného opět objeví i jeho vnučka Zuzana. Ta si ostatně v dnes recenzovaném Těžkém melodičnu také přišla na své.

Jak je u všech příběhů Úžasné Zeměplochy obvyklé, základní myšlenková linie staví na paralele k našemu světu. Na celé řadě paralel. V případě Těžkého melodična přišla na řadu rocková hudba. Nejste-li tedy znalci rozmachu tohoto hudebního žánru, máte před sebou jedinečnou příležitost udělat si ve věcech jasno. A pro experty jde o skvělé připomenutí samotné esence rock’n‘rollu –„Hudby z kamení“, jak ji právě teď objevili obyvatelé Zeměplochy. Zkušení pamětníci si zcela jistě vzpomenou na nejedno slavné jméno převedené do Pratchettovy terminologie, Beatles počínaje, přes Elvise Presleyho, až k třeba k Metallice a jejímu kytaristovi Clifu Burtonovi. Na posluchače audioknihy čekají mistrovsky koncipované zápletky a vazby mezi jednotlivými postavami (nechybí ani známý Kolík ASP, neboli „ať se picnu“, významná postava vystupující v epizodních rolích všech příběhů z Ankh-Morporku – města, kde sídlí pověstná Neviditelná univerzita). Zásadní otázka tentokrát zní: Je hudba nástrojem, nebo zdrojem všeho? Kdo rozhoduje o popularitě té či oné melodie? A stačí k úspěchu prostě kopírovat ty, kdo se úspěšnými jeví? To je jen zlomek otázek, na něž (možná) najdeme odpovědi. Anebo nenalezneme, protože jestli je na světě něco jisto jisté, pak fakt, že otázek je vždycky více než vysvětlení.

Klasické balení dvou kompaktních disků do čtyřdílného a výhradně papírového obalu se už pro Zeměplochu v provedení à la OneHotBook stalo standardem. Povrch jak titulní strany, tak dvou vnitřních chlopní dekorují malůvky z dílny Joshe Kirbyho. Ty ostatně najdeme i na lících obou cédéček. Zatímco tištěná předloha obsahuje lehce přes čtyři stovky stran, ve zvukovém provedení na nás čeká čtrnáct a tři čtvrtě hodiny poslechu. Tuto dobu si mezi sebe nerovnoměrně rozdělilo celkem sedmatřicet souborů ve formátu mp3. Na vnitřní straně přebalu nechybí medailonky Terryho Pratchetta a Jana Vondráčka. A na druhém CD pak na samý závěr objevíme ukázky z další tvorby vydavatelství OneHotBook. Tři z nich nesou jméno Terryho Pratchetta, čtvrtá Granta Naylora a titulu Červený trpaslík 2 – Lepší než život. Zbylé tři upoutávky patří Stephenu Fryovi, Biance Bellové a Lence Elbe.

Příběhy vytvořené fantazií Terryho Pratchetta, zvláště ty zeměplošské, nejsou jen zajímavě uchopenou kopií naší skutečnosti. Nabízejí také klasické situace typu „co by kdyby“. Zvláště ty se Smrtěm si doslova zakládají na stavech, v nichž se někdo snaží obelstít nevyhnutelný osud. Že to nikdy nefunguje tak, jak se očekávalo, je asi jasné. Ale zase si ti ostatní užijí plno legrace. Hlavně my, čtenáři. A to je, oč tu běží, ne?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTěžké melodično

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2023

Napsat komentář