Březen – měsíc knihy

Tipy_Nekonecny zazrak_Co jsou dejiny knihy
Březen, jak známo, bývá nazýván Měsícem knihy. Proto naše dnešní tipy věnujeme knihám jako takovým – jejich dějinám a původu, knižní kultuře a také jejich významu v našich životech.

O něčem tak jednoduchém a zároveň tak výjimečném, jako je kniha, pojednává Nekonečný zázrak spisovatelky Irene Vallejo. Knihy jsou součástí našich životů už hrozně dlouho a ani v budoucnosti tomu jistě nebude jinak. Dokážou totiž lidem pomáhat v těch nejkrušnějších časech, dodávají útěchu, potěšení i smích.

Nekonečný zázrak

Jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka
Autorka: Irene Vallejo
Přeložil: Vladimír Medek

Počet stran: 566
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-7335-713-9
Doporučená cena: 478 Kč

Knihu Nekonečný zázrak vydalo nakladatelství Leda v edici Prameny.

Kniha patří do stejné kategorie jako lžíce, kladivo, kolo nebo nůžky. Neumíme si představit život bez tohoto fascinujícího artefaktu, který lidé vynalezli, aby slova mohla volně působit v prostoru a čase, a bez kterého by neexistovala civilizace. Viktoru Franklovi zabavili při příchodu do Osvětimi rukopis, který obsahoval jeho výzkumy za dlouhou dobu, a touha napsat to vše znovu ho udržela při životě. Frankl později uvedl, že i když byli mnozí intelektuálové v horší kondici než ostatní vězňové, život v Osvětimi snášeli paradoxně lépe. Dokázali se totiž izolovat od děsivého okolí a uchýlit se do vlastního nitra. Zachránila je jejich představivost a víra v sílu slov. Knihy pomáhají lidem přežít velké historické katastrofy i osobní tragédie. Knihy jsou naším svědomím, spásou zoufalých, inspirací milenců, zdrojem osvobozujícího smíchu. Když porovnáme něco starého s něčím novým – například knihu s tabletem, zdá se, že to nové má větší budoucnost. Ve skutečnosti je to naopak. Čím déle je určitý předmět či nějaká zvyklost mezi námi, tím větší má budoucnost. To nejnovější většinou zanikne nejdřív. I za mnoho let tady budou židle a stoly, lžíce i nůžky, možná však už nebudou tablety a mobilní telefony. Kdoví, jednou třeba nebudou solária, budeme však dál oslavovat zimní slunovrat.

 

Ukázka z knihy

Po cestách Řecka se pohybují záhadné hloučky mužů na koních. Venkované je z políček nebo ze dveří svých chatrčí pozorují s krajní nedůvěrou. Zkušenost je naučila, že cestují jen nebezpeční lidé: vojáci, námezdní žoldnéři a obchodníci s otroky. Vraští čelo a bručí, dokud neuvidí, že zase zmizeli za obzorem. Ozbrojení cizinci se jim nezamlouvají.
Jezdci si vesničanů nevšímají. Dlouhé měsíce už stoupají do hor, překračují průsmyky, projíždějí údolími, brodí se přes řeky a plaví se z jednoho ostrova na druhý. Od chvíle, kdy je pověřili oním svérázným posláním, jim ztvrdly svaly a jsou odolnější. Aby splnili svůj úkol, musí se odvážit do divokých krajů, kde se téměř neustále válčí. Jsou to lovci hledající kořist velice zvláštního druhu: mlčenlivou a zchytralou, která po sobě nezanechává stopy. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Irene Vallejo nar. 1979 v Zaragoze. Jednou jí otec před spaním vyprávěl o Odysseovi a jeho setkání se Sirénami. Tím příběhem to pro ni všechno začalo. Sluncem zalévané Středomoří ji od té doby ještě víc přitahovalo, a tak dostala výstřední nápad studovat klasické jazyky. Nakonec v roce 2007 opravdu získala doktorát na univerzitách v Zaragoze a Florencii. Právě tam několik let žila, navštěvovala knihovny staré stovky let, hýčkala starověké rukopisy a studovala je. Tady začal Nekonečný zázrak, který čtenáři a kritici přijímají tak úžasně vřele.

Zdroj informací: Leda

 

O nakladatelství Leda

leda

Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

————————————————

Ponořte se hlouběji do podnětného světa knižní kultury, poznejte její proměny v polovině 20. a na počátku 21. století a seznamte se blíže s dějinami knih. Antologii textů Co jsou dějiny knihy? přinášejí Lenka Pořízková a Jiřina Šmejkalová.

Co jsou dějiny knihy?

Antologie textů k dějinám a teorii knižní kultury
Autorky: Lenka Pořízková, Jiřina Šmejkalová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3222-5
Doporučená cena: 360 Kč

Knihu Co jsou dějiny knihy? vydalo nakladatelství Academia.

Kniha uvedená názvem klasické stati předního představitele oboru Roberta Darntona přináší studie zaměřené na téma historiografie a dějiny knih a knižní kultury. Cílem svazku je zachytit proměny, jimiž zkoumání knižní kultury ve smyslu analýzy komplexních vztahů mezi společenskou existencí tištěného textu, jeho materiální podobou a významy, jichž je nositelem, prošlo zejména ve druhé polovině 20. a na počátku 21. století. Soustředí se na klíčové texty, které definovaly předměty a metody historiografie knihy. Obsahuje i studie badatelů a badatelek, rozpracovávajících jednotlivé aspekty Darntonova modelu knižního komunikačního okruhu, jenž spojuje autory prostřednictvím sítí nakladatelů, knihařů, tiskařů, knihkupců, distributorů a knihovníků se čtenáři.

 

Ukázka z knihy

Pramenné dokumenty, které vznikly v Čechách v 18. století v souvislosti s potíráním kacířství, poukazují na časté užívání zakázaných knih. Výslechy, zprávy a korespondence farního duchovenstva či misionářů s konzistoří pražského arcibiskupství1 zobrazují jejich majitele a předpokládané čtenáře. Kromě četných seznamů konfiskovaných knih pravidelně vypracovávaných arcibiskupskými misionáři, faráři či okresními vikáři2 je možné tituly a občas i místa vydání konfiskovaných písemností nalézt v zápisech z výslechů jedinců podezřelých z kacířství. Od poslední třetiny 18. století tyto dokumenty obsahují nejenom tituly zakázaných knih (evangelických a pověrčivých), ale také zmínky o knihách katolických: postilách, kancionálech, modlitebních knihách. (str. 118)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorkách

Mgr. Lenka Pořízková, Ph.D., (1980) působí na FF UP v Olomouci, kde se zabývá knižní kulturou, typografií a dějinami českého knižního trhu. Řídí Vydavatelství FF UP.

Zdroj informací: Kosmas

PhDr. Jiřina Šmejkalová, CSc., (1960) se zabývá otázkami centrálně řízené knižní kultury. Působila na severoamerických a britských univerzitách, v současnosti přednáší na FF UK a UP v Olomouci.

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o knižní kultuře a historii? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNekonečný zázrak
Jak člověk stvořil knihy a jak knihy utvářejí člověka

Vallejo, Irene

Leda, 2021

zobrazit info o knizeCo jsou dějiny knihy?
Antologie textů k dějinám a teorii knižní kultury

Pořízková, Lenka - Šmejkalová, Jiřina

Academia, 2022

Napsat komentář