Výprava do světa hub

Propleteny zivot_uvodni
Čtivá a zajímavá kniha Merlina Sheldrakea s názvem Propletený život vás vezme do bohatého světa hub, který je mnohem pestřejší a působivější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Kniha Propletený život vás vezme do opomíjeného a zázračného světa hub a ukáže vám, že představují klíč k porozumění nejen planetě, na níž žijeme, ale i životu samotnému. Vydejte se na pouť, která vás změní k nepoznání. Čím více toho o houbách víme, tím méně toho bez nich dává smysl. Neřadí se ani k rostlinám, ani k živočichům. Prorůstají půdou, poletují ve vzduchu a žijí i v našem těle. Vzrůstem sahají od mikroskopických tvorečků po největší známé organismy na světě. Stály u zrodu života na souši, dokážou přežít v otevřeném kosmu a libují si v radioaktivním záření. A vlastně na nich větší či menší měrou závisí veškerý život na Zemi. Jsou to organismy, které nás nepřestávají překvapovat. Sice nemají mozek, ale se šokující přesností zvládnou řešit problémy i ovlivňovat chování živočichů. Prostřednictvím chleba, alkoholu i život zachraňujících léků se nesmazatelně podepsaly na podobě lidské kultury a nedávné výzkumy potvrdily, že jejich psychoaktivní vlastnosti ulevují od řady duševních obtíží. Na jejich schopnosti rozkládat plasty, výbušniny, pesticidy i surovou ropu stavějí nejnovější průlomové technologie a objev, že pod povrchem propojují rostliny do podzemních sítí – „lesního internetu“ –, převrací naše chápání ekosystémů. Přesto více než devadesát procent druhů hub dosud nebylo zdokumentováno.

 

Propletený život

Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost
Autor: Merlin Sheldrake
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 176×245 mm
ISBN: 978-80-88316-93-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Propletený život vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Houby jsou všude, přesto je snadno přehlédnete. Jsou ve vás i okolo vás. Vyživují vás i všechno to, díky čemu jste naživu. Zatímco čtete tato sova, houby čile dávají životu směr, jako to dělají už více než miliardu let. Požírají kámen, vytvářejí půdu, vstřebávají jedy, živí a usmrcují rostliny, přežívají ve vesmíru, vyvolávají halucinace, podílejí se na výrobě jídla a léků, ovládají chování živočichů a ovlivňují složení zemské atmosféry. Houby představují klíč k porozumění planetě, na níž žijeme, i tomu, jak myslíme, co cítíme a jak se chováme. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Video ke knize

 

Ohlasy

Tato kniha patří k těm nemnoha, které opravdu mohou změnit to, jak se díváte na svět kolem sebe. Propletený život představuje převratnou a ohromující povinnou četbu, která ve vás zanechá dlouhotrvající radostný dojem.

HELEN MACDONALDOVÁ, autorka knihy J jako jestřáb

Kniha, která vás oslní a navždy změní váš pohled na život. U každé věty mě jímal úžas. Poslední kapitolu jsem dočítal pln bezbřehého údivu nad světem hub i nad revolučním významem Sheldrakových argumentů. Je to pozoruhodné dílo pozoruhodného spisovatele.

ROBERT MACFARLANE, autor knihy Underland

 

Merlin Sheldrake

Merlin Sheldrake je biolog a spisovatel. Doktorát z tropické ekologie získal na Univerzitě v Cambridge za svou práci o podzemních houbových sítích v tropických deštných pralesích v Panamě, kde absolvoval doktorandskou stáž pod hlavičkou Smithsonova tropického výzkumného institutu. Věnuje se hudbě a rád kvasí alkoholické nápoje. Propletený život je jeho knižním debutem.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePropletený život
Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost

Sheldrake, Merlin

Kazda, 2020

Napsat komentář