Boj o kus ničeho

Pratchett_HrrrNaNe_audio
Války se dějinami lidské civilizace proplétají tak hustě, jako by člověk snad ani nic jiného nedělal. Vždyť příčina k ozbrojenému konfliktu se pokaždé najde.  Lze ji dovedně naaranžovat, případně se stačí chytit i náhodně nakupených okolností.

Další díl Úžasné Zeměplochy Terryho Pratchetta ve zvukové podobě je na světě! Na sklonku května 2022 ho pod názvem Hrrr na ně! (Jingo, 1997, česky prvně 1999) se skvělou interpretací Jana Zadražila, stavící na překladu Jana Kantůrka, představilo vydavatelství OneHotBook.

Jsou tomu skoro dva roky, kdy jsme si představovali poslední u OneHotBook připravený kousek výše zmíněné Pratchettovy Úžasné Zeměplochy. V září 2020 se jako audiokniha objevil čtrnáctý zeměplošský titul Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997) vyprávěný Zuzanou Slavíkovou. Milovníci cyklu již vědí, že se navíc jedná o větev s čarodějkami. Ohlédneme-li se po historii vydávání série příběhů Městské hlídky, pak budeme muset do minulosti zabrouzdat ještě o jeden rok zpět až do července 2019, kdy vyšla audiokniha Muži ve zbrani (Men At Arms, 1993, česky prvně 1997). Tu už, pochopitelně, načetl Jan Zadražil, dvorní interpret případů Městské hlídky.

Ačkoli se většina hlavních postav jednadvacáté zeměplošské knihy nazvané bojovným pokřikem Hrrr na ně! rekrutuje převážně z řad obyvatel Ankh-Morporku, zavede nás děj příběhu i do daleké Klače.  Pro ty, kdo nevědí, tak Ankh-Morpork je symbolem všech metropolí. A kromě toho jde o město, kde vládne diktátor Havelock Vetinari a kde sídlí slavná Neviditelná univerzita. Jestli vám teď tato jména a názvy nic neříkají, nezoufejte. Prostě si jen představte jedno multikulturní hlavní město a jednu bohatou zemi blízkovýchodního regionu a budete prakticky v obraze. Paralely fiktivní Zeměplochy a naší reality se tu, jak je Pratchettovým dobrým zvykem, vrší jedna na druhou. Když se pak nad hladinu oceánu vyloupne staro-nová země, a to právě ve chvíli, kdy v těch místech loví jak drobní rybáři z Klače, tak ti ankh-morkporkští, máme před sebou klasický zárodek nejprve diplomatického, posléze vojenského střetu. Otěží obou mocností se chopí samozvaní vůdci, dychtiví po… Po čem vlastně? Ve světle aktuálního dění na Ukrajině by možná odpověď na takovou otázku mohla vnést světlo do jinak potemnělých výhledů naší vlastní civilizace. Nicméně vraťme se do světa Zeměplochy. Kdo jiný než policie, tedy Městská hlídka pod vedením sira Samuela Elania, by mohl celé to válečné šílenství zastavit? Snad už jen Patricij lord Vetinari se svým dobrovolným vězněm a geniálním vynálezcem Leonardem da Quirmem. Neuvěřitelně rozsáhlý přehled a vypravěčské umění neméně geniálního autora sira Terryho Pratchetta jsou dovednosti, jimiž nás autor opět příjemně překvapuje. A i méně pozorní čtenáři (v našem případě posluchači) si nepochybně všimnou oné vážné linky dovedně vetkané do přediva humoru, tak typického pro celé Pratchettovo dílo.

Kde máme dokonalou předlohu, potřebujeme i citlivý výběr hlasu, jenž ji posluchačům vloží nejprve do uší, posléze i do mysli. Jan Zadražil pod režijní taktovkou Hynka Pekárka představuje onu pověstnou třešničku na dortu. Kdo se s jeho přednesem setkává poprvé, možná bude mít problém uvěřit, že celou více než patnáctihodinovou akci vypráví jen jedna osoba. Sluch nám zaplaví bezpočet postav, podaných zcela jedinečně. Jak intonací, tak barvou hlasu, rytmem, přízvukem… A to všechno z úst jediného interpreta. Dramatizace jedním hlasem. Ani počtvrté nepřestávám žasnout. Klobouk dolů, pane Zadražile.

Hrrr na ně! ve zvukové verzi přichází na dvou kompaktních discích vložených do čtyřdílného papírového obalu. Ten je, stejně jako horní strany obou cédéček, bohatě zdoben původními kresbami Joshe Kirbyho. Jedna čtvercová strana obálky nabízí medailonky jak autora, tak interpreta. Na třech dalších objevíme citáty z knihy, které jen zvyšují chuť pustit se do poslechu. Necelých pět set stran tištěné předlohy bylo rozloženo do padesáti stop ve formátu mp3. Na druhém CD samozřejmě nechybí ani tradiční ukázky z další tvorby vydavatelství OneHotBook.

Co říci závěrem? Ještě pod vlivem neuvěřitelného hlasového projevu Jana Zadražila a slovní geniality Terryho Pratchetta snad jen toto: Už abychom měli další díl! Z hlediska příběhů Městské hlídky by se mělo jednat o Pátého elefanta (The Fifth Elephant, 1999, česky 2001), jenž v pořadí zeměplošských dobrodružství zaujímá čtyřiadvacátou příčku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrrr na ně!

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2022

Napsat komentář