Získejte pohled do válečné historie Ukrajiny

Brany_Evropy
Ukrajina, jakožto brána mezi Východem a Západem, zažila ve své historii řadu konfliktů, protože na jejím území se často střetávaly různé kultury i náboženství…

K pochopení budoucnosti je třeba poznat minulost

Ukrajina dnes bojuje s Ruskem o zachování své územní celistvosti a politické nezávislosti. Současný konflikt je však pouze poslední v dlouhé řadě bitev o území Ukrajiny a její existenci coby svrchovaného národa. Jak ve své nejnovější knize Brány Evropy píše oceněný historik Serhii Plokhy, k pochopení současnosti a budoucnosti Ukrajiny je třeba dobře poznat její minulost.

Ukrajina byla utvářena říšemi, které ji využívaly jako strategickou bránu mezi Východem a Západem – od římské říše přes osmanskou po nacistické Německo a Sovětský svaz. Po staletí se na jejím území setkávaly různé kultury. Mísením usedlých a kočovných národů a křesťanství s islámem ve stepním pohraničí vznikla třída bojovných kozáků; ze střetu mezi katolickou a pravoslavnou církví vzešla náboženská tradice sbližující západní a východní křesťanství. Současná krize je tragickým případem opakování historie, kdy se Ukrajina znovu ocitá v centru bitvy globálních rozměrů. Kniha Brány Evropy coby odborně věrohodné dějiny této významné země poskytuje jedinečné nahlédnutí do původu nejnebezpečnější mezinárodní krize od dob studené války.

 

Brány Evropy

Autor: Serhii Plokhy

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Richard Janda
Počet stran: 432
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2023
ISBN: 978-80-7689-062-6

Přečtěte si více o knize Brány Evropy, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nezapomeňte si také přečíst náš článek nebo si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Vladimír usedl na kyjevský trůn v roce 980. První dekádu své vlády strávil válčením, protože musel zajistit celistvost říše vytvořené jeho otcem. Vydal se ve Svjatoslavových stopách a porazil znovu Chazary a volžské Bulhary, potvrdil svou nadvládu nad Vjatiči v povodí Oky a pronikl i na západ ke Karpatům, kde obsadil řadu pevností patřících Polákům včetně města Přemyšl (Przemyśl) na dnešní polsko-ukrajinské hranici. Největší pozornost ale musel věnovat jižní hranici, přes kterou ustavičně podnikali výpady Pečeněhové a další kočovné kmeny. Vladimír posílil obranu hranice vybudováním pevností podél zdejších řek včetně Suly a Trubiže. Tyto oblasti poté osídlil válečnými zajatci a poddanými z jiných částí knížectví. Kyjevská Rus, zrozená z dobývání, nyní usilovala o stabilitu a obranu svých hranic namísto útočení na hranice jiných států.

 

Vyhrajte knihu Brány Evropy

Válečný konflikt, který se v dnešních dnech stále odehrává na území Ukrajiny, je v historii země bohužel jedním z mnoha. Ukrajina totiž vždy byla strategickou branou mezi Východem a Západem a setkávání různých kultur často vedlo ke střetům a bojům. Současná válka je však tou nejnebezpečnější mezinárodní krizí od dob studené války. Proč? Odpověď vám poskytne oceňovaný historik Serhii Plokhy ve své knize.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Brány Evropy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Brány Evropy
probíhá od 4. do 10. června 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Brány Evropy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrány Evropy
Dějiny Ukrajiny

Plokhy, Serhii

Jota, 2023

Napsat komentář