Rok plný obrazů

rok-plny-obrazu
Jaro je v plném proudu, plné barev a probuzené energie. Dají se tyto dvě vlastnosti spojit? Ano, samozřejmě. Pojďte spolu s námi objevovat aktivity, kterým se můžete nejen nyní věnovat spolu se svými dětmi. Anebo se jen ponořte do výzkumu českého folkloru v druhé polovině dvacátého století.

Český a moravský folklor je naším národní dědictvím. V druhé polovině minulého století došlo k velkému rozvoji folklórního hnutí. Šlo o součást propagandy režimu, nebo to naopak byla jediná možnost svobodného vyjádření myšlenek?

Kolektivní monografie desetičlenného autorského týmu je výsledkem dlouhodobého zkoumání tzv. folklorního hnutí druhé poloviny 20. století v českých zemích, které bylo významným a zároveň rozporuplným kulturním i sociálním jevem. Jeho vznik a hlavní ideje souvisely s národním hnutím konce 19. století a také vývojem v meziválečném Československu, specifický charakter však hnutí získalo v padesátých letech, kdy byly zejména ve městech zakládány soubory lidových písní a tanců. Měly naplňovat představy ideologicky pojaté „lidové“ kultury, jejich konjunktura však zákonitě vyústila do „tíhy folkloru“ pociťované na přelomu let padesátých a šedesátých. Autoři zkoumali a analyzovali dostupné dobové prameny, média i literaturu vypovídající o tehdejších oficiálních postojích a o požadavcích angažovanosti této volnočasové aktivity spadající do oblasti tzv. lidové umělecké tvořivosti, později přejmenované na zájmovou uměleckou činnost. Zároveň je zajímalo, jak vnímali tuto aktivitu přímí účastníci, tedy členové folklorních kolektivů a jak ji reflektovali coby součást svých životních příběhů. Bylo folklorní hnutí nástrojem politické propagandy komunistického režimu, nebo šlo naopak o ostrůvky svobody lidské i umělecké, které se staly jakýmsi bezpečným místem pro realizaci vlastních strategií a alternativních myšlenek?

Tíha a beztíže folkloru

Folklorní hnutí druhé poloviny 20. století v českých zemích
Autorka: Daniela Stavělová

Počet stran: 696
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-200-3286-7
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Tíha a beztíže folkloru vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Záměr zřídit samostatnou „folklorní“ redakci plzeňského studia Čs. rozhlasu byl představen v roce 1954. Měla „mapovat hudební folklor západočeského a jihočeského regionu, přímo v terénu zvukově zachytit autentické nositele hudebního folkloru a uvést je do rozhlasového vysílání“. Toto prohlášení dokládá, že tehdejší vedení Čs. rozhlasu tolerovalo roli regionálních studií jako dokumentačních středisek lidové hudby, což bylo důležité zejména v prvních desetiletích po druhé světové válce, kdy vyspělá záznamová zařízení nebyla kromě rozhlasových pracovišť běžně dostupná, a to ani ve specializovaných vědeckých institucích.

V roce 1955 byla v Plzni „redakce lidové písně“ skutečně ustavena. Jako první a jediný hudební redaktor pro folklor zde celá čtyři desetiletí působil Zdeněk Bláha, klíčová osobnost folklorního hnutí západních Čech. V rámci vojenské prezenční služby, kterou v letech 1951–1953 strávil v Plzni, založil a vedl soubor Plamen a během armádních soutěží se poznal s vedoucím konkurenční vojenské kapely z jiné plzeňské posádky, jímž byl hudební skladatel a pozdější redaktor plzeňského rozhlasu Zdeněk Lukáš. Ten Zdeňka Bláhu doporučil k účasti na konkurzu do folklorní redakce. Zadáním pro uchazeče bylo mimo jiné zvyšovat úroveň vysílaného českého folkloru, aby nezaostávala za folklorem moravským. Zdeněk Bláha se pak v rozhlase rychle prosadil jako redaktor, autor a moderátor úspěšných hudebních cyklů, přičemž ten nejznámější – Hrají a zpívají Plzeňáci– se vysílal na celostátním okruhu pravidelně každý týden čtyřicet let (1958–1998). Rozsáhlá byla také jeho dokumentační činnost, jejímž výsledkem jsou desítky hodin terénních záznamů západočeské a jihočeské lidové hudby i studiové nahrávky regionálních folklorních souborů. (str. 294–295)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorce

Doc. Mgr. Daniela Stavělová, CSc., (1954) působí v Etnologickém ústavu AV ČR a přednáší na HAMU v Praze. Zabývá se etnochoreologií a taneční antropologií, zkoumá význam hudebně taneční kultury v různých sociokulturních, politických či historických kontextech.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Stejně jako folklor respektuje a odráží roční doby, tak i následující kniha ilustruje barevný rok a pomáhá s rozvojem představivosti i manuální zručnosti dětí. Čtenářům nabízí nejrůznější náměty, jak děti zabavit, a to po celý školní rok. Knihu využijí nejen rodiče, ale i učitelé v MŠ či školní družině.

Dětský svět je plný barev a touhy po nových zážitcích – tato kniha nabízí kombinaci obojího.
Publikace je rozdělena do deseti kapitol podle měsíců ve školním roce a pro každý měsíc je vytvořen jeden Barevný týden plný tematických aktivit, jehož zpracování odpovídá všem oblastem Rámcového vzdělávacího programu. Součástí jsou pohybové hry, pokusy, náměty na výtvarné činnosti, písničky i doporučená literatura pro děti.
Nechybí ani motivace před pohybovými činnostmi, popis pomůcek a metodického postupu. Cílem této publikace je děti vzdělávat, pobavit, podporovat jejich schopnosti a hlavně jejich spolupráci v kolektivu. Inspirací může být nejen pedagogům v mateřských školách.

Barevný rok

Celoroční program pro mateřskou školu
Autorka: Kristýna Kapounková

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-271-3226-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Barevný rok vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Na každý měsíc školního roku je vytvořen podrobný plán Barevného týdne. Každý týden má svoji odpovídající barvu, které můžete přizpůsobit výzdobu třídy či se s dětmi domluvit, že v určitý den přijdete v dané barvě všichni oblečení. U každého týdne naleznete doporučenou literaturu pro děti, tematickou básničku, tipy na přípravu třídy a uvedení dětí do tématu, náměty k povídání do komunitního kruhu, postup pro přípravu jednotlivých výrobků a popis pohybových her i s motivací. U výtvarných činností je vždy popsán jeden společný výrobek, u pohybových her najdete pokaždé alespoň jednu venkovní aktivitu, dále také pokus, inspiraci na písně a tanečky a aktivity rozvíjející předmatematické představy. Na konci každé kapitoly jsou rovněž sepsány další náměty k činnostem a v závěru jsou k dispozici i diplomy. (str. 7)

Přečtěte si ukázku plnou námětů k činnostem.

 

O autorce

Slečna Kristýna Kapounková se narodila v Praze. Vyrůstala ve Středočeském kraji spolu s mladšími bratry. Od malička měla velmi kladný vztah k dětem a již v brzkém věku vypomáhala v dětské skupince v rodné Jesenici u Prahy. Po ukončení střední školy začala pracovat jako učitelka v mateřské škole. Zároveň kombinovaně studuje speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého.

Zdroj informací: Grada

————————————————

U barevného jara zůstaneme i s poslední dnes vybranou knihou. Učitelka mateřské školy vytváří obsah určený nejen dětem, ale i svým kolegům. Jarem inspirované pracovní sešity a nejrůznější aktivity jen čekají!

Pracovní sešit zaměřený na období jara a léta je rozdělený na dvanáct týdenních bloků s jednoduchými popisy činností. Veškeré aktivity jsou rozepsány na jednotlivé dny a autorka dbá na jejich vyváženost v kontextu celého týdne. Zabývá se prvotní motivací, následně komunitním kruhem, nabízí činnosti výtvarné, pohybové, hudební, v prostoru, u stolečku a nápady na pobyt venku. Ke každému týdnu jsou připojeny tři pracovní listy, které přímo navazují na určité činnosti a aktivity, které se v knize objevují. Sešit tedy může sloužit velmi dobře jako podklad pro každodenní přípravy začínajícím učitelkám. Těm zkušenějším pak přináší jednoduchý přehled činností, které si mohou následně skládat podle vlastního uvážení a vybírat si z pracovního sešitu pouze ty, které se jim líbí.
Jde o první díl série tří pracovních sešitů cílených vždy na jednu část roku. Na sešit budou navazovat obdobně koncipované další dva díly zaměřené na aktivity podzimní a zimní.

Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají

Tematické celky a pracovní listy pro MŠ
Autorka: Marcela Kotová

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 205×294 mm
ISBN: 978-80-262-1892-0
Doporučená cena: 185 Kč

Knihu Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

vlastovicky-ukazka-1 vlastovicky-ukazka-2

 Celou ukázku najdete zde.

 

O autorce

Marcela Kotová pracuje jako učitelka mateřské školy. Ve své práci se snaží všestranně rozvíjet děti i pomáhat začínajícím učitelkám. Právě to ji přivedlo k tvorbě knih pro děti i pedagogy. V Portále vyšla např. její Kniha pro začínající učitelky a první díl této série pracovních listů Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají.

Zdroj informací: Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Dáváte na jaře přednost rozšiřování obzorů anebo spíše hledáte činnosti vhodné pro vaše dítka? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTíha a beztíže folkloru
Folklorní hnutí druhé poloviny 20. století v českých zemích

Stavělová, Daniela

Academia, 2022

zobrazit info o knizeBarevný rok
Celoroční program pro mateřskou školu

Kapounková, Kristýna

Grada, 2022

zobrazit info o knizeVlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají
Tematické celky a pracovní listy pro MŠ

Kotová, Marcela

Portál, 2022

Napsat komentář