Ukázka z knihy Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství (Amy Sutherland)

Co me vycvik zvirat naucil o zivote, lasce a manzelstvi
Amy Sutherland si osvojila několik technik, které odkoukala ve škole pro trenéry zvířat, a následně je aplikovala na svého manžela. Protože se dostavil kýžený výsledek, sepsala knihu, ve které shrnula své poznatky o behaviorálních technikách.

Knihu Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství
od autorky Amy Sutherland vydalo nakladatelství Portál.

Na velikosti záleží

Než začnou studenti ve cvičitelské škole pracovat s velkými kočkovitými šelmami, nasekají si kuřecí krky na maličké růžové kousíčky. Než si vezmou do parády malpu kapucínskou, nakrájejí si banány, hroznové víno a jablka na plátky velikosti mince. Než se vydají na procházku s buvolem, připraví si kostičky sladkých brambor a plátečky mrkve.
Při rozhodování, jak velkou odměnu použít, se cvičitelé řídí pravidlem: tu nejmenší porci, která zaručí výsledek. Je-li opice ochotna cvičit za kousíček banánu, není třeba jí nabízet víc. Bude-li buvol poslouchat za kostičku sladké brambory, nedávejte mu celý. Důvody jsou ryze praktické. Sníst celý banán trvá déle. Výcvik se zadrhne, protože se musí čekat, až opička slupne svou odměnu. A kromě toho by se opice velkými kusy rychle nasytila a ztratila zájem o cvičení, takže byste stihli všeho všudy tři, čtyři cviky. Když bude dostávat malé kousíčky, žaludek se jí naplní pomaleji a ona bude ochotnou žačkou mnohem déle.
Heslo „méně znamená více“ jsem si od cvičitelů vypůjčila i pro pozitivní posilování u lidí. Díky němu to s odměnami nepřeháním. Žádné spršky polibků pro Scotta, když hodí do koše na prádlo jednu ponožku. Pokud svůj účel splní obyčejné „díky“, tak si s ním vystačím. Uvažuji-li v tomto duchu, zachovám rovnováhu mezi splněným úkolem a mírou vděku.
Pokud bych Scotta drtila v náručí pokaždé, když přinese poštu, asi by to pro něho bylo spíš ponižující než příjemné.
Právě tímhle se lidé liší od ostatních zvířat. Zvíře nikdy nepokládá extra velkou odměnu za urážku, ale člověk občas ano. Díky tomuto pravidlu se mi rovněž daří držet samu sebe na uzdě. Už mě neláká přehánění a sarkasmus, které fungují asi stejně, jako když buvolovi nabídnete velký, ale shnilý kus sladké brambory.
Jsou ovšem případy, které si žádají právě velkou sladkou bramboru. Čím větší nebo složitější úkol je, tím štědřejší musí být i odměna. Zvířatům se vynaložené úsilí musí vyplatit.
Ve své knize Svého psa nestřílejte! Karen Pryorová píše, že v akváriu Sea Life Park na Havaji kosatky černé (které se podobají kosatkám dravým, ale jsou štíhlejší a bez bílých míst) odmítly za běžnou odměnu dvou rybiček předvést impozantní, téměř sedmimetrový výskok nad hladinu. Za takové číslo chtěly dostat přidáno – velkou makrelu.
Jak samozřejmé nám to všechno připadá. Ale upřímně, dovedeme vždy zachovat ten správný poměr mezi úkolem a odměnou? V novinách, kde jsem pracovala, mě žádali, abych zastoupila za šéfa pokaždé, když měl dovolenou. Bylo to míněno jako kompliment, jenomže mně přibylo dvakrát tolik práce, někteří kolegové na mě koukali přes prsty a musela jsem chodit na nekonečná jednání, z nichž většina byla spíš o pánských kamarádšoftech (ach, pánové, dělejte to ve svém volném čase) než o tom, které články budou na titulní stránce. Za tohle všechno jsem dostala týdně asi dvacet dolarů navíc; totéž, co je pro kosatku půlka maličkaté, vysušené sardinky. Jakmile to bylo možné, ze záskoků za šéfa jsem se vykroutila. Ne, nechtělo se mi skákat tak vysoko pro jednu mizernou střevli.

——————–

Na stránkách nakladatele najdete další ukázky.

——————–

O autorce

Amy Sutherland je známá americká novinářka, která žije v Bostonu a v Portlandu v americkém státě Maine s manželem Scottem a fenkou Penny Jane.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství

Sutherland, Amy

Portál, 2020

Napsat komentář