Jak přestat dramatizovat život

racionalne-emocni-terapie
Téměř každý člověk má sklony k nezdravým reakcím, tj. dramatizovat věci kolem sebe a nechávat se jimi srážet k zemi. Ale co kdyby se s tím dalo něco dělat? Začněte spolu s námi šestitýdenní program zkušeného psychoterapeuta, který nás provede jednotlivými kroky v praxi.

I když máte pocit, že si z vás život střílí, můžete se naučit, jak ho zdravě a racionálně zvládat. Zkušený psychoterapeut Daniel Fryer, který se věnuje racionálně-emoční behaviorální terapii, tvrdí, že své nezdravé reakce dokážeme změnit. Jak naše nezdravé reakce vypadají? Věci dramatizujeme, máme pocit, že „to tak bude napořád“, nezvládáme je a srážejí nás k zemi. Autor ukazuje, že tenhle přístup lze překonat pomocí pružného myšlení, širší perspektivy, že věci prostě dokážeme zvládnout, ale že bychom se je tedy měli snažit přijmout. Jeho šestitýdenní program nás provede racionálně emoční terapií v praxi. Tento přístup je zvláště užitečný pro lidi, kteří se potýkají s úzkostí, depresemi a pocitem nedostatečné hodnoty. Pomůže zlepšit vztahy k druhým a zejména k sobě samým.

Racionálně-emoční terapie

aneb Když máte pocit, že si z vás život střílí
Autor: Daniel Fryer

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-262-1739-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Racionálně-emoční terapie vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Víme, že v REBT znamená „hrůza“ stoprocentní katastrofu, tu nejhorší situaci, jakou si dokážete představit. Aby to byla pravda, znamená to, že si v žádném případě nelze představit nic horšího. Jenže ono lze. Existuje spousta horších věcí než pleš na hlavě. Nikdo není nemocný, nikdo není zraněný, nikdo nezemřel. Žádný konec světa se nekoná. Prostě máte pleš. A všechno horší, co vás napadne, slouží jako nezvratný důkaz, že pleš žádná hrůza ve skutečnosti není.

Ty údajné důkazy, které mi plešatí lidé předkládali, mi nicméně odhalily jedno: pleš je skutečně špatná přinejmenším v tom smyslu, že s ní nikdo z nich nebyl spokojený a měla pro ně negativní důsledky. Čili to nepochybně není nic příjemného a ty nežádoucí důsledky jsou jistě také reálné, ale skutečnost, že je něco nepříjemné nebo špatné, ještě logicky nedokazuje, že je to taková hrůza. Jde o dvě odlišné záležitosti. ‚Špatné“ se vyskytuje na škále nepříjemnosti od 0,01 do 99,9 %. Na téhle škále si můžete představit vše zlé a negativní, co znáte, a porovnat různé špatné jevy mezi sebou podle intenzity nepříjemnosti. Ovšem „hrůza“ existuje na úplně jiné škále, která v reálu neexistuje a nedává smysl, protože začíná na 100 % a pokračuje nad tuto hodnotu. Jestliže se vám nelíbí vaše pleš, pohybuje se někde na škále nepříjemnosti, ale nikoli na škále hrůzy. (str. 38)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Daniel Fryer vychází z poznatků Alberta Ellise, který tento typ terapie vystavěl na základech kognitivně-behaviorální terapie. Učí čtenáře, jak identifikovat to, co nám činí potíže, a přerámovat své reakce na to.

Zdroj informací: Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRacionálně-emoční terapie
aneb Když máte pocit, že si z vás život střílí

Fryer, Daniel

Portál, 2021

Napsat komentář