Operace Golem

cokolada-pro-wehrmacht
Praha, 1942. Rok, který pro nás mj. znamená atentát na Heydricha. Jenže co když tuto operaci Londýn zamítne? Co se tím změní pro protektorát Čechy a Morava? A kdo je vlastně „Pobožný pistolník“?


Čokoláda pro wehrmacht je dieselpunkový román o alternativní historii z období 2. světové války. Za knihou stojí nakladatelství Host a český spisovatel a literární publicista Přemysl Krejčík, mezi jehož další díla patří například Šest nevinných, Kybersex nebo Malej NY. Na svém kontě má i tři básnické sbírky.

Děj knihy nás přenese do protektorátu v období 1941–1943. Seznamujeme se se společností tehdejší doby, která se snaží přežívat v nově nastoleném pořádku. Občané města si musí zatemňovat okna, okupanti se prochází pražskými ulicemi a platí zákaz vycházení po setmění. A zatímco probíhají mocenské boje, v pajzlu U přejeté kočky se pravidelně konají divoké večírky tzv. dieseláků – opravářů německých vozidel Schlachthund, kterým nacisté tolerují zábavu plnou alkoholu a specifické hudby. Samozřejmě za podmínky, že vše bude probíhat v klidu a ve znamení nevinné popracovní zábavy.

Přemysl Krejčík staví na skutečných faktech a událostech, není tedy žádným překvapením, když se objeví známé postavy výsadkářů, jmenovitě Zemek, Škacha, Kolařík a Morávek. Jejich úkolem ale není atentát na Heydricha – ten Londýn zamítnul. Výsadkáři se snaží získat plány k futuristické zbrani zvané Golem. Proti nim stojí nacista v uniformě šité Hugo Bossem s americkým původem – Corey Hopkins se svou jednotkou Die Fremden.

„Kluci z Anthropoidu, Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří seskočili společně se Silver A i Silver B, přesně v tu chvíli – kdy se Zemek, Škacha a Kolařík skrývali ve sklepě – nastupovali do letadla mířícího do Moskvy přes neutrální Švédsko. Jenže o tom nikdo z lidí ve sklepě nevěděl. Stejně jako netušili, jaký byl původní úkol Gabčíka s Kubišem v protektorátu. Ten plán byl smělý, naivní a snad i bizarní. Předem odsouzený k neúspěchu, jak nejspíš Londýn konečně pochopil.“

Díky častému střídání pohledu mezi jednotlivými postavami kniha vcelku ubíhá. Chvíli jsme v patách výsadkářům, chvíli vidíme do hlavy barmanovi, vzápětí se dostaneme i mezi komunistický odboj, jenž fandí Stalinovi a nesnáší nacisty. Díky dialogům, kterých je v knize mnoho, víme, že v Rusku probíhá občanská válka mezi bolševiky a přívrženci budoucí carevny Alexandrovny, která jako jediná přežila útok na celou carskou rodinu.
Důležitým mezníkem knihy je tzv. Pražské povstání v roce 1943, v jehož čele stojí samotný Pobožný pistolník alias štábní kapitán Morávek. Kdo nakonec zůstane stát po bitvě jako vítěz? A jak je to s plánem k sestrojení Golema? Kdo jej získá jako první?

Mezi zajímavosti tohoto díla určitě patří nenápadné biblické motivy, které zlehka prostupují celou knihou v různých metaforách. Nalezneme je například u jednotlivých kapitol, které jsou rozděleny formou biblického kánonu: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri a Postdeuteronomium. Postupně sledujeme jednotlivé časové úseky mezi lety 1941 a 2019. Mimo jiné můžeme vidět, jak se v této alternativní realitě vyvíjel český stát; protektorátem začínaje, přes neonacistický centrální stát v roce 1943, a konče českou konfederací v současnosti.

Autor si v knize pohrává s historickými fakty, ohýbá si je dle potřeby a až na několik momentů postrádajících logiku je výsledek takřka uvěřitelný, byť má příběh se skutečnými dějinami společné jen postavy a strany v mocenském boji (Česko, Německo, Rusko). Zároveň se snaží o zachování skutečností, knihu tedy na jejím konci doplňuje seznam osobností a jejich reálné role v dějinách. Rozhodně se nebavíme o knize, která by mohla doprovázet hodiny dějepisu pro jednodušší pochopení tehdejší doby. Neumím si představit, jak by se učitelé tvářili, kdyby se v písemce objevila poznámka o futuristických zbraních. :)

Čokoláda pro wehrmacht za čtenářskou pozornost stojí, ale myslím si, že se nejedná o něco, k čemu bych se plánovala někdy vracet. Ovšem fanoušci Hanebných panchartů a westernu si přijdou na své.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČokoláda pro wehrmacht

Krejčík, Přemysl

Host, 2021

Napsat komentář