Válka – skutečné příběhy z dob minulých

skutecne_pribehy
Máte rádi příběhy, které vychází ze skutečnosti? Pak vás potěší dnešní knižní tipy. První kniha se zabývá životem jednoho z nejznámějších vynálezců Nikoly Tesly. A ve druhé je hlavní hrdinkou slavná rakouská houslistka Alma Rosé.

Nikola Tesla byl vynálezce, fyzik a konstruktér elektrických strojů, který společně s Edisonem vytvořil základy moderní elektrotechniky. Chcete se dozvědět zajímavosti spojené s jeho životem v 1. polovině 20. století? Pak si nenechte ujít knihu Nikola Tesla a válka.

V této knize se autor zabývá Teslovým životem během obou světových válek. Velkou výhodou bylo, že FBI a CIA nedávno odtajnily archívy s Teslovými složkami, takže Marc Seifer mohl porovnat pasáže s redakčními úpravami i bez nich. Na základě nových informací získaných v Teslově muzeu v Bělehradě a informací společnosti Prometheus Entertainment při natáčení dokumentární televizní minisérie The Tesla Files (Akta Tesla) a také na základě informací Teslových fanoušků z celého světa mohl podstatně rozšířit znalosti o roli, kterou vynálezce sehrál během obou světových válek, a dozvědět se i to, s jakými světovými vůdci se stýkal. Podstatnou část knihy pak věnuje novým zjištěním o funkci tajemné Teslovy částicové zbraně („paprsku smrti“) a v závěru čtenáře seznamuje s Teslovou dynamickou teorií gravitace, úzce spojenou s představou éteru a s ostrou kritikou Einsteinovy teorie relativity. Mimochodem, i sám Einstein později teorii éteru oprášil (Marc Seifer při té příležitosti upozorňuje, že jej tato polemika natolik zaujala, že jí věnoval celou další knihu, nazvanou Transcending the Speed of Light: Consciousness, Quantum Physics, and the Fifth Dimension).

Nikola Tesla a válka

Génius, částicová zbraň a mocenský boj
Autor: Marc J. Seifer

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7553-982-3
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Nikola Tesla a válka vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Záhy poté si Tom Bearden všiml pozoruhodné podobnosti mezi Teslovou kresbou částicové zbraně, zveřejněnou teprve v roce 1984, a konstrukčním plánem sovětské částicové zbraně, zveřejněným již o sedm let dříve v americkém časopise Aviation Week and Space Technology ze dne 2. května 1977. Když jsem oba konstrukční plány porovnal, musel jsem souhlasit. Usoudil jsem, že když v roce 1943 profesor Massachusettského technologického institutu John G. Trump vydal svou zprávu, v níž Nikolu Teslu a jeho vynálezy bagatelizoval, nebyl tento přísně tajný dokument z Teslovy pozůstalosti zkonfi skován. Američané dopustili, aby se specifikace zbraně dostaly za železnou oponu, kde je sovětská strana podrobila analýze. Ironií zůstává, že zatímco specifikace této zbraně byly před americkou veřejností utajeny, byly zároveň studovány, rozpracovány a rozvíjeny v Sovětském svazu! Ukázalo se však – jak se ještě později zmíním –, že Teslovo napojení na Sovětský svaz bylo komplikovanější, než jsem se původně domníval.
Jednou z ústředních charakteristik paprsku smrti byla skutečnost, že o žádný „paprsek“ nešlo. Tesla si totiž uvědomoval, že kdyby opravdu použil elektromagnetický svazek, paprsek by se rozptýlil a ztratil by účinnost. Teslova genialita spočívala v myšlence použití tenkého paprsku „částic“, drobných částeček wolframu, vypuzovaných z hlavně děsivou silou. (str. 34)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Marc J. Seifer je mezinárodně uznávaným odborníkem na život a práci vynálezce Nikoly Tesly. Zabýval se jím také ve své doktorské disertační práci. Na svém kontě má mnoho publikací, např. i Nikola Tesla: Vizionář – génius – čaroděj.

Zdroj informací: marcseifer.com

O nakladateli

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

————————————————

Autorka Ellie Midwoodová na sebe strhla pozornost na podzim minulého roku svým románem Dívka, která utekla z Osvětimi. V podobném duchu se nese i její další kniha Houslistka z Osvětimi. Tentokrát autorka vychází z nezapomenutelného příběhu jedné z nejodvážnějších a nejinspirativnějších žen historie: slavné rakouské houslistky Almy Rosé.

V Osvětimi je každý den bojem o přežití. Alma má na ruce světle modrým inkoustem vytetované číslo 50381 a odtržená od svých milovaných je spolu s tisíci dalšími namačkaná v labyrintu ostnatých drátů. Každý den tu mizí lidé a nikdo je už nikdy nespatří. Tragická realita nemůže být vzdálenější Almině předchozímu životu. Jako uznávaná houslistka uchvacovala své publikum, když se ale v Evropě začali roztahovat nacisté, nemohla ji zachránit žádná sláva světa… Když velitelka ženského tábora Almu jmenuje dirigentkou táborového orchestru, který hraje vězňům plahočícím se do práce i vysokým důstojníkům SS, Alma odmítne: „Mohou mě zabít, ale nepřinutí mě hrát.“ Brzy si však uvědomí, jakou moc s sebou tato pozice nese: může zajistit hladovějícím dívkám příděly jídla navíc a mnoho z nich zachránit před smrtí. Takto Alma potká i Miklóse, talentovaného klavíristu. Obklopeni zoufalstvím nacházejí radost ve společných zkouškách, tajných vzkazech a koncertech, které hrají bok po boku, zatímco se modlí, aby utrpení jednoho dne skončilo. Ale v Osvětimi je i vzduch, který dýchají, prosycený ztrátou a jedinou jistotou je tragédie… Může jejich láska na tak zoufalém místě přežít?

Houslistka z Osvětimi

Autorka: Ellie Midwoodová
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7565-932-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Houslistka z Osvětimi vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Blok 10 byl to mlhavé odpoledne tichý a horký. Čas od času se vydala na obchůzku zdravotní sestra z řad vězeňkyň, která pohledem pátrala po čerstvých mrtvolách, jichž se obden vždycky několik objevilo. Ne že by to Alma počítala – měla dost starostí se svou horečkou –, ale v přerušovaném spánku slyšela, jak je sestry tu a tam vytahují z postelí. Některé ženy byly nemocné, už když je v Drancy, francouzském tranzitním táboře, nahnali spolu s Almou do vlaku. Některým se zdraví začalo zhoršovat v průběhu cesty; není divu, když byli ve vlaku namačkaní jako sardinky, šedesát lidí v jednom vagónu. Některé zemřely v důsledku zpackaných experimentů až tady, v Osvětimi.
Alma pomalu těkala pohledem po místnosti. Byla poměrně velká, s postelemi, které stály tak blízko sebe, že měly zdravotní sestry potíže mezi nimi projít. Nejhorší ze všeho ale byl ten zápach, ten otřesný pronikavý puch zatuchlého potu, páchnoucího dechu, hnisající tkáně a pokáleného oblečení, z něhož se člověku zvedal žaludek. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Ellie Midwoodová je americká bestsellerová autorka, držitelka řady literárních ocenění, zaměřuje se na historickou fikci, především na druhou světovou válku. Zájem o toto období v ní probudil její dědeček, který se bojů osobně účastnil a již jako malé jí o válce vyprávěl. V knihách popisuje skutečné dějinné události a kombinuje je s příběhy obyčejných lidí, odhaluje jejich slabosti i ohromnou odvahu. Ellie vystudovala lingvistiku, sbírá dokumenty, knihy a studie o druhé světové válce, ze kterých čerpá ve svých knihách. Úspěch zaznamenala se svou knihou Dívka, která utekla z Osvětimi.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství JOTA vzniklo před 30 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikola Tesla a válka
Génius, částicová zbraň a mocenský boj

Seifer, Marc J.

Triton, 2022

zobrazit info o knizeHouslistka z Osvětimi

Midwoodová, Ellie

Jota, 2022

Napsat komentář