Ze života ptáků

ptaci-zpusoby
Patříte k lidem, kteří v létě každé ráno se zalíbením poslouchají ptačí koncerty? A také při tom přemýšlíte, co tím ptáci vlastně sdělují? Chcete-li se dozvědět mnoho zajímavostí ze života ptáků, nenechte si ujít knižní novinku s názvem Ptačí způsoby.

Nová kniha od autorky bestselleru Genialita ptáků přináší zásadní vhled do způsobu ptačí existence i do posledních vědeckých výzkumů a významně posouvá naše pochopení toho, jak ptáci žijí a jak přemýšlejí.
Tato kniha pojednává o překvapivých a někdy znepokojivých projevech chování, které jsou u ptáků na denním pořádku, o činnostech, které výrazně a někdy škodolibě vyvracejí naše obvyklé představy o tom, co je u ptáků „normální“ a čeho jsme si mysleli, že jsou schopni.
Jennifer Ackermanová na základě aktuálních vědeckých poznatků převrací tradiční pohled na způsob, jak ptáci žijí, jak spolu komunikují, získávají potravu, páří se, vychovávají mláďata a přežívají. Odhaluje jejich pozoruhodnou inteligenci i strategie a schopnosti, které jsme kdysi připisovali výhradně lidem: klamání, manipulaci, podvádění, únosy, zabíjení potomků, ale také důmyslnou mezidruhovou komunikaci, spolupráci, součinnost, altruismus, kulturu a hru. Některé z těchto mimořádných způsobů chování jsou tak zapeklité, že posunují hranice samotné „ptákovitosti“ – tedy ptačí podstaty.

Ptačí způsoby

Nový pohled na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí
Autorka: Jennifer Ackerman
Přeložila: Alena Klvaňová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-045-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Ptačí způsoby vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Právě díky duetům vědcům poprvé došlo, že je to se zpěvem samic možná jinak. Po staletí se myslelo, že samečkové pěvců používají zpěv stejně jako krásné peří a propracované ocasy k přilákání samiček a soupeření se soky. Úkolem samic bylo poslouchat a vybrat si. Tak měly uplatnit svůj vliv pomocí pohlavního výběru a řídit vývoj složitého zpěvu preferováním samců, jejichž zpěv je co nejmelodičtější a nejrozvinutější. Tento proces byl považován za klasický příklad schopnosti pohlavního výběru vytvářet krajní pohlavní rozdíly v mozku a chování. Případy zpívajících samic byly povětšinou zavrhovány jako atypické – buď coby vzácné výjimky, nebo výsledek hormonální abnormality.
Všechno se ale změnilo, když mezinárodní tým výzkumníků pod vedením Karan Odomové prozkoumal výskyt samičího zpěvu u 1141 druhů z celého světa. Vědci tušili, že výhradně samčím zpěvem to ani náhodou nekončí. Většina pěvců žije v tropech, které byly méně zkoumány. A zpěv samic je běžnější v Austrálii a přilehlých oblastech, odkud pěvci pocházejí. Tam je uspořádání mnohem více rovnostářské. Výsledky studie publikované v roce 2014 přesvědčivě ukázaly, že samičí zpěv se vyskytuje u více než dvou třetin zkoumaných druhů a čeledí pěvců, že se svou stavbou podobá samčímu zpěvu (je dlouhý a složitý) a že je používán k podobným účelům. Například v samčím a samičím zpěvu leskoptví nádherných z východní Afriky není žádný rozdíl ve stavbě nebo počtu motivů přednášených jednotlivými pohlavími. Obě pohlaví u tohoto vysoce společenského druhu zpívají celoročně, a mohou tak signalizovat svou identitu a vybudovat si pozici ve svých skupinách. Studie jasně prokázala, že ptačí zpěv není jen samčí záležitostí a že propracovaný zpěv se nevyvinul pouze pohlavním výběrem, kdy si samice vybírají samce pro jejich pěveckou zdatnost, ale složitějším procesem sociálního výběru, v němž obě pohlaví soupeří o potravu, hnízdní příležitosti, teritoria a partnery. A co je nejdůležitější, vědci ukázali, že samičí zpěv byl pravděpodobně běžný u předků většiny pěvců, dokonce i u těch, jejichž samice dnes zpívají málo nebo vůbec. Jinými slovy, není to tak, že tyto samice nikdy nezpívaly, ale tak, že v průběhu evoluce zpívat přestaly. (str. 46)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Jennifer Ackerman (*1959) píše již více než tři desetiletí o vědě, přírodě a biologii člověka. Po celý život se snaží zpřístupňovat poznání co nejširšímu publiku, hledat místo člověka v přírodou daných souvislostech a kreativně uvažovat nad vědeckými fakty. Její styl spojuje čtivost a poutavost s předcházející pečlivou rešerší. Právě v tom tkví její hlavní dar a díky tomu se její práci dostává opakovaných ocenění. Mimo jiné získala stipendium americké Národní nadace pro literaturu v oblasti literatury faktu, Buntingovo stipendium a grant od Nadace Alfreda P. Sloana.
Má za sebou nespočet příspěvků a článků v mnoha publikacích, například National Geographic či New York Times. Především ale píše knihy. V nakladatelství Kazda již vyšel její světový bestseller Genialita ptáků (The Genius of Birds).

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtačí způsoby
Nový pohled na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí

Ackerman, Jennifer

Kazda, 2021

Napsat komentář