Ukázka z knihy Helmut (L. Větvička, V. Hrčka)

Helmut_uvodni
Ostravský antihrdina Helmut, ikona přelomu 80. a 90. let, vás vrátí o 30 let nazpátek. Během četby vás bude provázet smích i pláč a vytane vám na mysli řada vzpomínek na podzim 1989, útěky z Maďarska do Rakouska, pašování friťáků ad.

Přinášíme vám ukázku z knihy Helmut,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Helmut_ukazka1Helmut_ukazka2

————————-

Prolistujte si celou ukázku.

————————-

O autorech

Vitězslav Hrčka (*někdy) – synek, narozeny na Stalin­gradu (dnes Ostrava ­Zabřeh). Bohem opuščeny bohem. Muzikant, kytarista, basista, basnik, umělec. Zna duvěrně všechny osoby vystupujici v Helmutově přiběhu. Konec koncu, sam byl učastnikem přihod, v knize zminěnych. Rozhodnul se o Helmutovi vypravjat, bo zjistil, že osoba tohoto stylu, tento ryzi, něžny, česky Janošik počatku devadesatek, už tady neni, asi nebude, nikdo ho už nezna, z Argentyny se furt nevraci a je třeba zazna­menat přiběhy, kere se staly. A ty, kere se nestaly, tež.

Ladislav Větvička (*jindy) – synek, narozeny v Porubě, žije v Porubě a da­li buch, ještě jakusi dobu bude žit v Porubě. Autor deseti knih a tisicovky blogu, obvykle psanych v ostravske dyjalektyce. Knihu „Helmut“ se rozhodnul začat psat v okamžiku, kdy si povidal s mladyma ostrav­skyma studentama z baňske a zjistil, že o době, kdy Hel­mut byl v plne sile a slavě, tedy o počatku devadesatych roku, nevi ti hlupi mladi vubec nic a o Prajzke tež ni. A to je hrozna škoda, bo pokud mladi su nuceni čerpat enem z oficialni propagandy, pak je cosik ve vzdělavacim sys­temu špatně a mohlo by to blbě dopadnut.

Informace o autorech byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Cosmopolis.


Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHelmut
Přiběh opravdoveho člověka

Hrčka, Vítězslav – Větvička, Ladislav

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář