Bouře nad savanou

boure-nad-savanou-hindrakova_nahled
Nevstoupíš dvakrát do téže řeky – v běhu času v ní plyne jiná voda a i ty jsi jiný. Nebo to snad jde, popřít všechny změny a prožít znovu to stejné?

Hana Hindráková ve svém novém románu Bouře nad savanou, který právě vychází v nakladatelství Alpress,  navazuje na předchozí Svítání nad savanou. Opět se čtenáři setkají se zuřivou reportérkou Norou Kubíkovou a opět s ní prožijí nebezpečné dobrodružství v exotické Keni. Tentokrát však u Keni zůstane.

Nora s novým kameramanem Paolem pracuje znovu na pozici zahraniční reportérky televize N1 v Keni. Náhodou se stane svědkyní únosu dítěte. A její přirozenost nedopustí, aby se nepustila do natáčení o nebezpečné sektě Mungiki, i když ji od toho všichni zrazují a nikdo s ní o tajemné chobotnici, jejíž chapadla sahají i do policie a vlády, nechce mluvit.

Tou dobou se v Keni vyskytuje i Daniel Steiner, taneční trenér a veterinář. Chce si odpočinout od role dokonalého manžela a otce, která jej zmáhá, a zároveň v Africe vzpomíná na Noru, kterou nikdy nepřestal milovat. Zapíjí žal a touhu v baru, jenže cestou domů je přepaden pouličním gangem. Barmanka, která ho předtím obsluhovala, odveze polomrtvého Daniela do nemocnice. Vzápětí zjistí, že zraněný muž ztratil paměť, a ona se toho rozhodne využít. Kdysi totiž chtěla být tanečnicí…

Napínavý příběh, v němž se setkáme s hrdiny knihy Svítání nad savanou, je tentokrát ještě akčnější. Prostřihy na jednotlivé scény jsou krátké, obsazení pestré (děti, dospělí, černí, bílí, hodní, zlí), zkrátka je vše tak, jak jsme u Hany Hindrákové zvyklí: dramatický děj, který bez velkých omáček dospěje k závěru již po dvě stě šestnácti stránkách. Někdo by řekl, že je to prostor leda tak na povídku či krátkou novelu, ovšem v podání úsporné vypravěčky jde o plnohodnotný román.

Musím říct, že mi nevadí tlusté knihy takřka o ničem, pokud jsou dobře napsané, a stejně tak mi nevadí stručné romány, pokud v nich nic nechybí. A to vnímám právě jako pozitivní u Hany Hindrákové. Příběhy, které na několika stránkách obsahují uvedení do děje, napínavou zápletku, dialogy, popisy, dramatické zvraty, napětí, romantiku i rozuzlení, se dobře čtou a mohou být vítaným zpestřením například při cestování či v čekárně. Romány Hany Hindrákové navíc přináší nové informace z exotické země.

Autorka se pouští do dalšího odhalování problémů, jimž musí africká země čelit… Jako by nestačila rozbujelá korupce, pouliční dětské gangy, drogy, ženy rodící děti snad již v patnácti letech, nepředstavitelná chudoba… Kéž by vše mohla změnit jedna investigativní reportáž, jedna kniha. Možná to tak funguje v pohádce, kde kouzelná víla mávne proutkem a vše je hned v pořádku. Skutečný boj s nepravostmi světa spíš připomíná ono sisyfovské valení kamene. Jenže bez  té neustálé snahy by to tady vypadalo ještě hůře. A tak buďme vděční za každou drobnou výhru. Může být totiž tou pověstnou kapkou, která způsobí, že pohár přeteče a věci se dají do pohybu…

Bouře nad savanou představuje další sondu do života, který si sami ani neumíme představit. Života, v němž rodiče bojují za své děti a jsou ochotni obětovat vlastní život, aby ony mohly žít… Vydejte se tedy spolu s reportérkou Norou na nebezpečnou cestu za poznáním. A popusťte uzdu své fantazii, možná pak skutečně uvidíte nebezpečnou džungli a zvrhlé rituály tajemné sekty. Ale i srdce planoucí láskou okolnostem navzdory…


Knihu Bouře nad savanou poskytla v rukopisu k recenzi autorka Hana Hindráková. Děkujeme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBouře nad savanou

Hindráková, Hana

Alpress, 2021

Napsat komentář