Kybersvět

Williams_Hardware
Jak by se vám líbila možnost zastrčit si do těla konektor a stát se součástí vašeho extrémně složitého auta, letadla, vrtulníku, případně lodi? Nebylo by skvělé mít vylepšené vidění i pro další spektrální oblasti? A co takhle přijímat rádio vysílání rovnou do hlavy? Vize budoucnosti ale není jen optimistická.

V květnu 2022 představilo nakladatelství Argo české čtenářské veřejnosti titul Waltera Jona Williamse Hardware (Hardwired, 1986, česky prvně 1994). Překlad nového vydání pochází od Aleše Drobka.

Hardware je třetím románem amerického autora Waltera Jona Williamse, a ačkoli počet jeho vydaných prací jde do desítek, jedná se zároveň o jediný jeho u nás zatím přeložený titul. Tento mistrovský kus si po právu vysloužil své místo na samotném vrcholu žebříčku kyberpunkového žánru. Tři roky po tomto románu přidal Williams k příběhu ještě pokračování, to už ale jen v rozsahu povídky. Pod původním názvem Solip:System je v posledním českém překladu také zařazena.

Proč kyberpunk? Počátek osmdesátých let dvacátého století znamenal velký rozmach automatizace a kybernetiky. To vcelku přirozeně vedlo k rozmachu příběhů stavících na všemožných technických vylepšeních lidského organizmu. A přesně na této vlně se veze základní děj v románu Hardware. Země se po válce se silou zvanou Orbitálové hodně změnila. Významná velká města zůstala v troskách, lidstvo se ale zase vzpamatovalo. Jen propast mezi vítězi a poraženými se prohloubila a dala vzniknout bezpočtu chudinských oblastí. Život na Zemi už rozhodně není procházkou růžovým sadem. Temnota, násilí, drogy, a to nejenom chemické, ale hlavně ty technologické – to všechno tvoří podklad pro masivní pašování nedostatkových komponent a prvků. Celá atmosféra románu hodně připomíná dystopickou společnost velice zdařile vyvedenou třeba v obou filmových verzích Blade Runnera. Ostatně ta první pochází právě z počátku osmdesátých let minulého století. Samozřejmě předloha Philipa K. Dicka s původním názvem Sní androidi o elektrických ovečkách? (Do Androids Dream of Electronic Sheep?) vyšla dokonce už v roce 1968, což je přesně ta doba, jež bývá označována jako předkyberpunkové období.

Dobrodružství v Hardwaru přináší mnoho velice akčních momentů. Základní dějová linie čerpá z fenoménu pašeráctví a uměle vytvářeného zdání nelegálnosti. To vše korunováno hrdiny vylepšenými bezpočtem elektronických implantátů, kteří se ke svým vozům, plavidlům a letounům připojují pomocí konektorů a kabelů, aby tak se svými stroji splynuli v jedno. Podobně jsou zase bodyguardi propojeni se svými zbraněmi. Vůdcové pašeráků mohou být zároveň i členy vládnoucí skupiny, což by znamenalo, že ovládají jak represivní orgány, tak ty pronásledované. Svět v Hardwaru rozhodně není idylické místo. Nic pro slabé povahy. Z každé věty na čtenáře dýchá beznaděj, hrůza, ale zároveň i silné lidské vazby, založené víc na profesních vztazích než na čemkoli jiném. V takovém životě si člověk nevybírá, komu bude věřit. Volí pouze mezi tím, komu musí věřit v tomto okamžiku, a tím, kdo ho podrazí v tom následujícím.

Nedělám to často, ale tentokrát bych si dovolil ocitovat několik vět z autorovy předmluvy, kterou sepsal zhruba v roce 2020, tedy hodně přes třicet let po vydání první verze Hardwaru:

Věci, které měly ve třiaosmdesátém šokovat, jsou dnes tak běžné, že už je ani nevnímáme. Neutuchající multiplatformní mediální příval nebádající k bezmeznému konzumu? Reklama na drogy, kam se podíváte, včetně televize? Státy v područí nadnárodních korporací? Balkanizace malého sovětského bloku? Globální změna klimatu? Stoupající hladina oceánů? Rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými? Celé národy slepě oddané módě a celebritám? Nesmírná, neregulovaná manipulace trhu cenných papírů bezohlednými insidery? Státní ozbrojené síly vyklízející pole soukromým žoldákům? Farmaceutické společnosti tyjící z lidského utrpení? Toho všeho jsme se dočkali.

Tak tady to máte. Přehled hlavních témat, na nichž je Hardware postaven. Tehdy, na začátku osmdesátek, to ještě byla autorova fantazie. Dnes už bolestná realita. Pochopitelně ne všechny technologické vychytávky, které Walter Jon Williams čtenářům předložil, se už objevily. Některé snad alespoň v laboratorních podmínkách, jiné zatím ani tam. Konkrétně třeba přímé napojení lidského mozku prostřednictvím implantovaného konektoru – to ještě stále zůstává pouhým snem. Nebo snad ne?

Hardware jako kniha není žádné miminko. Celá publikace disponuje více než čtyřmi stovkami stran. Z nich zhruba tři sta třicet připadá právě na vlastní Hardware. Padesát stran si nárokuje zmíněné pokračování Solip:System. Něco si hned v začátku vybral autorův úvod, zatímco deset stran zbylo na „Pohled za zrcadlové brýle“ – nebo-li „Vznik a vývoj kyberpunkového Hnutí“ z pera Martina Šusta.

Tato kniha, navzdory svému stáří, je stále jasným favoritem na umístění do Síně slávy science fiction a pochopitelně kyberpunku jako takového. Ať už vám něco říká název Neuromancer, případně již zmíněný Blade Runner, anebo v tomto ohledu patříte k úplným nováčkům, s Hardwarem nemůžete udělat chybu. Protože zatímco pro fanoušky je prakticky legendou, pro začátečníky představuje ideální odrazový můstek do světa bezbřehé fantazie, která ale dává smysl. Někdy až děsivý smysl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHardware

Williams, Walter Jon

Argo, 2022

Napsat komentář