Míra odpovědnosti

Weaver_SymetrieOdplaty_audio
Co všechno jsme ochotni obětovat pro svou práci? Tím nemyslím kariérní postup, ale opravdu práci jako svého druhu poslání. Pravděpodobně nelitujeme času ani úsilí. Ale jsme připraveni nechat za naši snahu platit i někoho jiného?

V březnu 2023 vydal server Audioteka.cz zvukovou podobu povídky Tima Weavera s názvem Symetrie odplaty (Disconnection, 2013, česky jako e-kniha 2022). Podle překladu Alžběty Lexové audioknihu namluvil Igor Bareš.

Přestože „jednohubka“ Symetrie odplaty patří k Weaverově sérii s Davidem Rikerem, soukromým vyšetřovatelem pátrajícím po ztracených osobách, zmíněný hrdina si v ní zahraje opravdu jen epizodní roli. Děj spadá do období, kdy David ještě stále působí jako novinář, a i když hlavní postavě příběhu, jihoafrickému kriminalistovi jménem Billa Zilla, přinese zásadní informaci, sám se zatím pátrání po ztracených osobách nevěnuje. Autor celou povídku zabalil do pohledu mladé fotografky, která u policie sbírá zkušenosti jako ten, kdo pořizuje obrazovou dokumentaci na místech činů. Úvod Symetrie odplaty patří nálezu mrtvého ženského těla. Mladá studentka bílé pleti byla surově uškrcena řetězem z jízdního kola. Detektiv Zilla pojme podezření, že by se mohlo jednat o odvetu gangů, která je namířena právě proti němu. Dívku sice nezná, ale mohlo by jít o princip – smrt jako výzva, jako varování. Nedlouho po prvním nálezu dojde k další vraždě, která už nikoho z hlediska motivu nenechá na pochybách.

Igor Bareš, na jehož hlas jsme si již v souvislosti s audioknihami Tima Weavera stihli zvyknout, ani teď své věrné posluchače nezklame. Snadno a s klidem, jenž z jeho projevu čiší, prokáže, že i v tomto případě jde o napínavý a dobře připravený příběh. Události střídají události, nechybí ani klasická hra s retrospektivou a citlivě dávkované informace, které posluchač potřebuje k pochopení a rozluštění zápletky.

Pouhé tři kapitoly e-knižní předlohy o rozsahu pětapadesáti stran se ve zvukové podobě včetně autorovy předmluvy proměnily v šest souborů ve formátu mp3. Z toho lze snadno usuzovat, že dokonce i oproti zatím nejkratší audioknize této série Hon na mrtvého (Chasing the Dead, 2010, česky 2018) o celkové délce lehce přes jedenáct hodin, půjde tentokrát jen o zlomek poslechové doby. U Symetrie odplaty se pohybuje někde kolem stovky minut. Pro zajímavost, zatím nejdelší „rikerovina“ Bez slitování (Fall from Grace, 2014, česky 2016) trvala hodně přes jednadvacet hodin.

Celkem má v tuto chvíli Weaverova série o Davidu Rikerovi dvanáct titulů, přičemž překlad posledního zatím nevyšel. Letos by se navíc měla objevit i třináctá kniha s varovným názvem The Last Goodbye. Doopravdy půjde o konec Rikerovy kariéry, či dokonce jeho fiktivního života? To se snad dozvíme již brzy. Čekání si můžeme krátit poslechem třeba právě Symetrie odplaty.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSymetrie odplaty

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2023

Napsat komentář