Jak nás mohou zachránit stromy?

Hledani materskeho stromu_uvodni
Uznávaná lesní ekoložka Suzanne Simardová v knize Hledání mateřského stromu zcela změní váš pohled na les a jeho důležité místo ve světě. Zjistěte, jak se stromy vyvíjejí, přizpůsobují svému okolí, soupeří i spolupracují.

Suzanne Simardová nás zavede do svého světa, do srdce lesa. Uká­že nám, že stromy nejsou pouze zdrojem dřeva či buničiny, ale že tvoří složitý a vzájemně provázaný koloběh života. Právě její pře­vratné pátrání vedlo k objevu „lesního internetu“ (Wood Wide Web), který ve svých knihách popisuje také Peter Wohlleben. S ob­jevitelskou vášní popisuje, jak se stromy rostoucí stovky let vedle sebe vyvíjejí, jak se učí a přizpůsobují okolnostem, poznávají své sousedy a rafinovaně spolu soupeří i spolupracují. V centru jejího výzkumu přitom stojí tzv. mateřské stromy – prastaré, mocné a ta­jemné velikány, které spojují a chrání ostatní stromy ve svém okolí.

 

Hledání mateřského stromu

Pouť za moudrostí lesa
Autorka: Suzanne Simardová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 155×228 mm
ISBN: 978-80-7670-087-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Hledání mateřského stromu vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Má rodina se už po generace živí kácením stromů. Na tomto skromném řemesle donedávna záviselo naše přežití.
Mám ho v krvi.
Sama jsem slušnou řádku stromů porazila.
Ovšem nic na světě není bez smrti a rozkladu. Z nich se rodí nový život a ono zrození končí novou smrtí. Díky této spirále života jsem se naučila nejen kácet, ale také zasévat semínka, vysazovat semenářky, pečovat o odrostky a podílet se na věčném koloběhu. samotný les má svůj podíl na mnohem větších cyklech: na tvorbě půdy, migraci druhů nebo proudění oceánů. Vděčíme mu za svěží vzduch, čistou vodu a chutné jídlo. Příroda funguje na základě moudrého principu „dávej a ber“ – na tiché dohodě o hledání rovnováhy. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy na knihu

Suzanne Simardová sdílí moudrost své­ho života, kdy naslouchala lesu… Její vě­decké paměti jsou stejně napínavé jako seriály HBO.

THE OBSERVER

Ve své objevné prvotině o ,překvapivých tajemstvích‘ stromů Suzanne Simardová umně spojuje vědu s autobiografií… Toto průkopnické dílo čtenáře stejnou měrou poučí i dojme.

PUBLISHERS WEEKLY

Suzanne Simardová desítky let noři­la ruce do hlíny, navrhovala výzkumné experimenty a postupně odhalovala pozoruhodná tajemství lesní ekologie… Elegantně a podrobně popsané, hlu­boce osobní… Její kniha svědčí o tom, že Suzanne Simardová umí psát o vědě. Svůj výzkum jasně definuje, přehled­ně popisuje kroky jednotlivých pokusů a svá ohromující zjištění nám předkládá na stříbrném podnose.

THE NEW YORK TIMES

 

O autorce

Suzanne Simardová je bioložka a narodila se v Britské Kolumbii. Vzdělání získala na Univerzitě Britské Kolumbie a Oregonské státní univerzitě. V současnosti vyučuje na Lesnické fakultě Univerzity Britské Kolumbie ekologii lesa a žije ve městě Nelson. Je považována za průkopnici v oblasti rostlinné komunikace a inteligence, její TED Talks zhlédlo více než deset milionů lidí po celém světě.

Začala jsem tedy podnikat výzkumné výpravy, abych zjistila, kde jsme se tak šeredně spletli, a abych rozlouskla záhadu, proč se krajina sama zahojí, když jí k tomu dáme prostor — jak jsem viděla v případě vlastních předků, kteří káceli lehčí rukou. Bylo zvláštní, téměř strašidelné, jak se má práce prolínala s mým osobním životem a splývala s ním tak důvěrně jako prvky ekosystému, které jsem zkoumala.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHledání mateřského stromu
Pouť za moudrostí lesa

Simardová, Suzanne

Kazda, 2022

Napsat komentář