Čtení, při kterém se tají dech

Za-tajemstvim-a-napetim-kolem-sveta
Při čtení můžeme zažít celou škálu pocitů. Někdy se smějeme, někdy pláčeme a někdy nám běží mráz po zádech. A přesně tak to bude i při čtení titulů, které jsme pro vás dnes vybrali – podíváme se na tajemné thrillery, které rozehrávají velká děsivá tajemství. Přijdete jim na kloub?

A začneme hned velice mrazivou knihou. Mrazivou proto, že vypráví o reálných případech a sériových vrazích, se kterými se setkal spoluautor knihy John E. Douglas. Byl agentem FBI a specializoval se na psychologii vraždy, což ho přivedlo až k těm nejděsivějším zločincům…

Mindhunter – Lovci myšlenek

Autor: John E. Douglas, Mark Olshaker
Přeložil: Josef Orel

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-872-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mindhunter – Lovci myšlenek vydalo nakladatelství Jota.

John Douglas, agent FBI, se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlal ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. Pátral po některých z nejznámějších a nejsadističtějších zločinců naší doby: po vrazích, kteří se neslavně proslavili jako „Trailside Killer“ v San Franciscu nebo „Atlantský vrah dětí“. Desítky sériových vrahů konfrontoval, vedl s nimi rozhovory a zkoumal jejich psychiku – patřili mezi ně Charles Manson, Richard Speck a mnozí další. Studoval je – vstupoval do jejich myslí – aby pochopil jejich motivy.
John Douglas je muž, který se stal předlohou legendárního filmového právníka Jacka Crawforda v thrilleru Červený drak a Mlčení jehňátek, a muž, který předznamenal nový věk v behaviorální vědě a kriminálním profilování. John Douglas sloužil u policie přes dvacet let, a teprve když odešel ze služby, konečně mohl povyprávět svůj jedinečný a přesvědčivý příběh.

Ukázka z knihy

Vžijte se do rolce lovce.

Právě tohle jsem musel udělat. Vzpomeňte si na nějaký film o přírodě a představte si lva v africké savaně v Serengeti, jak pozoruje velké stádo antilop u napajedla. A najednou, neznámo proč – poznáme mu to na očích – se lev zaměří na jediné z té tisícovky zvířat. Vycvičil se ve vnímání slabosti, zranitelnosti či nějaké odlišnosti té jediné antilopy z celého stáda, které ji mění v jeho pravděpodobnou oběť.

Prolistujte si také zbytek ukázky.

O autorovi

John Edward Douglas nastoupil k FBI v roce 1970. Na akademii ve Virginii učil vyjednávání s rukojmími a kriminologickou psychologii, vytvořil a řídil program profilování pachatelů. Cestoval po celé zemi a vedl rozhovory se sériovými vrahy a jinými pachateli násilných trestných činů v různých věznicích. Jeho knihy o myšlení, motivech a jednání sériových vrahů a o vyšetřovacích metodách jsou považovány za jedny z nejzasvěcenějších.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Maloměsto může být velmi příjemné místo k životu, ale také může skrývat plno tajemství, která jednoho dne vyplynou na povrch. A přesně to se odehraje v knize Za dveřmi tma. Stačí zmizení mladé dívky, a idylka malého města jako lusknutím prstu zmizí. Může v místech, které znáte jako své boty, číhat nebezpečí?

Za dveřmi tma

Zmizení mladé dívky strhne masku spořádaného maloměsta…
Autorka: Anna Bailey
Přeložil: Roman Lipčík

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7625-143-4
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Za dveřmi tma vydalo nakladatelství Metafora.

Ospalé maloměsto Whistling Ridge je už dlouho jako sud střelného prachu. Stačí jediná jiskra – z večírku na oblíbeném místě v lese nedorazí domů sedmnáctiletá Abigail – a zdání spořádanosti rychle bere zasvé. Ve městě plném tajemství, pokrytectví, předsudků a vzteku, kde se pravda neříká nahlas a za dveřmi číhá nebezpečí, nezůstane kámen na kameni.

Ukázka z knihy

Hukot táboráku splývá s halasem chlapců a dívek z autokempu, kteří pokřikují a tancují ve stínu skal zvaných Holé kosti. Je typický večer  pro takové maloměsto – pro Whistling Ridge bude na dlouhé roky poslední, ale to v této chvíli ještě nikdo neví –, kde kojoti přežvykují odhozené nedopalky cigaret a smečky kluků vyjí na měsíc.
Abigail Blakeová se u kraje lesa otočí a usměje se na Emmu. Tuto vzpomínku na Abigail si uchová ještě dlouho potom, co se všichni ostatní propijí k zapomnění: vysoká a bledá jako měsíční zář, splývavé rusé vlasy se jí ve vlhkém vzduchu kroutí, ruce má schované v dlouhých rukávech a stojí na patách, jako by se každou chvíli měla rozběhnout.

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorce

Anna Bailey se narodila v Bristolu v roce 1995 a dětství strávila v Gloucestershire. Studovala kreativní psaní na univerzitě v Bath Spa, chtěla se stát novinářkou, ale nakonec se přestěhovala do Colorada a místo toho se stala baristkou Starbucks. V roce 2018 se vrátila do Velké Británie, kde se zapsala do kurzu psaní kreativního románu Curtise Browna a napsala svůj první román inspirovaný zkušenostmi ze života v maloměstské Americe.

Zdroj informací: www.simonandschuster.com

————————————————

Další knihou potěšíme všechny, kteří si oblíbili detektiva Alexe Crosse. V nové knize od Jamese Pattersona čeká na našeho starého známého nové dobrodružství. A tentokrát se ho bude dotýkat hodně osobně, bude totiž obviněn z úmyslného zabití. Jak ale tušíte, to ho rozhodně nezastaví…

Na špatné straně

Autor: James Patterson
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-494-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Na špatné straně vydalo nakladatelství Alpress.

Alex Cross se dostane do přestřelky a neprávem je obviněn z úmyslného zabití. Postavení mimo službu mu ale nezabrání ve vyšetřování brutálních zločinů, které mají líheň v nejtemnějších zákoutích internetu. Spolu s parťákem Sampsonem se pokouší zločiny rozplést, ovšem když o Alexově nevinně začne pochybovat i jeho vlastní rodina, situace se zkomplikuje.

Ukázka z knihy

Z nitra rozlehlého bílého domu v koloniálním stylu stojícího ve stinné ulici, kde to vonělo kvetoucími divokými rostlinami, volala žena příjemným jižanským přízvukem: „TW Dva! Kde jsi? Máma potřebuje, abys hned zaběhl do obchodu.“
Chvíli bylo ticho, než zavolala podruhé: „TW Dva! Dvojko!“
Timmy Walker mladší neboli TW Dva či Dvojka byl dvanáctiletý kluk, který stál těsně při kraji lesa, jenž se přimykal ke dvoru za domem.
Jít do obchodu? pomyslel si Dvojka. Měl na práci lepší věci než jet kvůli mámě na kole celou tu cestu tam a zpátky. Vlastně měl na práci daleko lepší věci.

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

James Patterson, jeden z nejlepších vypravěčů současnosti, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho nejslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Na tenkém leděPřímý zásahŠťastné a veselé). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. Osudová třináctkaDvanácté zlo, Jedenáctá rozhodne).

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Velice děsivá podívaná se odehraje na obrazovce počítače mladého muže v knize Pohled ze tmy. Během online videohovoru se svou přítelkyní je svědkem toho, jak ji někdo v jejím vlastním bytě přepadne. Do případu se vloží inspektor Sheens, aby postupně rozpletl tento podivný případ.

Pohled ze tmy

Autorka: Gytha Lodgeová
Přeložila: Johana Tkáčová

Počet stran: 343
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-275-0683-5
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Pohled ze tmy vydalo nakladatelství Host.

Druhý případ inspektora Jonaha Sheense. Aidan Poole zapne pozdě v noci počítač s webkamerou a přes Skype zavolá své přítelkyni Zoe. Ke svému nekonečnému zděšení spatří, jak do jejího bytu někdo vejde. Bezmocně naslouchá zvukům zápasu vycházejícím z koupelny — a pak už jen tichu. Umírá hrůzou a zoufale touží vědět, jestli je Zoe v pořádku. Tak proč se zdráhá zavolat policii? Když se k inspektoru Jonahu Sheensovi konečně dostane záhadná zpráva o útoku na mladou ženu, okamžitě se případu ujme — a nalezne tělo. Brzy zjistí, že dobrosrdečná umělkyně Zoe byla zapletená v podivné síti vztahů, obklopena lidmi, kteří spoléhali na její podporu. Zároveň však všichni ukrývají temná tajemství, antipatie a zášť. Spáchal vraždu někdo z nich? Nebo to největší tajemství ze všech skrývá právě Aidan?

O autorce

Gytha Lodgeová vystudovala angličtinu na univerzitě v Cambridgi a právě tam začala psát a uvádět své první divadelní hry. Kromě divadla se věnuje i psaní scénářů k filmům a videohrám. Má syna, zbožňuje čaj, křížovky a špatné slovní hříčky. Sérii s inspektorem Jonahem Sheensem zahájil román Ukrytá (2019), který se stal bestsellerem podle The Sunday Times, a v současnosti autorka připravuje třetí díl.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

S poslední knihou, která vyšla v nakladatelství Cosmopolis, zůstaneme v tuzemsku, konkrétně v západočeských Karlových Varech. Policisté zde musí řešit případ tajemné vraždy, který sahá až do okruhu tajných ázerbájdžánských organizací. Co znamená znak tohoto uskupení, který byl nalezen na mrtvole? Jde o varování, nebo o tajný vzkaz?

Aristokrat

Autor: Antonín Mazáč

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-3353-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Aristokrat vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Miluje zvířata, straní se lidí, fascinuje ho smrt…

Uprostřed Karlových Varů je nalezeno torzo těla zabalené v igelitu a označené podivným symbolem – písmenem A v trojcípé hvězdě a kruhu. Případu se ujímá ambiciózní policistka Andrea Šimečková se svým vyšetřovacím týmem a postupně odhalují závoj nejasností, za nímž se skrývá dávno zaniklá ázerbájdžánská organizace s tajemným názvem Aristokratiya. Ale zmizeli její členové opravdu ze světa? Má být znak na mrtvole varováním, nebo výzvou k obnovení její činnosti? Andree je kromě kolegů k ruce i její přítel Alexandr Kraus, novinář a bývalý policista. Ten po počátečních pochybách pomáhá synovi své bývalé přítelkyně nalézt odpovědi na to, kam zmizel jeho nejlepší kamarád. Hledat začnou v ázerbájdžánské restauraci. Náhoda?
Vyšetřování jede na plné obrátky. Reakce lidí, kterých se to dotýká, na sebe nenechají dlouho čekat a přinášejí s sebou jak odpovědi, tak i stínového protihráče, jenž je schopen kvůli své ochraně volit i ta nejkrajnější řešení…

O autorovi

Antonín Mazáč pochází ze západočeského Chodova. Tam začaly i jeho první spisovatelské krůčky, se kterými přišla láska k americké drsné detektivní škole. První detektivní příběh publikoval v povídkové knize Hledá se autor bestselleru – povídky 2011 pod záštitou Centra Paraple Zdeňka Svěráka. V současné době se věnuje především psaní románů. Je otcem literární soutěže ČESKÁ LUPA a pravidelně porotcuje v ceně Jiřího Marka pořádané sdružením AIEP, českou odnoží sdružení autorů detektivní a dobrodružné literatury. V roce 2014 autorovi vyšel triptych detektivních novel Noční tep, následovala kniha Křest ohněm a po ní detektivní román Letargie, v němž se poprvé představila vyšetřovací dvojice Saša Kraus a Andrea Šimečková. Navázal thrillerem Nezbytná opatření a v knize Aristokrat vrátil na scénu Andreu se Sašou. Ve volném čase pere, žehlí, myje nádobí, občas se nají, a když mu zbude pár minut, tak i tři hodiny denně píše.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMindhunter – Lovci myšlenek

Douglas, John E. - Olshaker, Mark

Jota, 2021

zobrazit info o knizeZa dveřmi tma
Zmizení mladé dívky strhne masku spořádaného maloměsta...

Bailey, Anna

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeNa špatné straně

Patterson, James

Alpress, 2021

zobrazit info o knizePohled ze tmy

Lodgeová, Gytha

Host, 2021

zobrazit info o knizeAristokrat

Mazáč, Antonín

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář