Naučte se fotografovat v noci

nocni-obloha
S blížícím se jarem a vzápětí létem nám zase začnou teplé večery a vzroste potřeba trávit venku co nejvíce času. Co tedy využít dalších vládních omezení a spolu s novou knihou fotografa Macenauera projít rychlokurzem nočního fotografování, ať jste připraveni, jakmile noční vycházky zase povolí?

Kniha vás provede krok za krokem vším, co musí každý fotograf, který cestuje za noční oblohou, znát.
Fotografování noční oblohy a krajiny je jedna z těch náročnějších fotografických disciplín. Vyžaduje nejen potřebnou techniku, ale taky čas, trpělivost, schopnost předvídat. Důležitá, možná nejdůležitější, je také vášeň. Pokud milujete pozorování hvězd a zajímáte se o různé úkazy na obloze, jistě vás tato kniha zaujme. A pokud se rozhodnete vyrazit do terénu a fotografování noční oblohy a krajiny vyzkoušet, nebo je již zkoušíte, dozvíte se zde vše potřebné.
Získáte nezbytné teoretické základy astrofotografie.
Zjistíte, jakou použít fotografickou techniku a programy vhodné pro širokoúhlou astrofotografii krajiny.
Autor vám poradí s volbou správné kompozice a nastavení fotoaparátu pro fotografování Mléčné dráhy, polárních září, meteorů, zatmění Slunce a Měsíce, krajin s Měsícem i za soumraku, hvězdných drah a největších objektů hlubokého vesmíru.
Pro inspiraci v knize najdete spoustu fotografií noční oblohy ze Šumavy, severní i jižní polokoule a rovníku.

 

Noční obloha

Naučte se fotografovat krajinu v noci
Autor: Andrej Macenauer

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 235×255 mm
ISBN: 978-80-7413-428-9
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Noční obloha vydalo nakladatelství Zoner Press.

 

Ukázka z knihy

 Základem plánování jsou údaje o východu a západu Slunce a Měsíce, abyste věděli, kdy začíná soumrak a jak bude viditelnost hvězd rušena svitem Měsíce. Proto musíme sledovat měsíční fáze. Z toho vyplývá, že hvězdy a Mléčnou dráhu je možné kvalitně fotografovat zhruba polovinu času v měsíci.

Časy východů a západů Měsíce a Slunce dnes na internetu najdete na mnoha místech. Celosvětově velmi dobře funguje, včetně časů jednotlivých fází soumraku, aplikace www.timeanddate.com.

Zde si zadáte místo, neboť časy západů a východů závisí na zeměpisné poloze.

Důležité je naučit se orientovat na noční obloze v různých obdobích roku, aniž byste potřebovali aplikaci v počítači nebo telefon. Je to jako s navigací pomocí klasické mapy a s elektronickou navigací. U mapy vnímáte mnohem více místa, kudy projíždíte. Elektronické planetárium www.stellarium.org umí zobrazit pohyb a zvířetníkové světlo, polohu Mléčné dráhy, planet, Měsíce či ústředníků meteorických rojů a objektů hlubokého vesmíru při pohledu z různých míst Země. To vše podle místa, data a času v minulosti i v budoucnosti.

Pro porozumění, co najdete na obloze v různých obdobích roku, hodně pomůže i papírová otočná mapa souhvězdí, kde si nastavíte příslušnou hodinu a měsíc v roce a ve výřezu uvidíte výřez souhvězdí v daném čase na různých světových stranách.

***

Úplné zatmění Slunce způsobuje, že v průběhu dne se vytvoří světelné podmínky astronomického soumraku. Je to nejpůsobivější ze všech úkazů, které můžete na obloze vidět. Méně vzácná jsou částečná zatmění Slunce a prstencové zatmění Slunce, kdy intenzita světla poklesne mnohem méně. Na internetu je možné najít přesné časy a místa, kde v následujících letech i staletích bude možné tento jev pozorovat a určitě by každý měl jedno úplné zatmění zažít. Na území Čech to bude až v říjnu 2135 a jeho relativně úzké pásmo, nepůjde přes Šumavu (v Krkonoších ho snad naši potomci uvidí, když bude jasno). Pro nás Evropany budou dobře přístupná zatmění ve Španělsku 12. srpna 2026 a 2. srpna 2027. Výhodou je, že zde bývá jasné počasí, což bývá klíčovým faktorem pro plánování.

Pokračujte na zbytek ukázky včetně fotografií.

 

O autorovi

Andrej Macenauer je profesionální fotograf a cestovatel. Spolu s manželkou Helenou založil FotoAparát.cz, je zakladatelem a lektorem kurzů FotoInstitut.cz. Hory byly vždy jeho velkou inspirací. Uskutečnil řadu expedic do světových velehor a oblastí daleko od civilizace, kde je dosud temná obloha (Himálaj, Karakorum, Kavkaz, Namibie, Etiopie, Island, hory Evropy, Severní i Jižní Ameriky). Společně s horolezcem Radkem Jarošem uspořádali putovní výstavu Himálaj 1 000 až 8 848 metrů. Na Šumavě a v temných horských údolích začal objevovat a fotografovat noční krajiny.

Zdroj informací: Zoner Press


Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční obloha
Naučte se fotografovat krajinu v noci

Macenauer, Andrej

Zoner Press, 2020

Napsat komentář