Májové očima: nová pokračování oblíbených krimi sérií

ocima-nahled1
Omlouvám se, ale dnešní příspěvek bude monotématický. V krátkých recenzích vám nabídnu několik postřehů k novým dílům oblíbených krimi sérií. Až na jednu tištěnou detektivku půjde o audio podoby knižních předloh.

Mystery Press uzavřelo loňský rok vydáním malého speciálu: povídku Symetrie odplaty Tima Weavera vydalo pouze jako e-book. Pro milovníky šustivých knih nic moc, naštěstí nakladatelství zůstalo věrno tradici a krátký příběh nechalo načíst Igorem Barešem pro milovníky audioknih.

Poslech trvá jen hodinu a půl, až má člověk pocit, že obsah nemůže ukrývat plnohodnotný detektivní příběh, jak slibuje anotace, ale je tomu tak. A pokud chcete vědět, proč je dějištěm příběhu Jihoafrická republika a proč se vše odvíjí tak, jak se odvíjí, s tím, že David Raker tu vystupuje jen jako okrajová osoba, pak prosím nepřeslechněte úvod knihy. Pro ukrácení čekání na plnohodnotný román s Davidem Rakerem je Symetrie odplaty určitě vítaným zpestřením. Ale román je román…

————————————————

Nakladatelství SAGA Egmont postupně vydává v audio podobě u nás již vydané romány švédské krimi královny Camilly Läckberg. Po Ledové princezně a Kazateli tedy následuje román s názvem Kameník.

Příběh vyšetřování dívky utopené ve vaně, vylovené ovšem v moři, je i tentokrát doplněn historickým exkurzem do prostředí chudých kameníků z počátku minulého století. Dramatický dobový příběh pyšné ženy i s odstupem let tragicky zasáhl do života holčičky. To, proč musela zemřít, opět vyšetří tým policistů z Tanumshede v čele s Patrikem Hedströmem. Potěšení z poslechu titulu, který jsem před lety četla (viz recenze), opět pokazila režie, když při třináct a půl hodiny dlouhé četbě nezařadila jediný zvukový předěl. I když jsem příběh znala, přesto se mi stávalo, že jsem nezaznamenala změnu úhlu vyprávění a ztrácela jsem se…

Vzápětí vyšla i audiokniha s názvem Vlastní spravedlnost. Čas poposkočil i ve Fjällbacce – Erika s Patrikem chystají svatbu, Eričina sestra Anna se vzpamatovává ze svého činu a v Tanumshede se bude natáčet nová řada oblíbené reality show. Podezřelá nehoda se smrtelným zraněním a vražda aktérky show však Patrika plně zaměstnají.

V dvanáctihodinové audio verzi příběhu opět chybí předěly, které by upozornily na konec kapitoly, změnu vypravěče či časové linky. Tentokrát jsem se však tolik neztrácela. Dozajista je to zásluha interpretky celé série Dany Černé, která odvádí skvělou práci a její příjemný hlas se dobře poslouchá. Možná to bylo také menším počtem prostřihů do minulosti… Pokud však knižní předlohy Camilly Läckberg vůbec neznáte, raději sáhněte po tištěném textu, ušetříte si rozčarování z toho, že v ději tápete. Pokud knihy již znáte, může být audiokniha dobrou příležitostí, jak si je opět připomenout.

————————————————

Další pokračování oblíbené švédské série Odložených případů má název Očistec. Inspektorka Tess Hjalmarssonová se se svými kolegy ocitá pod velkým tlakem – ráda by vyřešila odložený případ smrti dívky, ve kterém se objevila nová stopa, jenže celý kraj sužuje série vražedných požárů. Kdo a proč vraždí tímto drastickým způsobem? Tess je proti své vůli vtažena do vyšetřování, které překvapivě směřuje k odhalení v jednom z odložených případů, na němž byla Tess před mnoha lety osobně zainteresovaná.

Napínavý příběh není rozhodně vhodný pro pyrofobiky, ale určitě potěší všechny příznivce kriminální reportérky Tiny Frennstedt a také hlasu Heleny Dvořákové, která jedenáct hodin dlouhou audioknihu načetla. Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota ji vydala Audiotéka.cz, na jejímž webu si tento titul můžete stáhnout.

————————————————

Knihy Dominika Dána jsou nutností pro všechny milovníky detektivek. Tomuto slovenskému autoru ročně vychází minimálně čtyři tituly. Poslední s názvem Kožené srdce vyšel v češtině v nakladatelství Slovart v únoru letošního roku.

Zavádí čtenáře do roku 2003. Připomíná pohřeb Hanzelovy manželky a pak poskočí o pár měsíců a několik vyřešených případů kupředu. V nastalém tichu před bouří se totiž cosi začíná rýsovat: návrat ztraceného syna Oty Hanzela mladšího a záhadné nalezení mrtvoly muže v cizím bytě. Oto lže o tom, co dělal a kde byl, a zjevně zase chystá nějakou levárnu. Jakou? To se rozhodne zjistit dvojice Kraus–Chosé, aby ušetřili otce zklamání. Podezřelou smrt zase luští Burger–Hanzel. Který tandem bude rychlejší?

Kniha tentokrát nepředkládá jen dvě detektivní hádanky, ale také otvírá tajemství dávné minulosti a dotýká se otázek viny a trestu v případě zločinců z druhé světové války a v neposlední řadě i etiky vývoje nových lékařských postupů. Až mě mrazilo při představě, že by i v dnešní době opravdu někdo prováděl testy ve fázi raného vývoje i na lidech. Na druhou stranu, konečně jsem se dozvěděla, kde policistka Petra přišla ke spisovateli. A ve výsledku jsem zjistila, že není poklad jako poklad, a není srdce jako srdce.

Jako vždy: napínavé, zábavné, mrazivé, stručné, výstižné; tak jako u knih Dominika Dána vždy. Už se těším na další!

————————————————

Dalším titulem ze série šílených případů Roberta Huntera vydaným v audiopodobě je román s názvem Zloba (recenze knihy) vydaný Audiotékou.cz. Tentokrát jde o netypický případ: díky náhodě se vrah ocitá v rukou policie hned na začátku. Dalo by se tedy říct, že nebude o čem vyprávět. Jenže polapený sériový vrah chce o tom, co se stalo, mluvit jedině s Robertem Hunterem, protožekdysi prý byli přátelé…

Uf, Chris Carter tentokrát zvolil zvláštní způsob vyprávění, ale nedá se říct, že by čtenáře (posluchače) nějak zvlášť šetřil. Morbidních popisů si užije jako obvykle a Robertu Hunterovi možná nejde o život, ale o zdravý rozum určitě! Napínavý poslech třináctihodinové četby slibuje i obvyklý interpret Jakub Saic, jehož hlas už je s touto sérií neodmyslitelně spojený.


Která krimi série je vaše oblíbená? A dáváte přednost tištěným knihám, nebo audioknihám?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSymetrie odplaty

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2023

zobrazit info o knizeKameník

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

zobrazit info o knizeVlastní spravedlnost

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

zobrazit info o knizeOčistec
Odložené případy

Frennstedt, Tina

Audiotéka.cz, 2023

zobrazit info o knizeKožené srdce

Dán, Dominik

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeZloba

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2023

Napsat komentář