Počtvrté za příběhy emigrantů a arménských kupců

na-vysoke-polonine
Již počtvrté se vydáváme do huculské Verchovyny. Portréty huculských gazdů, židovských vozků a arménských kupců jsou doplněny o huculské a chasidské mýty a pověsti. Proč se končiny Sirojidů považovaly za pekelné? A jak vypadali obyvatelé rachmanské země?

Poslední kniha tetralogie nazývané také „huculská epopej“ rozvíjí a uzavírá motivy z první části Pravda dávnověku. Centrem je i zde huculská Verchovyna, avšak rozrůstající se do prostoru i času prostřednictvím příběhů emigrantů a utečenců do Ameriky, dějin arménských kupeckých rodů, huculských a chasidských mýtů a pověstí.

Podstatnou část knihy tvoří agon, výstupy vypravěčů. V nich jsou vylíčeny pekelné končiny Sirojidů, země úplného zotročení lidského ducha, rachmanská země bytostí podobných lidem, ale dokonalých, chasidské příběhy o neuvěřitelném odpuštění a o radosti, jako největší ctnosti, polemika posledního člověka a satana před nebeským sejmem po konci světa a jiné – to všechno rámované portréty a filozofickými rozpravami huculských gazdů, židovských vozků, arménských kupců.
„Není to vědecká práce ani folklor. Vypravěč – rozvážný jako Homér – vrací do života duše a moudrost mnoha ztracených světů. Sága se zaplétá a rozvíjí, množí záhyby, odbočky, návraty, je živoucí, konkrétní, jízlivá, a nepřímo tak klade otazníky nad podmínky lidské existence – důkaz nahrazuje tajemstvím, jistotu otázkou, převrací všechny hodnoty.“

 

Na vysoké polonině – Barvínkový věnec

Autor: Stanislaw Vincenz
Přeložil: David Zelinka

Počet stran: 564
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7530-349-3
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Na vysoké polonině – Barvínkový věnec vydalo nakladatelství Malvern.

 

O autorovi

Stanisław Vincenz (1888–1971) byl polský prozaik, esejista a překladatel, který s folkloristickou důsledností a básnickým jazykem popsal život Huculů na polských a ukrajinských poloninách. Jeho životním dílem je rozsáhlá tetralogie Na vysoké polonině, jejíž podtitul zní Obrazy, dumy a rozpravy z huculské Verchovyny. V roce 1940, nedlouho po Stalinově a Hitlerově dělení Polska, emigroval ze země a žil ve Francii a Švýcarsku.

Zdroj informací: advojka.cz

 


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa vysoké polonině – Barvínkový věnec

Vincenz, Stanislaw

Malvern, 2022

Napsat komentář